УНСС с участници в последното издание на TEDx - „Пътят на успеха”

сряда, 07 декември 2022 11:50

Доц. д-р Явор Янкулов от катедра „Икономика на търговията“, ас. д-р Антоан Шотаров от катедра „Икономикс“ и Мария Топчиева, почетен член на  Еко клуб УНСС  бяха лектори на събитието на TEDxUNWE -„Пътят на успеха”, водещ беше Милен Великов, възпитаник на УНСС. Събитието се проведе с подкрепата на УНСС, Студентски съвет, Междууниверситетски център за развитие на кариерата, Еко клуб УНСС и AIESEC. 

Организатори, участници и доброволци, част от които от УНСС

Форматът TEDx, предоставя на отделни личности или групи, начин да създават местни самостоятелно организирани събития, едно от които е TEDxUNWE -„Пътят на успеха”. 
Доц. д-р Явор Янкулов ни представи сбор от лични истории, представящи „Грешката на оцелелия“. Заглавието на лекцията идва от феномен открит през Втората световна война – при проучване на завърналите се самолети се подсилват местата на поражения върху тези самолети, а не местата, които при обстрел водят до падане на самолета.
Лекторът насочи вниманието към лъжлива тенденция за съсредоточаване вниманието върху оцелелите вместо върху загиналите - върху успеха, вместо върху неуспеха. Препоръча да се взима опита не само на успешните хора, а да се има предвид и опита и на не толкова успелите. Доц. Янкулов говори и за правилото в бизнеса с 5-те, които видоизмени в 6-те П-ъта, - „предварителната подготовка предотвратява (повторния) провал на представлението“ и подчерта, че е нормално да има и провали, но е важно да се учим от своите и чуждите грешки.  

Ас. д-р Антоан Шотаров от катедра „Икономикс“ сподели какво мисли за успеха и щастието и връзката между тях. Той увери, че успехът и щастието са субективни категории и всеки решава сам за себе си какво са за него. Лекторът развенча митовете, че успехът и щастието се определят и измерват чрез финансовото състояние. Използвайки традиционния философски въпрос яйцето или кокошката, през призмата на успеха и щастието, уточни, че щастието води към успех, а не обратното. Д-р Шотаров пожела на присъстващите да изберат да бъдат щастливи, за да станат успешни.   

Срещата с Мария Топчиева, почетен член на Еко клуб УНСС и доктор към катедра „Икономика на природните ресурси“ беше посветена на мечтите и как да ги превърнем в цели, които да постигнем по възможно най-бързия и ефективен начин. Чрез своя опит показа колко полезни могат да бъдат целите и навиците по пътя към успеха. Лекторът подчерта колко голяма полза и е донесло работата с цели и увери присъстващите, че всеки работи с цели в поне в една сфера от живота – работа или личния живот, дори да не го осъзнава. обобщи трите най-важни неща според нея за работата с тяхНа финала на лекцията Мария Топчиева  каза, че успехът е процес и всеки ден взимаме решението дали да работим по нашите цели. Пожела на присъстващите да мечтаят смело и да планират целите си умно и да ги постигат с лекота.   

  Участници в изданието бяха и: Йоанна Темелкова („Артистът в контекста на модерното“) Велина Владимирова („Силата на волята“), Десислав Ценов („Животът дава шанс-дръж го“), Георги Първанов („Да паднеш и да се издигнеш отново“) Деси Добрева (Пътят на успеха или по-скоро към себе си“), Джуди Халваджиян (Истината е в детайла! С активност, дисциплина и постоянство към успех!“), Петя Кертикова („Остани, сбъдвай и бъди!“), Стойне Василев („Финансовата свобода не е за всеки“). 

Милен Великов е бил водещ и на други издания
на формата и веднъж лектор



TED (Technology, Entertainment, Design) е световна поредица от конференции с нестопанска цел, посветена на разпространението на идеи чрез кратки и въздействащи лекции, обединени под мотото „идеи, които си струва да бъдат споделяни“. Годишната TED конференция кани изявени световни мислители и дейци, за да говорят 18 минути, чиито презентации са достъпни безплатно на TED.com. Сред TED говорителите са били: Бил Гейтс, Ал Гор, сър Ричард Брансън, Изабела Алиенде, папа Франциск, Илон Мъск, Стивън Хокинг и др. Инициативата TED (Technology, Entertainment, Design )започнала като четиридневна конференция в Калифория преди 30 години, прераства в подкрепа за идеи, които променят света, чрез множество инициативи. Учредена е и годишна TED награда, чрез която на изключителни личности се предоставя възможността да реализират своите идеи.  Медийните инициативи на TED включват TED.com, където всеки ден се публикуват нови TEDTalks, образователната инициатива TED-Ed и отворения преводачески проект, който предоставя субтитри на над 100 езика. 

Галерия снимки от УНСС с участници в последното издание на TEDx - „Пътят на успеха”  ...