Талантите, с които се гордеем

понеделник, 12 декември 2022 10:53

УНСС се гордее със своите таланти. Те са и в областта на науката, и в областта на спорта. Някои от тях завоюваха призови места на различни състезания.
Отборът ни по математика зае първо място тази година в класирането по висши училища и първо място в отборното класиране в група В на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ). Участниците бяха: Калоян Стефанов, Петър Кюмюрджиев, Мириам Риме, Маргарита Гюрова, Дечо Дечев, Усама Тухами и Десислава Павлова с ръководител гл. ас. д-р Вилислав Бучакчиев от катедра „Математика“. В индивидуалното класиране в група В студентът Калоян Стефанов взе златния медал, Петър Кюмюрджиев спечели сребърен и Мириам Риме - бронзов медал.

Гл. ас. д-р Вилислав Бучакчиев, треньор на отбора, катедра „Математика“, Десислава Павлова, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, Калоян Стефанов, доц. Мая Микренскапредседател на Организационния комитет на Националната комисия на олимпиадата, доц. д-р Иван Йорданов, треньор на отбора, катедра „Математика“ 

Специално отличие получи и доц. д-р Мая Микренска, заместник-декан по учебната работа на факултет „Приложна информатика и статистика“, ръководител на катедра „Математика“ и председател на Организационния комитет на Националната комисия на олимпиадата, която подчерта, че УНСС е домакин на НСОМ за първи път в многогодишната история на състезанието.

Ректорът проф. Димитър Димитров и доц. Мая Микренска
Ректорът проф. Димитър Димитров награждава Петър Кюмюрджиев и Мириам Риме

Отборът по финанси, в който влизат студенти от специалностите „Финансов мениджмънт“ и „Счетоводство, финансов контрол и финанси“ за втора поредна година спечели първото място в междууниверситетското студентско състезание CFA Institute Research Challenge 2021 за България.
„Нашите студенти са много добре подготвени в тази област. Те се представиха на високо ниво и първите места са доказателството за това“, каза проф. Димитър Ненков, от катедра „Финанси“ и академичен наставник на отбора (на снимката долу). Той уточни, че това е глобално състезание, което се организира от международната професионална организация на сертифицираните финансови анализатори - CFA Institute и е в областта на финансовия анализ и оценката на компании и техните акции.
Участници в отбора бяха Богомила Корманова, Христина Вардева и Радостина Чаушева.

Зорница Панева, специалност „Право“, зае второ място в категорията „Медиатор“ на Четвъртото национално състезание по медиация за студенти. Състезанието е единствено по рода си в България и неговата цел е да даде пряк досег и живо преживяване на процедура по медиация, с която се разрешава реален житейски спор.

Ан-Никол Войнска, студент по „Право“, имаше привилегията да представи УНСС на летния юридически лагер в Залцбург с подкрепата на УНСС и Студентския съвет.

Тя сподели, че освен знание за правните системи на над 30 държави и културен обмен, семинарът й е дал и много международни приятелства.


Кристина Велинова от специалност „Предприемачество“ е сред победителите в глобалната програма на технологичния гигант Huawei – „Seeds For the Future /Семена за бъдещето“. Тя бе наградена на специална церемония в Китайския културен център в София.

Проф. д-р Димитър Димитров, Кристина Велинова и генералният мениджър на Хуауей Технолоджис България г-н Тери Ли

На официална церемония в аула „Максима“ бяха наградени победителите в единадесетото издание на конкурса „Студент на годината“, организиран от Студентския съвет под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров.
Голямата награда в категорията „Студент на годината 2022“ беше връчена на Енея Георгиева, студентка от специалност „Международни икономически отношения с преподаване на английски език“.

Доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност; Енея Георгиева; Ангел Стойков, председател на Студентски съвет, доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите

Отличия получиха за: „Талант на годината“- Весела Порчева от специалност „Маркетинг“, „Спортист на годината - Теодора Тодорова, от специалност „Международни икономически отношения“. За първа година Студентският съвет излъчи победител в категория „Доброволец на годината“-  това е Лора Драганова от специалност „Международни икономически отношения с преподаване на английски език“, призът „Докторант на годината“ получи Севар Иванов, специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“, „Личност със значим принос за утвърждаване на студентското самоуправление – Даниел Парушев“.
Много са призовите места за спортните постижения на представителните отбори на УНСС за 2022 година.
В Националния университетски шампионат през пролетта 2-ро място заеха студентските ни отбори в категория аеробика в отборното класиране и в крайното класиране при бадминтон - жени. При баскетбола – жените получиха 2 – ро място, мъжете – 3-то. В категория футзал жените заеха 2-ро място. УНСС зае 3-то място в комплексното класиране в леката атлетика и джудото, и в отборното класиране при мажоретните дисциплини, както и при футбола за мъжете.
На летните университетски игри в Кранево през месец септември при плажния волейбол мъжете се класираха на 1-во място, жените - на 2-ро място.
На второто издание на ENGAGE.EU отборът по шахмат зае 1-во място. В Националния университетски шампионат – есен 2022 г. в дисциплината бадминтон отборът на жените зае 1-во място.

При спортното ориентиране мъжете се класираха на 1-во място.

На 2-ро (жени) и 3-то място (мъже и комплексно) се класираха отборите по плуване. И през есенния шампионат жените заеха 2 място по футзал. В комплексното класиране по шахмат бяхме на 2-ро място. Представителният отбор по лека атлетика на УНСС донесе 3 златни медала.

Галерия снимки от Талантите, с които се гордеем ...