Ректорът с лекция пред Министерството на отбраната за модернизация на армията

вторник, 15 ноември 2022 15:05

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров участва в работна среща за обсъждане мястото на изследванията, технологиите и иновациите в проектите за модернизация и превъоръжаване на Въоръжените сили.

Дискусията в Централния военен клуб беше организирана от дирекция „Политика по въоръженията“ на Министерство на отбраната и Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“.

Проф. д-р Димитър Димитров (третият от ляво надясно)

Проф. д-р Димитър Димитров изнесе презентация на тема „Военно-икономически анализ при подготовката и реализацията на проектите за модернизация и превъоръжаване на Въоръжените сили“. Ректорът посочи, че катедра „Национална и регионална сигурност“, на която той е ръководител от 16 години, от началото на 90-те години обучава студенти по „Икономика на отбраната и сигурността“ и подчерта, че катедрата и УНСС са единствените в България, които обучават студенти по тази специалност. Той отбеляза, че е работил по икономически анализ „разходи-ползи“ в отбраната и сигурността и представи учебника, който е написал по темата през 2005 г.

В презентацията си проф. Димитър Димитров акцентира на мястото и ролята на икономическият анализ и планиране при вземане на решения за осигуряване на въоръжение и техника. Той заяви, че за да се изпълни стратегическата цел на отбранителната политика за защитата на териториалната цялост и отстояване на националните интереси чрез изграждане, поддържане и използване на адекватни на средата на сигурност отбранителни способности и изграждане на оперативно съвместими и модерни Въоръжени сили е необходимо да има точно планиране и измеримост на разходите и ползите.

„Особеното на анализа и на всички действия, които се правят в областта на икономиката на отбраната и сигурността е, че има ресурсни и разходни ограничения, с които трябва да се съобразяваме. Средата за вземане на решение е динамична, промените са трудно предвидими и стойността на един проект за модернизация и превъоръжаване на Въоръжените сили може да нарасне значително. Затова вземането на решения в областта на отбраната и сигурността и успехът при осъществяване на проекта са силно зависими от подкрепата на обществото“, каза проф. Димитър Димитров като обърна внимание, че е необходимо провеждането на реалистична, целенасочена, дългосрочна и последователна национална отбранителна политика за изграждане, поддържане и развитие на адекватни на средата на сигурност отбранителни способности на Въоръжените сили. Той коментира, че тук трябва да се има предвид и оценката на човешкия фактор, голямата продължителност на проектите в тази област и това, че разходите и ползите могат да се проявят по различно време.

Важно е също така, страната ни активно да участва в процесите на планиране, развитие и използване на отбранителните способности на НАТО и ЕС.

Целта на срещата бе да интегрира усилията на военнонаучния и военнообразователен потенциал, видовете Въоръжени сили и отбранителната индустрия за търсене на ефективни решения при планирането, финансирането, изпълнението, отчета, внедряването и използването на резултатите от научните изследвания в интерес на изграждането, поддържането и развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили.

От страна на УНСС присъстваха и доц. д-р Цветан Цветков, директор на Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността, доц. д-р Светослав Спасов, директор на Центъра за подкрепа на ядрената сигурност на университета и гл.ас. д-р Недко Тагарев. Тримата са преподаватели в катедра „Национална и регионална сигурност“ на УНСС. 

Доц. д-р Светослав Спасов, гл. ас. д-р Недко Тагарев, доц. д-р Цветан Цветков

 

Галерия снимки от Ректорът с лекция пред Министерството на отбраната за модернизация на армията ...