УНСС и ЕО Югоизточна Европа ще организират състезание за предприемачи - Global Student Entrepreneur Awards (GSEA)

четвъртък, 17 ноември 2022 17:21

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и Янка Николова-Лазарова, представляваща сдружение ЕО Югоизточна Европа, подписаха меморандум за съвместно организиране на състезание от поредицата Global Student Entrepreneur Awards (GSEA) на Организацията на предприемачите (Entrepreneurs' Organization).

Global Student Entrepreneur Awards (GSEA) е водещо световно състезание за студенти, които притежават и управляват бизнес, докато учат в колеж или университет. Номинираните се състезават срещу свои връстници от цял свят в поредица от местни и/или национални състезания, които целят да се класират на финалите на GSEA.

„УНСС, като най-старото и най-голямото висше икономическо училище в България и Югоизточна Европа, поддържа изключително висок стандарт в образованието и подготвя кадри в специалности, които обхващат целия спектър на социално-икономическия живот“, каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров и посочи, че в УНСС първите си крачки в знанието правят стотици именити наши сънародници, формирали елита на нацията, сред които 10 министър-председатели на България, както и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, която е била и преподавател в университета.

„Организирането на състезание от поредицата Global Student Entrepreneur Awards е естествено продължение на работата ни да подготвяме нашите студенти за реалната работна среда“, отбеляза ректорът и допълни: „в УНСС поддържаме дългосрочни партньорства с бизнеса за провеждане на стажантски и менторски програми. С цел да развием предприемаческите и иновационните умения на нашите студенти и да ги подпомогнем да стартират бизнес, в УНСС открихме университетски Startup Hub. В него младите хора ще могат да се информират за възможностите за финансиране на стартъпи, да се обучат как да изготвят бизнес планове и как да представят идеите си пред инвеститори, ще получават правна и юридическа информация“.

„Entrepreneurs' Organization е най-голямата в света предприемаческа организация, създадена в Америка. Има над 16 хил. членове, като сред създателите й са Ричард Брансън, собственикът на Booking.com Джеф Хофман и други известни имена от бизнеса. Идеята на организацията е да подпомага развитието на младите хора и тази менторска програма е разработена за студенти-предприемачи. Ментори са хора, които са минали през целия предприемачески път и са станали лидери в света на бизнеса“, каза Янка Николова-Лазарова.

На подписването присъстваха проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и членове на борда на ЕО Югоизточна Европа.

Проф. д-р Цветана Стоянова (втората от дясно наляво), Янка Николова-Лазарова, проф. д-р Димитър Димитров и членове на борда на ЕО Югоизточна Европа

С този меморандум се полагат основите за организирането на първото национално състезание от поредицата Global Students' Entrepreneurs Awards на ЕО в България през пролетта на 2023 г. В състезанието могат да участват студенти-предприемачи от всички български държавни и частни университети, както и студенти от българска националност, които учат в чужбина.

Основана през 1998 г. от университета Сейнт Луис, GSEA сега е програма за Организация на предприемачите (ЕО). Номинираните представят бизнеса си пред жури на всички етапи на състезанието, като се започне от местно ниво. След това финалистите продължават към регионално състезание и на крайния етап – към Световните финали.

Според сроковете заложени в меморандума Националното състезание за България ще се проведе на 17 февруари 2023 г. в УНСС. Студентите кандидатстват за участие на уебсайта на Global Student Entrepreneur Awards  до 31 януари 2023 г.

Гостите си направиха и снимка пред стената „Преподаватели и възпитаници на УНСС – ръководители на международни и национални органи и институции“

Галерия снимки от УНСС и ЕО Югоизточна Европа ще организират състезание за предприемачи - Global S ...