4 интерактивни учебника за студентите от УНСС

вторник, 13 декември 2022 10:06

4 нови интерактивни учебника ще подкрепят процеса на обучението в УНСС. Това е един от основните резултати на успешно приключилото тригодишно научно изследване, финансирано със средства от фонд „НИД на УНСС“ по договор №НИД НИ - 13/2019 г. на тема „Изследване, разработване и въвеждане на иновативни методи в процеса на обучение“.

Уникалността на разработените по проекта интерактивни учебници се изразява в това, че интерактивните учебници са разработени със собствени ресурси на УНСС, че са резултат от професионалната компетентност на членовете на академичната общност на УНСС и не са използвани външни фирми за разработването на учебниците, използвани са съвременни софтуерни продукти, кориците на част от интерактивните учебници са дигитални, придружени с видео и музика. Друг важен момент е, че в интерактивните учебници студентите могат да пишат, да попълват тестове. Могат да бъдат активни читатели. Информацията, която получават студентите от УНСС в интерактивните учебници съдържа множество визуални ефекти, което улеснява възприемането на учебния материал и повишава тяхната мотивация за учене. Интерактивните учебници се намират в системата  Moodle на УНСС, а не в интернет страници.

Екипът, реализирал научното изследване е в състав: проф. д-р Мирослава Пейчева, катедра „Човешки ресурси и социална защита“, УНСС (ръководител на проекта), проф. д-р Любомир Стефанов, катедра „Човешки ресурси и социална защита“, УНСС, проф. д-р Маргарита Атанасова, катедра „Човешки ресурси и социална защита“, УНСС, доц. д-р Невяна Кънева, Стопански факултет на ТУ София, гл. ас. д-р Валерия Михайлова Динева, катедра „Финансов контрол“, УНСС, д-р Женета Каравасилева, хоноруван преподавател в катедра „Информационни технологии и комуникации“, главен експерт в Центъра за дистанционно обучение към УНСС, София, д-р Венко Георгиев Андонов, хоноруван преподавател в катедра „Информационни технологии и комуникации“ и мениджър на сектор в дирекция Информационни технологии", УНСС и д-р Антон Антонов Кръстев, главен експерт в звено  Кариерно и професионално развитие“, УНСС.

Разработените интерактивни учебници са:

  • „Обучение и развитие на човешките ресурси в организациите“, разработен от проф. д-р Маргарита Атанасова с техническата подкрепа на д-р Женета Каравасилева, за студентите от ОКС „магистър“, специалност „Икономика на човешките ресурси (Управление на човешките ресурси)“, катедра „Човешки ресурси и социална защита“.
Интерактивен учебник „Обучение и развитие на човешките ресурси в организациите“ разработен от проф. д-р Маргарита Атанасова с техническата подкрепа на д-р Женета Каравасилева
  • „Одит на човешките ресурси“, разработен от проф. д-р Мирослава Пейчева за студентите от ОКС „магистър“, специалност „Икономика на човешките ресурси (Управление на човешките ресурси)“, катедра „Човешки ресурси и социална защита“ и студентите от специалност „Одитинг“, катедра „Финансов контрол“.
Интерактивен учебник „Одит на човешките ресурси“, разработен от проф. д-р Мирослава Пейчева
  • „Стандарти за вътрешен одит“, разработен от гл. ас. д-р Валерия Динева с техническата подкрепа на д-р Женета Каравасилева, за студентите от ОКС „магистър“, специалност „Одитинг“, катедра „Финансов контрол“.
Интерактивен учебник „Стандарти за вътрешен одит“  разработен от гл. ас. д-р Валерия Динева с техническата подкрепа на д-р Женета Каравасилева
  • „Стандарти за социална отговорност“, разработен от проф. д-р Мирослава Пейчева, за студентите от ОКС „бакалавър“, специалност „Икономика на човешките ресурси“, катедра „Човешки ресурси и социална защита“.
Интерактивен учебник „Стандарти за социална отговорност“, разработен от проф. д-р Мирослава Пейчева

Кратко представяне на интерактивните учебници можете да намерите ТУК.

Резултатите от научното изследване са публикувани в монографичен труд „Изследване, разработване и въвеждане на иновативни методи в процеса на обучение“, който се разпространява безплатно.

ISBN: 978-619-232-636-4 (за CD)

Подробна информация за проекта можете да намерите ТУК.  


Екипът, реализирал изследването изказва благодарности на: Георги Средков, управител на „Информейшън консултинг офис“ ООД за подкрепата и заявения интерес към научното изследване; Програмния съвет по научноизследователска дейност в УНСС в периода 2019-2022 г., на председателите проф. д-р Диана Копева и доц. д-р Михаил Мусов и на всички членове на Програмния съвет за оценката на проектното предложение и резултатите от изпълнението на проекта; проф. д-р Владя Борисова, доц. д-р Ангел Ангелов Марчев, проф. д-р Вяра Стоилова за оценката на резултатите от научното изследване и за конструктивните бележки; рецензентите - проф. д-р Али Вейсел,  д.е.с. регистриран одитор и доц. д-р Галина Димитрова за конструктивните бележки и високата оценка на резултатите от проекта; директор на дирекция „Наука“ в УНСС г-жа Албена Узунова, както и на началник сектор Научноизследователска дейност и научни прояви" г-жа Елена Неделчева и на главен експерт Марина Маринова за системната подкрепа на всички етапи от реализацията на научното изследване; проф. д-р Христо Катрандиев, директор на  Центъра за дистанционно обучение в УНСС за съдействието при пилотното приложение на интерактивните учебници; Доц. д-р Александрина Мурджева за съдействието при пилотното приложение и тестване на интерактивните учебници от студентите; д-р Женета Каравасилева за безусловната подкрепа в намирането на решения за изпълнение на идеи, свързани с въвеждането на иновации в интерактивните учебници; директора на Издателски комплекс на УНСС Веселин Ангелов, главния редактор на Издателски комплекс на УНСС Тодорина Недева, ръководителят на отдел „Маркетинг“ Ани Дамянова за подкрепата при оформяне на монографичния труд с крайните резултати от научното изследване и специални благодарности на Ръководството на УНСС за създадената благоприятна среда за разработването и практическото приложение на иновативни методи в процеса на обучение.


           

Галерия снимки от 4 интерактивни учебника за студентите от УНСС ...