Младите ни юристи се представиха достойно в оспорвана битка

сряда, 13 юни 2012 10:33

На състезанието по европейско право СЕЕМС (Central and East European Moot Competition) в Малта, организирано от Съда на Европейския съюз (СЕС), отборът на УНСС представи достойно университета ни и спечели уважението на съдиите. Четиримата студенти по право – петокурсниците Анита Борисова, Анна Джамбазка и Гергана Илиева и четвъртокурсникът Ивайло Димитров, бяха подготвени от треньора Христо Кирилов -  член на отбора на Мадридския университет „Карлос III“ в регионалния финал на  European Law Moot Court Competition през 2006 г. в Дъблин, Ирландия, и организатор на регионалния финал на ELM през 2009 г. в УНСС.

Нашите студенти по време на състезанието.

В ежегодното състезание по право участват отбори от европейските страни. Младите юристи предварително решават казус по актуален европейски проблем, като изпращат писмена защита от името на ищец и на ответник. С предоставените им от организаторите материали, в това число нормативна уредба, Case law и статии, отборите се поставят в равни условия. Самото състезание e под формата на устни пледоарии в рамките на симулирано производство по преюдициално запитване пред СЕС.

Младите юристи от отбора на УНСС.

Във финалното класиране, след много оспорвана битка, УНСС завоюва 11-ото място сред двадесетте отбора. Писмените защити на нашите студенти бяха високо оценени. Жребият им отреди трудни мачове. В първия кръг те се състезаваха с отбора на Варшавския университет, от който загубиха само с две точки, а във втория кръг победиха с 6 точки отбор от Чехия. Председател на съдебния състав във втория мач бе Елинор Шарпстън, председател на CEEMC и Генерален адвокат в СЕС, която които лично поздрави нашите участници за доброто представяне.

Обща снимка на участниците в състезанието.

Оспорвани битки, нови приятелства, незабравими впечатления – такава е равносметката на нашите студенти, които призовават колегите си от университета да участват в невероятното преживяване на състезанието СЕЕМС.

Галерия снимки от Младите ни юристи се представиха достойно в оспорвана битка ...