Обсъдени бяха високите цени на електроенергията в общежитията

понеделник, 12 декември 2022 18:09

В Голямата конферентна зала и на живо в страницата на Студентски съвет при УНСС във Фейсбук, ръководството на УНСС и ръководството на Поделение „Студентски столове и общежития" (ПССО"), съвместно със Студентския съвет при УНСС, организираха среща-дискусия по въпроси, свързани със студентските общежития.
В дискусията се включиха заместник-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС проф. д-р Цветана Стоянова, главният секретар по социално-битови въпроси на учащите и чуждестранни студенти доц. д-р Драгомир Стефанов, председателят на Студентския съвет Ангел Стойков, изпълнителният директор на П„ССО“ Пламен Пенев и председателят на Комисията по социално-битови въпроси на учащите Илиян Чабуклийски.
Обсъдени бяха наболелите теми сред студентската общност, включващи високите цени на електроенергията, както и мерките, взети от страна на Студентския съвет, Националното представителство на Студентските съвети и ръководството на УНСС по въпроса.

Илиян Чабуклийски, Ангел Стойков, проф. д-р Цветана Стоянова, доц. д-р Драгомир Стефанов, Пламен Пенев (от ляво надясно)

„Това е втората среща, която провеждаме, свързана с цената на тока в студентските общежития. Акцентът на срещата е породен от въпроса защо живущите там се таксуват като небитови потребители. Много от тях се свързаха със Студентски съвет по този въпрос, затова според нас е редно да бъде направена такава среща, на която да дадем повече информация. След участие на наши студенти в телевизионен репортаж, относно студентските общежития и сметките за електроенергия, отзвукът е изключително голям. Има забавяния в изплащането на компенсациите на държавно ниво“, каза Ангел Стойков.

„Taзи среща е продиктувана от една страна от високите цени на тока, но от друга е една добра традиция, която започнахме през миналата година. На нея ще представим на вашето внимание и новостите, и реализираните дейности в общежитията. Благодарение на усилията на председателите на домови съвети под вещото ръководство на г-н Ангел Стойков, бяха изцяло реновирани общите части на 9-ти блок. Въведохме нова система за охрана на студентските общежития. Разполагаме с център за видеонаблюдение, който е ситуиран в 53-ти блок, също така и с външна специализирана охранителна фирма, която получава сигнали от дежурният в Центъра за видеонаблюдение“, каза проф. д-р Цветана Стоянова и допълни: „промени се начинът, по който се осъществява и почистването на студентските общежития. Вече има професионална фирма за почистване, която се занимава с тези дейности. Пуснахме в експлоатация блок 55Г. Относно тока сме изпратили писмо до Министерството на образованието и науката, в което апелирахме да бъдат разгледани студентските общежития като битови клиенти. Те ни върнаха отговор, че няма как да бъдат разглеждани като битови потребители, но могат да предложат форма на компенсация“.

„Целта на този тип срещи е да чуем студентите. Освен споменатите реформи, трябва да споменем, че сме насочили своите усилия към ремонт на баните и поддържане на по-добра хигиена в стаите на общежитията. Очакваме Вашите въпроси, за да знаем кое е важно за вас“, с тези думи доц. д-р Драгомир Стефанов приветства студентите на срещата.

„Относно компенсациите за електроенергия имам важно съобщение за вас. Ще получите съобщение, чрез „Уеб-студент“ и на сайта Поделение „Студентски столове и общежития" с информация как да подадете своята банкова сметка, за да получите компенсация. Срокът за подаване е една седмица, подчерта Пламен Пенев.

„За втора поредна година, въпреки ремонтите, успяхме да класираме и настаним в общежития всички желаещи студенти. Това са над 4 000 студенти, които са в наши блокове“, сподели Илиян Чабуклийски.

Ангел Стойков апелира студентите да не се колебаят да задават своите въпроси и да споделят притесненията си със Студентския съвет, където могат да получат отговор и съдействие. Студентите, взели участие в дискусията имаха възможността да чуят отговорите на въпросите си директно от представителите на ПССО“ и Комисията по социално-битовите въпроси на учащите (КСБВУ).

Галерия снимки от Обсъдени бяха високите цени на електроенергията в общежитията ...