Създателят на паметника на проф. Стефан Бобчев почетен с изложба в НХА

петък, 02 декември 2022 13:18

Националната художествената академия откри в своята галерия „Академия“ изложба „СКУЛПТУРА", посветена на 70-годишнината от рождението на проф. Емил Мирчев (1950 – 2017). Известният скулптор е автор на паметника на проф. Стефан Бобчев, издигнат пред сградата на Университета за национално и световно стопанство. 

На откриването на ретроспективната изложба присъства и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Той поздрави доц. д-р Момчил Мирчев, син на автора, като изрази дълбоката признателност на цялата ни университетска общност за монумента, който увековечава делото на проф. Стефан Бобчев по един достоен за делото му  начин.

Скулптурната композиция „Проф. Стефан Бобчев", която е пред главния вход на УНСС, е едно от най-значимите произведения на проф. Емил Мирчев, беше подчертано при откриването на изложбата.

Настоящата изложба представя различни творби от богатото творческо наследство на проф. Емил Мирчев. Експозицията си поставя за задача представянето на едни от най-знаковите и запомнящи се негови изяви, съдържащи идеи, търсения и пластически възгледи, които формират своеобразната художествена атмосфера и аурата на неговото изкуство.

Експозицията в галерия „Академия“ (НХА) в гр. София, ул. Шипка №1 ще продължи до 17 декември 2022 г.


Емил Мирчев е възпитаник на Националната художествена академия и като дългогодишен професор е отдал голяма част от своите професионални умения и от своя богат опит в обучението на студентите по скулптура. Неговото творчество се простира в областта на монументалните и на кавалетните форми. Работи с класически материали като бронз, камък, дърво, керамика. Творбите му се отличават с индивидуална оригинална стилистика и носят ясни естетически, нравствени и философски послания.

Скулптурите на Емил Мирчев свидетелстват за достигнат синтез на класически и модерни насоки. Те са многопластови като замисъл и уникални като скулптурен изказ. Прави впечатление разнообразието от конкретни решения при запазването на основните мирогледни и формални посоки на неговото пластическо верую.

Емил Мирчев по достойнство вписа своето име в аналите на съвременните изобразителни изкуства като един от най-ярките, запомнящи се и характерни автори, изявявал се, както в България, така и в чужбина. Участвал е в престижни симпозиуми, реализирал е множество конкурсни проекти. По този начин неговото целокупно творческо дело, убедително се нарежда сред най-значимите постижения на изкуството на скулптурата в нашата страна.


    

Галерия снимки от Създателят на паметника на проф. Стефан Бобчев почетен с изложба в НХА ...