Научна дискусия на тема: „Ефекти от приемането на България в Еврозоната“

понеделник, 05 декември 2022 15:20

В УНСС се проведе научна дискусия на тема „Ефекти от приемането на България в Еврозоната“. Подобно събитие се организира за четвърта поредна година и неговата цел е в по-тесен кръг да се дискутират проблемите, свързани с приемане на България в Еврозоната.

При откриването гл. ас. д-р Марин Маринов от катедра „Маркетинг и стратегическо планиране“ изтъкна важността на форума: „народът, бизнесът, деловите среди и институциите на местно и национално ниво в България са изправени пред сериозен избор“. Той уточни, че когато се взимат съдбовни решения с дълговременни последици е важно те да бъдат много добре премислени. „Това е причината да направим още един опит за трезва и безпристрастна оценка за ползите и негативите за обществото и икономиката от приемането ни в Еврозоната“.

Гл. ас. д-р Марин Маринов и гл. ас. д-р Николай Дончев от катедра „Маркетинг и стратегическо планиране“

Той обърна внимание, че при подготовката на дискусията се е стигнало до решението въпросите да се групират в три направления. Първо: да се оцени взаимното влияние на факторите, които определят главните тенденции в международните икономически и политически отношения, динамиката на събитията и тяхната неопределеност. Втората група въпроси е за опита на другите страни, които са въвели еврото. Последната група въпроси се отнасят за България – за динамиката на цените и инфлацията, инвестиционната среда, конкурентите предимства и дали това ще създаде условия за преодоляване на регионалните различия в социално-икономическото развитие. 

Основните говорители на дискусията бяха доц. д.н. Георги Чанков, УНСС; проф. д-р Боян Дуранкев, дългогодишен преподавател в УНСС; проф. д.ик.н. Гарабет Минасян, Институт за икономически изследвания на БАН;  Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите в две правителства; Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания.

 

Галерия снимки от Научна дискусия на тема: „Ефекти от приемането на България в Еврозоната“ ...