Българката, която изкачи Еверест – Силвия Аздреева, гостува в нашия университет

сряда, 16 ноември 2022 17:15

В Малката конферентна зала се проведе среща-дискусия, организирана от Студентския съвет при УНСС, с г-жа Силвия Аздреева - втората българка, покорила Еверест и първата, изкачила връх Лхотце - четвъртият най-висок връх на Земята и то в рамките на 27 часа.

Събитието беше открито от Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при УНСС: „Невероятно постижение, което заслужава почит и възхищение от наша страна. Примера на младите успели е най-правилният път за нашите студенти. История за силата на една жена“, каза г-н Стойков.

Заместник-ректорът на УНСС проф. д-р Цветана Стоянова отбеляза, че благодарение на Студентския съвет, студентите на УНСС имат възможност да се срещнат с едни от най-интересните хора на нашето съвремие. „Студентите ни имат възможност днес да се докоснат до волята на един човек за постигането на невъзможното. И всички трябва да се поучим от това, че с достатъчно желание можем да покорим света или най-високият връх на Земята. Едно такова предизвикателство може да оформи една интересна личност, с която всички имаме възможност днес да се срещнем. За мен ще е огромно удоволствие да разбера каква история се крие зад един човек, който не се предава пред трудности“, добави проф. Стоянова.

Председателят на Националното представителство на Студентските съвети в Република България г-н Даниел Парушев отбеляза, че форумът се е превърнал в запазена марка на Студентския съвет при УНСС, като добави: „Силата на една жена - за много кратък период тя изкачва 2 върха. Пример за всички млади момичета, как може да изглежда една дама и каква мотивация може да притежава. Силвия Аздреева ще остане историческа личност“.

Евелина Николова – български състезател по борба, бронзов медалист от летните олимпийски игри в Токио през 2021 година и също като Силвия Аздреева – почетен гражданин на Петрич, бе гост на събитието, като поздрави колегите за интереса им към спорта и състезателния дух.

„Еверест – Лхотце? – Жена? – Невъзможно!“, започна презентацията си пред студентите г-жа Аздреева. Тя сподели с присъстващите истории за пътя, предизвикателствата, трудностите, болката и щастието, които са я съпровождали през времето до достигането на заветната цел. „Ключът към успеха е волята. Освен това и екипът, от който си част“. След края на лекцията, българската алпинистка бе наградена с почетен плакет от Студентския съвет при УНСС.

Галерия снимки от Българката, която изкачи Еверест – Силвия Аздреева, гостува в нашия университет ...