Иван Костов изнесе лекция „Политическа икономия на реформите“ в УНСС

четвъртък, 17 ноември 2022 16:43

Бившият премиер Иван Костов изнесе втората лекция от цикъла „Срещи с историята“. Тя беше на тема „Политическа икономия на реформите“. Инициативата „Срещи с историята“ е на катедра „Политическа икономия“ на УНСС и започна преди няколко седмици с президента Георги Първанов (2002-2012 г.).

Преди лекцията Иван Костов се срещна с ректора проф. д-р Димитър Димитров, който му подари книгата на УНСС „Министър-председатели, министри и висши представители на законодателната власт – преподаватели и випускници на УНСС“. В нея има част, посветена на бившия премиер.

Форматът на тези публични лекции дава възможност за запознаване с идеите, приносите и оценките на политици и изявени специалисти в различни области на обществения живот, каза в началото на събитието проф. д.н. Пенчо Пенчев, ръководител на катедра „Политическа икономия". „Освен цикълът лекции „Срещи с историята", в катедрата планираме и втори цикъл лекции – „Срещи с бъдещето". Повод за настоящата ни среща е наскоро публикуваната книга на бившия премиер Костов „Политикта отвътре“, сподели още проф. Пенчев. Според него един от важните аспекти от книгата на Иван Костов е идеята, че ако можем да приемем да дискутираме без да хулим, би било ясен показател, че сме на пътя на гражданското общество.

„Тезата, която ще защитя по време на тази лекция е, че без политико-икономически анализ не може да се прави каквато и да е политика, в частност икономическа политика. И още по-малко реформаторска политика. Политиците виждат държавните и обществените проблеми през своите идеологии и през тях наблезяват целите“, отбеляза пред пълната зала със студенти и преподаватели от различни катедри Иван Костов.

Цялата лекция можете да гледате тук.

  В края на лекцията доц. д-р Ивайло Беев, ръководител катедра „Икономикс" получи автограф от Иван Костов в студентската си книжка. Доц. Беев сподели, че докато е бил студент е бил на стаж  в Министерски съвет и тогава е взел и първия автогаф  в студентската си книжка. 

Галерия снимки от Иван Костов изнесе лекция „Политическа икономия на реформите“ в УНСС ...