Наши студенти спечелиха първо място на национално евросъстезание 2012

понеделник, 11 юни 2012 10:34

Наши студенти спечелиха първо място във второто издание на националното студентско състезание на тема „Новите предизвикателства пред ЕП“. Отборът-победител включваше Анна Лалова, Илиана Дафова, Ивелина Атанасова, Красимира Георгиева и Страхил Панеков, студенти по "Европеистика" и „Политически науки“ в УНСС. Наградата за първите е посещение на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург през септември.

Нашият отбор-победител (вляво на снимката)

Състезанието се проведе в Информационния център на Европейския парламент в София и в него взеха участие пет университета – УНСС, СУ "Св. Климент Охридски", НБУ, ПУ "Паисий Хилендарски" и  Американския университет в Благоевград. Победителите бяха определени от жури, включващо българските членове на ЕП д-р Андрей Ковачев (ЕНП, ГЕРБ), Мария Неделчева (ЕНП, ГЕРБ), Кристиан Вигенин (С&Д, БСП), д-р Антония Първанова (АЛДЕ, НДСВ), както и Виолета Станичич, ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, Ангел Георгиев, председател на Националното представителство на студентските съвети в България, Елица Златева, журналист от специализираното интернет издание Еuinside.eu.

Студентските отбори дебатираха по темите за солидарността между поколенията за излизане от кризата, зелената енергия в Европа, бъдещето на България в Европейския съюз и др. Участниците демонстрираха добра подготовка, като цитираха различни клаузи от договори на ЕС, критерии за членство в еврозоната и Шенген, както и фактология по различни европейски политики.

Галерия снимки от Наши студенти спечелиха първо място на национално евросъстезание 2012 ...