Кръгла маса „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление"

сряда, 07 декември 2022 13:00

В Голямата конферентна зала се проведе кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление". Събитието бе организирано от УНСС съвместно със Съюза за стопанска инициатива (ССИ), Българската стопанска камара (БСК), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Министерство на туризма, Министерство на електронното управление, Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Националното представителство на студентските съвети (НПСС), Студентския съвет при УНСС и с подкрепата на катедра „Национална и регионална сигурност“.

Николай Минев, директор на дирекция „Системи и компоненти на електронното управление“ в Министерство на електронното управление, Ирена Бориславова изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“, Васка Бакларова, председател на Управителния съвет на ССИ, Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията, ректорът проф. д-р Димитър Димитров и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, проф. Мариела Модева, зам.-министър на туризма, Петър Кирков, национален координатор по киберсигурност от Министерството на електронното управление, Владимир Георгиев от НСОРБ, кмет на община Самоков и докторант в катедра „Национална и регионална сигурност“ (от ляво надясно)

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците във форума и подчерта, че катедра „Национална и регионална сигурност“ е инициатор на кръглата маса, защото темата за дигитализацията и свързаната с нея киберсигурност е изключително важна с огромен потенциал и това трябва да бъде използвано. „За университетите това са съвременните IT технологии и за обучение, и за провеждане на различни формати събития, особено в споделянето на интелектуалните ресурси. Нашият университет е част от европейската мрежа от университети ENGAGE.EU, където всеки ден комуникацията минава през подобни платформи и онлайн общуване и студентите могат да извършват мобилност. Има и много други проекти, които са с голям потенциал, имаме проект и за дигитални маршрути в туризма. Това важи и за електронните услуги. Преди две седмици ние издадохме и първото електронно уверение на наш студент през регистъра на Министерството на електронното управление“, каза проф. д-р Димитър Димитров и акцентира: „това е исторически момент за нас, защото сме първият университет, който влиза в този регистър и нашите студенти вече могат да се възползват от тези услуги. Ние като университет направихме много в дигитализацията, сега нашите студенти могат да се записват и кандидатстват онлайн. Преди две години в Ковид кризата проведохме изпит онлайн с лицево разпознаване, с изкуствен интелект. Киберсигурността също е много важна, защото ако пропуснем някои аспекти от нея може да се срине целия процес. Има нужда от единна политика и държавна, и университетска, за да има съвместимост между отделните системи, които се използват и за защита, и за развитие на дигитализацията. Това ще помогне и на българския бизнес, и на общините, на българските граждани и на студентите, разбира се, за да могат всички да си вършат добре работата“.

„Темата на форума е много важна, не само за българската икономика, а и в много други аспекти. Пътят, който ще поемем по отношение на дигиталната трансформация е нещо, което би позволило и на българската икономика да навакса много изоставания, които е генерирала през последните десетилетия. През 2020 г. пандемията ни даде много уроци, но може би един от най-важните беше, че инвестициите и усилията за дигитализация са жизненоважни. Трябва да използваме този стимул, който пандемията ни даде да се развиваме в тази посока и да не намаляваме усилията. Затова смятам, че събития като днешното са много важни, за да поставят отново в центъра темата за дигитализацията като фактор за икономическия растеж“, каза министърът на икономиката и индустрията и допълни: „Възможностите са наистина сериозни. Само по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени 1,6 милиарда евро за дигитална трансформация, цифровизация и инвестиции в тази сфера“.

Николай Минев поздрави присъстващите от името на министъра на електронното управление и изтъкна: „Възможностите, които предоставя дигитализацията за гражданите са огромни. Пример за това е взаимодействието между министерството на електронното управление, останалите министерства и общинската администрация. Над 300 са общините, заедно с районите в Република България. Успяхме да стандартизираме и електронизираме достъпа до електронни административни услуги. Всички електронни административни услуги, които се предоставят от общински администрации са достъпни през единния портал за достъп, а това са 188 такива услуги, с един клик, те могат да бъдат достъпени и заявени“.

Проф. Мариела Модева поздрави участниците от името на министъра на туризма и заяви: „Изключително важно е да погледнем различни аспекти на една толкова актуална тема като дигитализацията, киберсигурността и местното самоуправление. В тази връзка искам да отбележа, че наскоро се състоя среща между Министерството на туризма и УНСС по повод на нашия мегапроект, който подготвяме за единна дигитална карта на България. Той ще бъде конструиран на базата на модули, за да могат вече готови продукти да бъдат присъединени и разчитаме на участие, на интеграцията на усилията не само на бизнеса, но също така на академичните институции, на местната власт, на центрове за върхови постижения, така че България да бъде представена, не само чрез рекламните кампании и по другите канали, по които сега работим, а достойно да бъде представена като туристическа дестинация в дигитална среда“.

