Кръгла маса на Националната асоциация на доброволците се проведе в УНСС

понеделник, 05 декември 2022 17:32

На Международния ден на доброволеца – 5-ти декември, УНСС беше домакин на кръгла маса на тема „Роля на доброволците при предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации. Перспективи за развитие на доброволните формирования“, организирана от Националната асоциация на доброволците в Република България (НАДРБ).

Официални гости на събитието бяха Кристиан Вигенин, зам.-председател на 48-то Народно събрание, Калина Константинова, народен представител от ПП „Продължаваме промяната“, главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ГДПБЗН-МВР, Николай Николов, съветник на министъра на вътрешните работи, Благой Станчев, парламентарен секретар на Националното сдружение на общините в Република България.

Председателят на Националната асоциация на доброволците в Република България д-р Ясен Цветков поздрави участниците за празника и благодари на доброволците за работата и усилията, които влагат в благородната им кауза. Той изказа благодарност и на представителите на държавните институции, които са уважили събитието, и на академичната общност в лицето на проф. д-р Димитър Димитров, и на УНСС за любезното домакинство.

Д-р Ясен Цветков

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците в събитието: „Честит празник на всички, които чувстват доброволчеството като своя мисия. УНСС подкрепя и ще продължи да подкрепя тези усилия. В нашия конкурс „Студент на годината“ имаме и категория „Доброволец на годината“, защото Студентският съвет при УНСС и нашите студенти са много активни в това направление и възприемат подкрепата за хората в нужда като граждански дълг. В същото време наша задача, като Университет за национално и световно стопанство, съвместно с институциите, които и днес присъстват тук - Народното събрание, МВР, общини и доброволческите организации, е да направим ефективна тази доброволческа дейност. Това е и икономически, и управленски проблем и неслучайно нашият университет е домакин на това събитие“, подчерта проф. д-р Димитър Димитров.

Проф. д-р Димитър Димитров

Кристиан Вигенин поздрави участниците във форума с празника и отбеляза, че го чувства и като свой, защото е доброволец на Българския червен кръст и допълни: „Идеите ни за една бъдеща законодателна уредба са свързани и с това да бъдат намерени и допълнителни стимули за това хората да участват с доброволен труд в различни сфери. В предишния състав на Народното събрание ние направихме едно доста широко законодателно проучване за това как тази тема е уредена в различните страни, особено в тези, които са по-напреднали в тази сфера, оказа се, че България е една от последните, особено в Европа, които нямат такава стабилна законодателна уредба и това трябва да го поправим“, изтъкна Кристиан Вигенин.

Кристиан Вигенин

„Аз имах честта и удоволствието да се запозная с дейността на Националната асоциация на доброволците в Република България на терен, когато работихме заедно в помощ на украинските бежанци и видях какви са трудностите и предизвикателствата, пред които сте изправени и също така видях ключовата роля, която имате в тези моменти“, каза Калина Константинова и допълни: „заедно на гърба си изпитахме колко трудно институциите се приспособяват към това темпо, което трябва щом избухне такава ситуация. Институциите са бавни, на тях им трябват промени в закона и това е правилният начин да функционират те, а това не може да се заобиколи, точно затова доброволчеството е изключително ключово, защото на терен нещата не чакат“.

Калина Константинова

„От името на всички общини искам да изразя нашето почитание, уважение и респект към вашата дейност. Неоценима е вашата помощ в трудни и кризисни ситуации. При събитията от тази година го показахте и доказахте за пореден път. Ще продължаваме да очакваме това и ще работим за надграждане на вашите умения, способности, екипировка и оборудване“, каза Благой Станчев и посочи: Последните събития показаха две неща, че има какво да направим, за да подобрим и нормативната уредба за вашата работа и че има голям потенциал в нашето общество за развитие на каузата за доброволчеството и този потенциал, ние трябва да съумеем да оползотворим, като намерим необходимите механизми“.

Благой Станчев

Александър Джартов, директор на ГДПБЗН-МВР също поздрави доброволците за празника и заяви: „Независимо дали сте част от Българския червен кръст, Националната асоциация на доброволците или сте хора, които просто желаят да помагат на изпаднали в беда, бих желал да ви уверя, че от наша страна ще имате съдействие и подкрепа“.

Александър Джартов

Николай Николов поздрави присъстващите от името на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и подчерта: „Възхищавам се на това, което правите и благодаря за усилията, благодарение на които станахте разпознаваеми. Целият български народ ви благодари и видя, че когато бурята връхлетя България вие бяхте гръбнака. Стоим категорично зад вас и се надявам да продължим съвместната си работа“.

Николай Николов

Кръглата маса беше организирана в три панела с последващи дискусии. В първия панел Тодор Грозданов от Столична община изнесе презентация на тема „Роля на общинските доброволни формирования в системата на пожарна безопасност и защита на населението“, във втория - Георги Влайков, ръководител на доброволно формирование „Аварийно спасяване Пловдив“, запозна присъстващите с „Ролята на юридическите лица, създали доброволни формирования в системата за пожарна безопасност и защита на населението“. Третата част беше посветена на „Ролята и мястото на Националната асоциация на доброволците в Република България в системата за пожарна безопасност и защита на населението, която бе представена от д-р Ясен Цветков.

На форума присъстваха и проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС, старши комисар Красимир Шотаров, директор на дирекция Оперативни дейности" към ГДПБЗН, представители на доброволните формирования, членове на НАДРБ, служители на ГДПБЗН-МВР, представители на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община.

Галерия снимки от Кръгла маса на Националната асоциация на доброволците се проведе в УНСС ...