Фондация „Атанас Буров“ отбеляза 3 десетилетия със събитие в УНСС

вторник, 15 ноември 2022 16:52

Фондацията на името на прочутия банкер, финансист, политик дипломат и общественик Атанас Буров отбеляза 3 десетилетия от създаването си с представяне в аула „Максима“ на УНСС.

Модератор на събитието под надслов „30 години фондация „Атанас Буров“ в помощ на ученици и студенти“ беше Стефан Иванов, директор „Риск“ в Уникредит Булбанк, а в официалния президиум местата си заеха Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, Виолина Маринова, председател на Управителния съвет на фондацията, Андрей Пръмов, член на УС на фондацията, Радка Тончева, бивш изпълнителен директор на Обединена българска банка и също член на Управителния съвет, Благовест Маламов, директор дирекция „Интензивно управление на кредити във Fibank и част от настоятелите на „Атанас Буров“ (на снимката от ляво надясно).

Сред официалните гости бяха проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност и доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност .

„Изказвам специални благодарности на ректора проф. д.-р Димитър Димитров и УНСС, които през годините са ни оказали неимоверна подкрепа да изграждаме и развиваме традициите в банкерството в България“, каза  при откриване на събитието Стефан Иванов.

„Преди десети ноември съм чел „Разговори с Атанас Буров. Нецензурирани стенографски записки“. Тогава беше много опасно и апокрифно да четеш такива неща, но за мен те бяха едно интелектуално предизвикателство. Искам да ви кажа, че г-н Буров е водил лекции в нашия университет, разбира се, не в тази сграда. И е имал много добро отношение към студентите и обучението, както и връзката с бизнеса“, сподели ректора на УНСС проф. Димитър Димитров. По думите му УНСС и фондация „Атанас Буров“ се надяват да помогнат на студентите да се ориентират кариерно на по-ранен етап.

Виолина Маринова, председател на Управителния съвет на фондацията, представи организацията, която е основана през 1992 г. от осем български банки, две финансови къщи, Международния банков институт, в. „Пари“ и няколко физически лица. „Мисията на фондацията е да съхрани делото и идеите на Атанас Буров за изграждане на демократична българска държава с просперираща икономика. Както и да открива и поощрява таланти в областта на банкирането и икономиката сред професионалните среди, българските ученици и студенти“, каза Виолина Маринова.

Радка Тончева, бивш изпълнителен директор на Обединена българска банка, призьор на фондация „Атанас Буров“ от 2004 г., сподели, че за нея е привилегия да говори пред студентите в аула „Максима“. „Аз наистина имах привилегията и късмета да съм участник в промените, които започнаха в банковата сфера непосредствено след 1989 г. – създаването на търговските банки, преобразуването на бившите клонове на БНБ в търговски банки“, разказа Радка Тончева. Тя отбеляза, че е много е важно студентите да съхранят морала си, какъвто и бизнес да правят, както и да развиват професионализма си не само в себе си, а и на екипа, с който работят.

„За нас в бизнеса партньорството със студентите е изключително важно. Какво е банкиране в банките? Хора, системи и процеси. Обаче системите ги правят хората. Така че хората са най-важни. А хората, това сте вие“, каза Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк и партньор на фондация „Атанас Буров“.

След представянето на целите и идеите на фондация „Атанас Буров“ Виолина Маринова награди ректора проф. Димитър Димитров с грамота за ползотворно сътрудничество и плакет с лика на Атанас Буров. Плакетът е изработен специално за 30-годишнината и се връчва за първи път.

Пред аудиторията говори проф. д-р Силвия Трифонова, заместник-декан по качеството и международното сътрудничество на Финансово-счетоводния факултет  на УНСС и член на настоятелството на фондацията. Тя окуражи студентите да кандидатстват в стипендиантката програма на фондацията и разказа, че самата тя е сред първите стипендианти: „Много съм щастлива, че имах възможността да бъда стипендиант и оттогава досега да постигна такива успехи, че да бъда избрана и като член на Съвета на настоятелите на фондация „Атанас Буров“. За мен това е един от най-големите успехи в професионалната ми кариера“, каза проф. Трифонова.

„Гордея се, че съм пред вас в момента и съм един пример за това, което прави фондацията. Те ме подкрепиха през 2000 г. Независимо дали сега го осъзнавате или не, фондацията може да ви даде много възможности. И това не е една стипендия само. Това, което се дава, е едно голямо признание“, сподели от своя страна Благовест Маламов, директор дирекция „Интензивно управление на кредити във Fibank и също настоятел на фондацията.


Фондация „Атанас Буров“ е учредена на 11 ноември 1992 година в град София в името на обединяване усилията и интересите на финансовите институции и специалисти. Сред основните й приоритети са  съхранение и развитие на българските банкерски традиции; подпомагане и развитие на банковото и финансовото дело в България; организиране на широка образователна дейност в областта на банковото и финансов дело и други. Фондацията дава годишни стипендии за студенти от икономическите университети в страната в размер на 400 лева, като за тази година срокът за подаване на документи е 18 ноември. Организира и лятно училище – елитен форум, в който могат да участват 20 селектирани студенти от икономическите ВУЗ-ове в страната, които в рамките на 10 дни имат възможност да почерпят знания от професионалисти от различни сфери.

„Аз не съм песимист. Аз съм дълбоко убеден, че каузата на България не е загубена и бих желал да вдъхна във вас същата вяра, да повдигна вашите сърца, да ви дам малко от моя оптимизъм, защото оптимизмът е извор на вяра и енергия, а българският народ има нужда в днешния момент от едното и от другото, за да търпи, да се надява и да действува...“

Атанас Буров


                   

Галерия снимки от Фондация „Атанас Буров“ отбеляза 3 десетилетия със събитие в УНСС ...