УНСС домакин на международен форум
за използване на средствата от ЕС

вторник, 05 юни 2012 14:53

През годините УНСС се утвърди като естествен притегателен център за провеждането на значими национални и международни прояви, като авторитетна академична институция, отворена за идеи, дискусии, срещи.  Затова е напълно естествено нашият университет да бъде гостоприемен домакин на днешния авторитетен форум. С тези думи ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев се обърна към организаторите, участниците и гостите на международната конференция на тема „Използване на средствата от ЕС: национални приоритети. Опитът на Полша“, организирана от Посолството на Република Полша в България, министъра по управление на средствата от Европейския съюз и списание „Фондове, програми, проекти“.

 

Министър Дончев, посланик Хенсел и представители на дипломатически мисии
разговаряха с ректора проф. Статев в неговия кабинет.

Проф. Статев припомни думите на Робер Шуман, един от бащите на идеята за обединението на нашия континент: „Обединението на Европа няма да стане отведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност“, и пожела успех на форума. Ректорът изрази увереността си, че споделянето на ценния опит на Полша в използването на средствата от ЕС ще позволи да се направят изводи и препоръки с цел търсене на добри практики и вземане на работещи решения.

 

„Нека говорим истината, за да постигнем повече“, призова министър Дончев.

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев се спря на бъдещето на кохезионната политика в ЕС и необходимостта да се търсят аргументи защо тя е особено важна в условията на икономическа криза. Дончев акцентира върху нуждата страните-членки да спазват общите стандарти на общността и призова: “Нека говорим истината, за да постигнем повече“.

 

Посланик Лешек Хенсел подчерта значението на кохезионната политика.

За нуждата страните от Европейския съюз  да споделят опита си по усвояването на средствата от ЕС говори посланикът на Полша у нас Лешек Хенсел, който изтъкна значението на кохезионната политика.

Актуалността на темата на форума подчерта ст.н.с. Ганчо Попов, главен редактор на списанието „Фондове, програми, приоритети“, който съобщи, че всички мнения, предложения и изказвания ще бъдат публикувани в сборник.

 

Участници в конференцията. Вдясно: доц. д-р Йордан Близнаков,
директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата.

В конференцията участваха дипломати от посолства на страни-членки на ЕС в България, представители на държавната и местната власт, бизнеса, неправителствени организации и др.

Галерия снимки от УНСС домакин на международен форум<br>за използване на средствата от ЕС ...