Софтуер за брейнсторминг демонстрираха лектори от „IBM България“ пред студентите от катедра „Индустриален бизнес“ и представиха процес по подбор на доставчици

петък, 18 ноември 2022 14:29

Лектори от „IBM България“ гостуват за втори път този семестър на катедра „Индустриален бизнес“. Магдалена Хаджова, експерт по поглъщания и сливания и Здравка Серафимова, лидер на екип, работещ по проекти на пазара на IBM във Великобритания, представиха темата Процес по подбор на доставчици (Procurement process)" пред студентите от 3 курс, специалности Бизнес икономика" и Индустриален бизнес".

В началото на срещата гостите поставиха въпроса какво е подбор на доставчици. Обсъдиха предложенията, направени от студентите и им демонстрираха софтуер за брейнсторминг (мозъчна атака), с помощта на който бяха направени обобщения, свързани с понятието. Лекторите обясниха, че в „IBM“ съществува отдел по подбор на доставчици, който е изключително важно звено, през което преминават всички покупки за организацията.

По време на лекцията бяха обсъдени и следните по-важни въпроси:

  • какво купуват отделите по подбор на доставчици,
  • кои са основните аспекти на процеса по подбор на доставчици,
  • процес по подготовка на търг,
  • водене на преговори.

По тези въпроси лекторите направиха паралел между съществуващите теоретични постановки и личният им опит в практиката. Представиха ключови аспекти на процеса по подбор на доставчици, важността на дефинирането на нуждите на фирмата, значимостта и особеностите при подписването на договори. Обясниха основните разлики между обществен и търговски търг. Обърнаха специално внимание на процесите, свързани с преговори, както и на важността на това страните в процеса да бъдат печеливши. В края на срещата гостите поставиха задача на студентите, свързана с решаване на казус от практиката на отделите по подбор на доставчици и представиха обучителни платформи на „IBM“, където студентите имат достъп до безплатни обучения, чрез които да изградят знания в редица технически и не само сфери.

За пореден път студентите взеха активно участие в лекцията и дадоха позитивна обратна връзка по отношение на презентираната тема и нейната практическа значимост.

Организатори на събитията са доц. д-р Вяра Милушева, от страна на катедра „Индустриален бизнес“, УНСС и Магдалена Хаджова, експерт по поглъщания и сливания, от страна на „IBM България“.

Галерия снимки от Софтуер за брейнсторминг демонстрираха лектори от „IBM България“ пред студентите ...