„Темата, поставена за дискусия е изключително важна и за нас общините, защото светът много бързо се променя и ние се опитваме да предоставяме все повече електронни услуги на нашите граждани като потърсихме собствени средства, за да можем да дигитализираме и част от архивите, но е необходимо по-бързо да се случват нещата. НСОРБ вече има спечелен проект, с който ще помогне на всички 265 общини в България да се дигитализират именно тези регистри на населението. Това е една малка стъпка, за нас много важна, плаха стъпка, но ние трябва да вървим в тази посока“, каза Владимир Георгиев.

„Изключително съм щастлив, че имам възможността да ви приветствам от името на организацията, която представлявам и от свое име“, каза председателят на Студентския съвет Ангел Стойков и допълни: „През изминалите две години имахме възможността от студентска гледна точка да се изправим пред предизвикателства, свързани с обучението, но вярвам, че по-голямото предизвикателство беше от страна на ръководството да се справи с това, което застигна системата на висшето образование. За по-малко от една седмица УНСС успя да премине изцяло в онлайн среда и вярвам, че той беше добрият пример за всички висши училища и даде добрата практика, която да бъде спазвана от другите университети“.

Ирена Бориславова също поздрави участниците във форума. Тя представи дейността и ролята на Българската служба за акредитация и запозна присъстващите с европейския Акт за киберсигурност.

„Дигиталната трансформация е един преход, който е необходим изключително на България във времената на кризи, в които е поставен не само бизнеса. В предишните години видяхме как благодарение на Ковид пандемията България показа, че е на едно от водещите места и как много бързо можем да влезем в онлайн пространството, благодарение на квалифицирани IT специалисти, но и като цяло на високата подготвеност на нацията ни да живее в онлайн пространството. Сега обаче трябва да минем на едно друго ниво, за да може да приобщим университетите, общините и бизнеса да започнат да работят на едно сходно ниво. Съюзът за стопанска инициатива има редица мероприятия, които вече е предприел в тази насока и като част от Европейския цифров информационен хъб „Тракия“, който е стратегия на Европейската комисия за развитието на бизнеса и на обществото в пътя на дигиталната трансформация и киберсигурността“, посочи Васка Бакларова.

„За съжаление дълго време липсваше държавен орган и целенасочена политика в областта на електронното управление и дигитализацията и това забави страната ни в навлизане на процеса по дигитална трансформация. По отношение на навлизането на дигитализацията в обществото, България е на опашката, същото се отнася и за дигиталните умения на българските граждани, което обяснява и ниското ниво на киберсигурност, затова трябва целево да се работи в това направление“, подчерта Мария Минчева, зам.-председател на БСК.

„Киберсигурността е изключително важна и тъй като се намираме в УНСС, искам да отбележа, че най-икономически ефективния начин да постигнем киберсигурност е като мислим за нея паралелно с инфраструктурата и изграждането на системата, паралелно с въвеждането на дигитализацията, с въвеждането на новите услуги. Ние трябва да мислим по темата киберсигурност и на този етап можем да задействаме системата и да направим мъничките промени, които всъщност ще ни позволят след това да бъдем много по-добре защитени и много по-ефективно да се отбраняваме независимо какви са новите кибератаки, които отсрещната страна ще измисли“, каза Петър Кирков.

IT специалистът Спас Иванов изтъкна, че УНСС е лидер в областта на киберсигурността сред другите висши учебни заведения и че университетът продължава активно да работи в тази насока. Той посочи, че УНСС е бил домакин на първата в България международна конференция на тема „Киберсигурност“ от сериите  BSIDES и на състезание на онлайн платформата за тестване и усъвършенстване на уменията за проникване и киберсигурност Hack The Box.

Зам.-ректорът по дигитализация и киберсигурност доц. д-р Росен Кирилов подчерта, че в УНСС е направено много по отношение на дигитализацията и киберсигурността и това ще бъде довършено до края, за да се достигнат нивата, които трябва да бъдат постигнати за киберсигурност на УНСС, такива, че университетът да бъде лидер и да има самочувствието и увереността, че предоставя на студентите качествена услуга. „Нашият университет може да обучава висшия административен капацитет на държавата и местната власт за това колко сериозен е проблемът с киберсигурността и какви са пътищата за неговото решаване. Второто нещо е, че нашият университет иска категорично да бъде позициониран на картата на произвеждащите кадри в областта на киберсигурността и това го правим по линия на новата специалност, която стартираме. И третият момент, в който мисля, че бихме могли да се позиционираме, имаме Център за компетентност, който може много активно да се ползва, както за симулиране на големи кибератаки, така и за реални симулации и обучение на хора, които се занимават с тези процеси“, посочи доц. д-р Росен Кирилов.

В дискусиите се включиха и представители на „Софийска вода“, А1, Vivacom, Телерик, Българската асоциация по киберсигурност.

На форума присъстваха и цялото ректорско ръководство на УНСС, представители на местната власт, преподаватели, докторанти и студенти.

Доц. д-р Росен Кирилов, проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Нончо Димитров, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет Икономика на инфраструктурата", доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество (от ляво надясно)

Галерия снимки от Кръгла маса „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление" ...