Кръгла маса за възможности и предизвикателства пред транспортния сектор след COVID-19 на катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“

петък, 25 ноември 2022 11:52

Катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ проведе кръгла маса на тема „Възможности и предизвикателства пред транспортния сектор след пандемията от COVID-19“. Събитието е част от проекта „Оценка на икономическите, социални и финансови последици от пандемията COVID-19 и мерки за възстановяване на транспортния сектор“, по договор № КП-06-ДК2/4 с Фонд „Научни изследвания“ към МОН.

Ръководителят на проекта и на катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ проф. д-р Христина Николова обяви и представи темата за дискусия.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов посочи, че кризата е засегнала света и икономиката, „но ни научи на качествен растеж и доведе до промени в работните процеси“. Той допълни, че е била забавена реакцията и помощта на държавата, защото кризата ни е заварила неподготвени. „Оцеляха най-големите компании и ще се възстановяваме бавно.“ Г-н Найденов увери, че говори като съмишленик и човек, участващ в работните процеси и ще подкрепи и разпространи положителните практики, които ще споделят присъстващите.  

В презентацията си проф. д-р Христина Николова говори за финалните резултати от изследването и основните цели на проекта: да се предложат мерки за възстановяване на транспортния сектор и преодоляване на социалните и финансовите последици от пандемията, за възстановяване на позициите на отделните видове транспорт, както и за ограничаване и намаляване на загубите на транспортните компании и не на последно място – за подобряване на ефективността на превозите като цяло и прилагане на устойчива стратегия за справяне на аналогични кризисни ситуации в бъдеще.

Накрая на презентацията проф. Христина Николова насочи вниманието към предложените мерки за възстановяване на транспортния сектор и за гарантиране на устойчивост в неговото развитие.

Ръководителят на проекта представи и целта на дискусията – намиране на необходимите приемливи действия и мерки, които трябва да се предприемат в областта на транспорта по отношение на неговата икономическа, социална и екологична ефективност, за да се постигне възстановяване и устойчивост в развитието на националната транспортна система.

Модераторът на кръглата маса и научен секретар на катедрата доц. д-р Борислав Арнаудов даде думата на участниците да споделят своя опит, да разкажат през какви трудности са минали и какви мерки са взели за възстановяване.

Участници в дискусията бяха: Димитър Секулов и Жан Вайтилингам от Дискордия; Николай Ночев от Ойрошпед; Павлин Василев от Столичен автотранспорт; Екатерина Тодорова и Кирил Георгиев от Столичен електротранспорт; Вихър Иванов от ТЕЦ България; Йордан Стоянов от NTZ Transport; Владимир Спасов от Юроспийд; Магдалена Милтенова от Конфедерация на превозвачите; Лилия Мишева от Шенкер ЕООД; Димитър Димитров от КАПБ; Поля Бочева и Ирина Василева от Гопет Транс.

Тематичните направления на кръглата маса са свързани с това какви са възможностите, мерките за възстановяване и предизвикателствата пред товарния и пътническия транспорт, както и кои са икономическите, социалните и финансовите предизвикателства пред транспортните компании.

Галерия снимки от Кръгла маса за възможности и предизвикателства пред транспортния сектор след COV ...