Публична лекция на тема „Устойчиво земеделие чрез модерни технологии за по-зелен свят и по-здравословен живот“

понеделник, 21 ноември 2022 17:24

В Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер (ИИСТТ) на УНСС се проведе публична лекция на тема „Устойчиво земеделие чрез модерни технологии за по-зелен свят и по-здравословен живот“ с лектор акад. Атанас Атанасов.

Акад. Атанас Атанасов

Публичната лекция откри проф. д-р Мария Маркова, зам.-директор на ИИСТТ по НИД и ръководител на катедра „Интелектуална собственост и технологичен трансфер“. Тя представи на аудиторията акад. Атанас Атанасов, пионер в растителните биотехнологии и генетичното инженерство в България.

Акад. Атанас Атанасов, проф. д-р Мария Маркова

В аудиторията присъстваха студенти от специалност „Интелектуална собственост и бизнес“, представители на катедра „Икономика на природните ресурси“ и на академичните и бизнес среди.

От името на проф. Никола Великов (заместник-ректор на УНСС в периода 1966-1972 г.) ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров дари за растителна банка на Съвместния геномен център, управляван от акад. Атанасов, семена сминдух, отгледани и селектирани от проф. Никола Великов по времето, когато той е работил в областта на икономиката на селското стопанство.

Селектираните от проф. Великов семена от сминдух - ендемичен растителен сорт за България, ще бъдат съхранени в растителна банка. Те биха могли да станат предмет на биотехнологични процеси, в резултат на които да се създадат нови растителни сортове. Продуктите на генетично инженерство също са обект на защита с права на интелектуална собственост.

Галерия снимки от Публична лекция на тема „Устойчиво земеделие чрез модерни технологии за по-зелен ...