Пета международна научна конференция „Съвременни тенденции, проблеми и иновации във физическото възпитание и спорта във висшите училища" се проведе в УНСС

понеделник, 28 ноември 2022 10:06

„Съвременни тенденции, проблеми и иновации във физическото възпитание и спорта във висшите училища" беше темата на Петата международна научна конференция, организирана от катедра „Физическо възпитание и спорт", под патронажа на ректора на УНСС
проф. д-р Димитър Димитров. 

При откриване на форума проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Иван Стоилов, ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт", доц. д-р Димитър Благоев, декан на Бизнес факултета, Ангел Стойков, председател на Студентския съвет (от ляво надясно)

Доц. д-р Иван Стоилов поздрави участниците в конференцията и подчерта, че форумът се организира от катедрата за пети път като цели да обсъди актуалните тенденции и проблеми на университетския спорт и се надява, че конференцията ще предложи интересни дискусии, предложения и решения, които да допринесат за развитието на физическото възпитание и спорта във висшите училища.

Проф. д-р Димитър Димитров откри конференцията: „Приветствам катедра „Физическо възпитание и спорт“ за инициативата, те винаги са били изключително активни, заедно с Академичния спортен клуб (АСК) „Св. Георги Победоносец“ организират всички спортни турнири, които са станали традиция за УНСС и поддържат спортния дух, а знаете духът прави силата“. Той подчерта, че УНСС има нова магистърска програма „Спортен бизнес“, която е част от проекта „Икономическо образование  2030“ съвместно с Националната спортна академия  и  с Бизнес факултета на УНСС.

Катедра „Физическо възпитание и спорт" е много деен участник от нашия факултет и най-хубавото, което виждам през последните години е, че тя все повече и повече се асоциира с бизнеса, като част от Бизнес факултета“,  каза доц. д-р Димитър Благоев и допълни: „академичният състав на катедрата винаги се е представял повече от достойно при организирането на подобен тип научни форуми и с това допринася за утвърждаването на Бизнес факултета и на УНСС като значима и авторитетна научна и образователна институция в системата на висшето образование“.

„Искам да изкажа удоволствието си от това, че тази конференция следва своя път и не е прекъсвала провеждането си независимо от условията, в които живяхме последните години, тъй като аз смятам, че спортът във висшите училища има нужда от конференции, има нужда от наука, има нужда от говорене, защото има различни проблеми, които трябва да бъдат дискутирани“, каза проф. д-р Даниела Дашева, зам.-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание и представител на Националната спортна академия „Васил Левски”.

Участниците във форума приветства и председателят на Студентския съвет Ангел Стойков: „Искам да поздравя катедра „Физическо възпитание и спорт" за това, че тази конференция се превръща в една традиция за катедрата, че продължават да я развиват, искам да ги поздравя и за това, че дават възможност на младите колеги докторанти и студенти да участват в тази конференция, това е една подадена ръка, която съм сигурен, че студентите оценяват високо. Благодаря на целия академичен състав на катедра „Физическо възпитание и спорт" за доброто партньорство със Студентския съвет“.

Председателят на клуба Св. Георги Победоносец” проф. Георги Янков приветства участниците и подчерта, че е много важно за една университетска институция да има традиции и приемственост, а при академичния спорт в УНСС това е факт. Ръководството на университета и младите колеги продължават да реализират всички турнири, които са традиционни за УНСС“.

Доц. д-р Спас Ставрев, преподавател и доайен на катедра „Физическо възпитание и спорт" и доц. д-р Иван Стоилов представиха историята на СК „Бонсист“ в пленарен доклад на тема „Спортен комплекс „Бонсист“ – част от съоръженията за Универсиада София 77 на 45 години“. 

Доц. д-р Спас Ставрев

Поздравителни адреси към организаторите на форума отправиха множество катедри на УНСС и университети.

Конференцията продължи с представяне на докладите и ползотворна дискусия.

Участниците в конференцията се снимаха пред паметника на създателя на УНСС проф. Стефан Бобчев
Академичният състав на катедра „Физическо възпитание и спорт"

Галерия снимки от Пета международна научна конференция „Съвременни тенденции, проблеми и иновации  ...