XV годишна научна сесия на УНСС

петък, 02 декември 2022 13:30

Традиционната годишна научна сесия на УНСС обобщи резултатите от научноизследователските проекти на нашия университет, завършили през 2022 г. Официалното откриване се състоя в Голяма конферентна зала с участието на ректора проф. д-р Димитър Димитров, ресорния зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д-р Михаил Мусов, проф. д-р Матилда Иванова Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност, главният секретар по науката доц. д-р Еленита Великова, главният секретар по научноизследователските проекти доц. д-р Светла Бонева. Присъстваха и председателят на Общото събрание проф. д-р Лалко Дулевски, председателят на Контролния съвет проф. д-р Даниела Фесчиян, членовете на Програмния съвет по научноизследователска дейност (ПС по НИД) и преподаватели.

Проф. д-р Емил Асенов, член на ПС по НИД, доц. д-р Светла Бонева, доц. д-р Михаил Мусов, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Матилда Иванова Александрова-Бошнакова, доц. д-р Еленита Великова (от ляво надясно)

Ректорът проф. Димитър Димитров откри научната сесия и подчерта: „Минаваме през съществена трансформация във всички основни направления и научноизследователската дейност е основен фокус. Науката и научните изследвания са много съществена част от работата на нашия университет. С научноизследователската си дейност ние изпълняваме и важна обществена роля - да допринесем за справянето с глобалните предизвикателства на нашето време и за постигането на целите за устойчиво развитие“. Проф. д-р Димитър Димитров коментира, че в началото е имало дискусии, къде и как да се публикува и различия по някои въпроси, като даде пример с модела на Кюблер-Рос за петте етапа на скръбта, но отбеляза, че тези етапи са отминали и е дошъл моментът на приемане и резултатите са налице.

„Като ръководство ние предприехме доста инициативи, които целят подобряването на научноизследователската дейност и главно – на публикационната активност. Създаде се възможност за публикуване на сборниците от нашите международни конференции в световните бази данни Scopus и/или Web of Science. Въведоха се нови правила за организация и изпълнение на научноизследователските проекти, като се набляга повече на публикациите, а не на формалната дейност“, каза проф. д-р Димитър Димитров и посочи „съвременният свят се променя бързо и ние трябва да запазим своето място в случването на тази промяна. Успехът все повече ще зависи от способността високите научни постижения да се превръщат в иновации, които да въздействат върху промяната в икономиката и качеството на живот“.

Доц. д-р Михаил Мусов поздрави участниците и подчерта: „Измина още една година на активни реформи в научноизследователската дейност: приехме нови учебни планове и квалификационни характеристики на всичките ни докторски програми, въведохме истинско материално стимулиране на публикационната активност в университета, като за първи път осигурихме възможност на факултетите да имат реално участие в процеса на управление на научноизследователската дейност. Всички тези резултати постигнахме с общи усилия. Като председател на ПС по НИД – органът, който управлява нашата изследователска програма, съм изключително горд с постигнатите от Съвета резултати. Разработихме грантовата схема, която покрива разходите за такси правоучастия в конференции и такси за публикуване и издания, индексирани в световните бази данни. Удвоихме сумите за научноизследователските проекти и създадохме възможности за финансиране на проекти за генериране на научни масиви от данни. За новия конкурс ’23 имаме успешно подадени 29 проекта за научни изследвания и 27 проекта за научни форуми. Доц. д-р Михаил Мусов изказа благодарности и на дирекция „Наука“ за ежедневните усилия по успешното реализиране на университетската изследователска програма и допълни: „Най-много се гордея с духа, който заедно създадохме в ПС по НИД и в дирекция „Наука“ – дух на конструктивизъм, на сътрудничество и на подкрепа“.

Доц. д-р Еленита Великова, главен секретар по науката изтъкна: „Виждаме една компилация от много актуални изследователски проекти, които днес ще бъдат представени в техните финални заключителни етапи, надявам се, сесията да протече в дух на конструктивизъм, на взаимопомощ, да представим основните резултати, които са постигнати в тези проекти и да дискутираме това, което ще бъде полезно и в бъдещата ни работа“.

 „Проектите, които бяха представени в рамките на нашата грантова схема и в рамките на изследователската програма на УНСС смея да твърдя, че бяха на едно много високо научно равнище. Почти нямаше проект, който да не е отчел публикация в Scopus или Web of Science, което е едно много голямо постижение и стъпка по-нататък към научноизследователския университет, който е нашата по-дългосрочна цел“, каза доц. д-р Светла Бонева, главен секретар по научноизследователските проекти на УНСС.

Работата на форума протече при регламент: представяне на проектите и последващи дискусии, което даде възможност да се откроят и коментират различни проблеми от изследователската програма.

Сесията се проведе в две секции, в които бяха включени 26 научноизследователски проекта.

