Публична лекция на Лиъм Съливън на тема „Процесът на трансформация на българската и европейската енергетика"

понеделник, 05 декември 2022 9:54

В зала „Тържествена“ на УНСС се състоя публична лекция на г-н Лиъм Съливън, Първи секретар по икономическите въпроси в посолството на САЩ в България.

Доц. д-р Владимир Зиновиев, директор на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура, г-н Лиъм Съливан, доц. д-р Светослав Спасов, директор на Центъра за подкрепа на ядрената сигурност

В своята лекция пред студентите от бакалавърски, магистърски и докторантски курс на обучение от катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ на УНСС дипломатът постави акцент върху процеса на енергийна трансформация от въглищни генераторни мощности към ново поколение ядрена енергетика, включително микро, малки и средни модулни реактори.

Според г-н Съливън в момента в електроенергийната система на региона има интересни възможности за по-нататъшно развитие на вятърните, слънчевите и водните ресурси, с известна подкрепа от акумулаторни батерии. Спорен него също следва да се търси и по-нататъшна регионална взаимосвързаност, каквато се наблюдава в успешния проект за междусистемна газопреносна система Гърция-България.

Г-н Лиъм Съливан

След края на публичната лекция г-н Съливън отговори на въпроси на студентите, касаещи процеса на справедлив преход и икономическите последици от него. Г-н Съливън получи и почетен сертификат от името на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура на УНСС от неговия директор доц. д-р Владимир Зиновиев.

Галерия снимки от Публична лекция на Лиъм Съливън на тема „Процесът на трансформация на българскат ...