Церемония по връчване на дипломите на катедра „Недвижима собственост“

петък, 18 ноември 2022 12:52

Официално бяха връчени дипломите на студентите, завършили специалност „Мениджмънт на недвижимата собственост“, ОКС „бакалавър“ и специалностите „Бизнес с недвижими имоти“ и „Мениджмънт на недвижимата собственост“, ОКС „магистър“.

Официални гости на събитието бяха: доц. д-р Георги Забунов, ръководител катедра „Недвижима собственост“, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Димитър Благоев, декан на Бизнес факултета, проф. д-р Йорданка Йовкова, дългогодишен ръководител на катедра „Недвижима собственост“, г-н Страхил Иванов, управител на Агенцията за недвижими имоти „Явлена“, г-н Иван Велков, председател на УС на Българската фасилити мениджмънт асоциация, доц. д-р Радко Радев, директор на Университетски център „Алумни УНСС“ (на снимката долу).

„Нека да се порадваме на полетялата към славата стрела на нашия нов випуск, нека да кажем и добри думи за натегнатия лък, който я е изпратил напред, а именно преподавателите“, с тези думи се обърна към дипломантите доц. д-р Георги Забунов и модератор на събитието. Той сподели за усилията, които са вложени за създаването и съществуването на катедрата. Доц. Забунов пожела късмет и успешен градеж, „защото поглеждайки назад разбирам, че всичко стойностно, което сме постигнали е резултат на градеж“.

Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики в своето приветствие подчерта, че за нея е изключително удоволствие да е част от днешния празник. През годините прекарани в университета вие трупахте знания, умения, компетенции, но и незабравими спомени, и нови приятели. Сигурна съм, че те ще ви подсигурят възможност за добро кариерно развитие и ще ви помогнат да се утвърдите и като личности в обществото.“

Проф. Стоянова благодари на родителите, присъстващи в залата за това, че са отделяли от средствата си, за да могат децата им да учат в най-престижния икономически университет в страната и изрази увереност, че сега те са горди с техните дипломи и резултати. „Ако днес ние вашите преподаватели ви казваме „Довиждане!“, представителите на бизнеса ви казват „Добре дошли!. Те знаят, че качеството на обучението в нашия университет е на много високо ниво и съм сигурна, че скоро ще можете да се реализирате на високи позиции, както в обществото, така и в бизнеса. От сърце ви пожелавам да сте здрави, да следвате мечтите си, никога да не се отказвате и да постигате своите цели в професионалния и личния ви живот.

Деканът на Бизнес факултета доц. д-р Димитър Благоев, увери дипломантите, че те завършват една утвърдена катедра и специалност и посочи, че е бил част от процеса на утвърждаването им като едни от водещите в УНСС. „Голям атестат за това, е информацията, която скоро излезе на Академичен съвет, че за тази специалност има повече от 50% желаещи да се обучават в платена форма на обучение, което говори, че има потенциал и възможности за професионална реализация. Той подчерта, че недвижимите имоти винаги са били на мода като инвестиционен актив сред българите.

Доайенът и дългогодишен ръководител на катедра „Недвижима собственост“  проф. д-р Йорданка Йовкова, също припомни дългия процес за утвърждаване на катедрата и специалността и свързаните с това усилия. Тя поздрави абсолвентите, че са избрали да се обучават в тази катедра и е убедена, че те ще продължат да се връщат към знанието, и разширяване на светогледа. „В Световния ден на философията, вярвам, че в университета ви е довело преди всичко любопитството към света и неговото опознаване, както и към хората и мисълта. Тя им пожела да имат мечти и цели.

„Градежът е в основата на развитието“ каза доц. д-р Радко Радев, директор на Университетски център „Алумни УНСС“, подкрепяйки думите на доц. Забунов. Той призова абсолвентите като възпитаници на университета да се включат към алумни общността.

„Имате великолепни ръководители и страхотни преподаватели“ така г-н Страхил Иванов, управител на Агенцията за недвижими имоти „Явлена“ се обърна към дипломантите. „Бизнесът с недвижимите имоти дава изключително много по отношение на подготовката на всички, които работим в тази сфера. Вие завършвате своето обучение в УНСС, но обучението не прекъсва,  хубаво е да не загубите иновативния си поглед. Наблюдавайки това, което правят другите и се учете от тях, защото от тук нататък започва вашето следващо образование.“ Той припомни, че е създал агенция „Явлена“ преди 30 години  и тогавашния бизнес, няма нищо общо с това, което е днес. „Сега технологиите превземат този бизнес и му дават страхотен напредък. Няма неща, които не можете да постигнете. Бизнесът предизвиква да правите, колкото се може повече неща, силни и иновативни проекти и да развивате всичко това към което, не само се стремите, а което усещате, че можете да развиете. Имате късмет, че сте завършили в тази катедра, но късмета е приоритет за подготвените и очакваме от вас висок професионализъм в областта на недвижимите имоти, защото тази сфера ви очаква.“

Г-н Иван Велков, председател на УС на Българската фасилити мениджмънт асоциация препоръча на абсолвентите да са търпеливи. „Защото бизнесът на недвижимите имоти мина през всички кризи, възходи и падения и въпреки това тази индустрия само се развива и процъфтява. Една от причините е, че в нея работят такива млади хора като вас с много ентусиазъм и желание. Тази любов, която струеше от думите на вашите преподаватели я запазете и я вложите в бъдещите професионални занимания.“ Той допълни, че не е задължително да намерят място в областта на недвижимите имоти - могат да станат министри, зам.-министри, кметове, защото ако хора, които разбират от недвижими имоти са в публичната власт – държавата само ще процъфтява. Вярвайте в себе си!“, пожела г-н Велков.

Сред гостите бяха и преподавателите: доц. д-р Драгомир Стефанов, ас. д-р Константин Бобчев,  гл.ас. д-р Яна Стоенчева, родители и близки.

Красимир Сахаров, отличник ОКС „Магистър“ изказа благодарност към преподавателите за тяхната всеотдайност и стоицизъм да им дадат нужните знания. Пожела творчески успехи на дипломантите.

Анелия Везенкова и Десислава Койчева, отличниците в ОКС „Бакалавър“.

Галерия снимки от Церемония по връчване на дипломите на катедра „Недвижима собственост“ ...