Секция 1 представи научните резултати от проектите: „Иновационни предизвикателства, приоритети и ефекти за фирмите и икономиката на България“ с ръководител доц. д-р Вера Пиримова; „Изследване, разработване и въвеждане на иновативни методи в процеса на обучение“ с ръководител проф. д-р Мирослава Пейчева; „иновативната неконвенционална парична политика на водещите централни банки и нейните ефекти за развитите и развиващи се държави, с акцент върху България“ с ръководител проф. д-р Силвия Трифонова; „Предизвикателства на интегрираното развитие на знания и умения в съвременното образование по управленско счетоводство" с ръководител доц. д-р Николай Орешаров; „Предизвикателства и проекции в счетоводната система на предприятията от публичния сектор в процеса на изграждане на стандартизирани модели за признаване, отчитане и оповестяване на инфраструктурните активи“ с ръководител проф. д-р Даниела Фесчиян; „Изследване на съвременните подходи за обучение по счетоводство с цел адаптиране към изискванията на акредитиращите професионални организации ИДЕС, ICAEW И АССА“ с ръководител доц. д-р Мария Маркова; „Изследване на ефектите от влизането в сила на новите международни стандарти за финансово отчитане 9 – Финансови инструменти и 17 Застрахователни договори върху финансовата стабилност и ликвидност на застрахователите в България“ с ръководител доц. д-р Атанаска Сланчева; „Генезис и съвременен европейски дискурс на брандинга“ с ръководител проф. д-р Христо Катранджиев; „Дистрибуция на туристически продукти: дигитални срещу традиционни канали“ с ръководител гл. ас. д-р Христина Бойчева; „Подобряване на конкурентните позиции на п.н. „Администрация и управление“ в УНСС“ с ръководител доц. д-р Александър Вълков; „Интегриран модел за административно обслужване в местната администрация на изпълнителната власт“ с ръководител доц. д-р Татяна Даскалова; „Интегриране на обучителни практики по медийна грамотност в средните и висшите училища в България“ с ръководител доц. д-р Светла Цанкова; „Въвеждане на професионални практики в УНСС за създаване на собствена медийна видеопродукция" с ръководител гл. ас. д-р Илия Вълков.

В Секция 2 на научната сесия бяха презентирани проектите: „Складови системи в логистиката – управленски практики и тенденции“ с ръководител доц. д-р Николай Драгомиров; „Детерминанти на търсенето на товарни превози“ с ръководител проф. д-р Христина Николова; „Повишаване на икономическата и социалната ефективност на пътническите железопътни превози чрез внедряване на нов подвижен състав“ с ръководител: доц. д-р Борислав Арнаудов; „Усъвършенстване на физическата защита на ядрени обекти и съоръжения“ с ръководител гл.ас. д-р Екатерина Богомилова; „Оценъчен анализ на текущото състояние и сценарии за развитие на електроенергията добивана от ВЕИ в България за период до 2030 г.“ с ръководител доц. д-р Нончо Димитров; „Политическите науки с поглед към бъдещето“ с ръководител гл.ас. д-р Александър Димитров, „Обновяване на информационната система за университетски научноизследователски проекти на УНСС" с ръководител доц. д-р Пламен Милев; „Финансовата дисциплина в ЕС – проблеми и перспективи“ с ръководител доц. д-р Атанас Атанасов; „Анализ на динамичните процеси в 3 - мерни нелинейни социално - икономически системи“ с ръководител доц. д-р Владимир Котев; „Детерминанти и модели на конкурентното представяне на малките и средните предприятия в интернационална бизнес среда" с ръководител доц. д-р Костадин Коларов; „За устойчиви и гъвкави системи на земеделие в ЕС" с ръководител доц. д-р Мария Пенева; „Екоиновации за предоставяне на агроекосистемни услуги от земеделските стопанства“ с ръководител проф. д-р Зорница Стоянова; „Наднационални права на интелектуална собственост в европейския съюз“ с ръководител: проф. д.н. Живко Драганов.

В Програмния съвет по научноизследователска дейност на УНСС участват: председател – доц. д-р Михаил Мусов, зам.-председател – доц. д-р Еленита Великова и членове – проф. д-р Емил Асенов, проф. д-р Вяра Стоилова, доц. д-р Светла Бонева, доц. д-р Христина Харизанова-Бартос, доц. д-р Мария Воденичарова, доц. д-р Мирослав Димитров, доц. д-р Елизабет Йонева, доц. д-р Ангел Марчев и доц. д-р Екатерина Тошева.

Работата на годишната научна сесия завърши с обща дискусия.

Ректорът и доц. Михаил Мусов с част от членовете на ПС по НИД

Ректорът и доц. Михаил Мусов с колеги от дирекция „Наука“

Приключилите през 2022 г. проекти са представени в сборника „Университетска изследователска програма 2022“.



УНИВЕРСИТЕТСКА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ПРОГРАМА 2022


Галерия снимки от XV годишна научна сесия на УНСС  ...