Преподаватели от катедра „ Международни отношения“ взеха участие в международна конференция за бъдещото развитие на ЕС и НАТО

понеделник, 12 декември 2022 10:13

Ръководителят на катедра „Международни отношения“ доц. д-р Пламен Ралчев и д-р Моника Панайотова взеха участие в две от панелните дискусии на международната конференция на тема „Стратегическо преосмисляне: Новата Стратегическа концепция на НАТО и Стратегическият Компас на ЕС. Гледната точка на централно и източноевропейските държави – членки.“ Събитието бе организирано от Софийския форум за сигурност съвместно с Центъра на НАТО за управление на кризи и реагиране (CMDR COE) и съ-финансирано от дирекция „Публична дипломация“, НАТО и фондация „Фридрих-Науман ".
Конференцията обедини над 100 участници от редица български и чуждестранни  институции и организации. Сред тях бяха видни представители на структурите на НАТО и ЕС, Българската армия, дипломатическия корпус, военни и цивилни експерти от държавите-членки, изследователи, университетски преподаватели и млади хора (вкл. активни студенти от УНСС).  

Доц. Д-р Пламен Ралчев бе панелист в сесията, посветена на „Бъдещето на международната система“, заедно с доц. д-р Даниел Смилов, Софийски университет, програмен директор в Центъра за либерални стратегии в България и посланик Бату Кутелия, заместник-председател на Атлантическия съвет на Грузия. В своето изложение в дискусията относно геополитическото бъдеще доц. Ралчев подчерта, че: „За да създадем нова международна система, са ни нужни агенти, не само в лицето на западните сили, но и на други държави, както и структури като НАТО или ООН, но само след нейното дълбоко реформиране... Каквато и да бъде архитектурата, споделените принципи трябва да бъдат водещи“.

Д-р Панайотова взе участие заедно с г-н Жан-Пиер ван Обел - експерт политика и стратегия на отбраната от Европейската служба за външна дейност и съставител на Стратегическия компас, в панелната сесията, поставяща въпроса„С компас в ръце - накъде се насочва ЕС? “
В хода на дискусията д-р Панайотова сподели, че: “Потенциалното преразглеждане на Стратегическия Компас през 2025г. може да бъде възможност да се постави конкретен фокус върху Черноморския регион като пресечна точка на геополитически, икономически, енергийни и други интереси.“

Международната конференция имаше за цел да повиши осведомеността на аудиторията за същността на двата стратегически документа, да представи общите цели, амбиции и визии за международната среда и успя да провокира дискусии относно бъдещето на НАТО и Европейската сигурност.
Форумът се проведе в няколко тематични панелни сесии, които поставиха акцент върху цялостното стратегическо преосмисляне в Европа и подчертаха значимостта на трансатлантическата връзка. Бяха очертани заплахите и предизвикателствата, пред които е изправена международната сигурност, а на страните от източния фланг на НАТО бе предоставена възможност свободно да споделят своите идеи и възгледи.

Галерия снимки от Преподаватели от катедра „ Международни отношения“ взеха участие в международна  ...