Бакалаври, магистри и доктори от катедра „Политология“ получиха дипломите си

вторник, 08 ноември 2022 13:35

Официално бяха връчени дипломите на придобилите ОНС „доктор“ от катедра „Политология“, както и на бакалаврите от специалност „Политология" и магистрите от специалностите „Политология“ със специализация „Приложна политология“ и „Политика и бизнес“.

Доц. д-р Блага Благоева, ръководител на катедра „Политология“, отправи своите поздравления и пожелания към дипломантите и подчерта, че те заслужено получават един от най-важните сертификати в тяхното професионално развитие. „Гордеем се, че успешно извървяхте трудния път от първия учебен ден до държавните изпити и защитите на магистърските тези. Гордеем се, че през годините на вашето обучение, ние се държахме ръка за ръка, преодолявахме трудностите и заедно се учихме на академизъм, човечност, морал и толерантност. Всеки от вас ми е дал по нещо и ме е научил на нещо, за което ви благодаря. Благодаря ви, че бяхте добронамерени, критични и непримирими и воювахте за своята справедливост.“

Доц. Благоева допълни: „Имайте самочувствието, че сте завършили модерна и значима специалност в утвърден и с традиция университет. Специалност „Политология“ е втората такава специалност в България, след тази в СУ „Климент Охридски“. България се нуждае от вас – от вашите знания и дръзновение“. Тя поздрави и благодари на родителите за доверието и заяви, че „университетът не е място за усвояване само на знания и професия, а и на културни модели и морални отговорности.“  

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров каза, че предметите, които са изучавали студентите от катедра „Политология“ са фундаментални и интересни и припомни, че в своята 102-годишна история нашият университет е бил Университет за политически и стопански науки.  „УНСС е конгломерат от различни специалности и в това многообразие се крие нашата сила. Ние сме сигурни, че сме ви дали правилното направление, възползвайте се от това.“

Гл. ас. д-р Александър Димитров, научен секретар на катедрата и модератор на събитието, също поздрави дипломантите и представи гостите: доц. д-р Елена Симеонова, доц. д.н. Ивка Цакова, доц. д-р Симеон Асенов,  гл. ас. д-р Николай Кръстев.

Доц. д-р Мария Бакалова, декан на факултет „Международни икономически отношения“ сподели, че за нея е много вълнуващо да присъства на това тържество, не само защо е декан на факултета, към който принадлежи катедра „Политология“, но и защото е завършила тази специалност и някои от присъстващите са били нейни преподаватели. „Животът е път, част от него извървяхте в УНСС, такива събития като днешното отварят нови врати. Надявам се, че тази любознателност, която ви е довела в специалността, ще продължите да я развивате, защото ученето продължава. Екипирани сте със знания и умения, със самочувствието, че можете да се справите с различни предизвикателства. Бъдете активни като граждани с критично мислене и позиции.“

Доайенът на катедрата проф. д-р Георги Янков, заслужил професор и директор на Центъра за политологични изследвания, видоизменяйки за случая познатия надпис на хан Омуртаг каза: „Човек и добре да се учи, завършва и след него идва друг випуск. За да бъде човек действително образован най-важно е да продължи да се обучава или самообучава“.  Той пожела на дипломантите да се придържат към 3 добродетели – трудолюбие, привързаност към истината, привързаност към страната, народа и българската идентичност, където и да се намират. „Не забравяйте вашата Алма матер, създавайте солидарна общност на политолозите, завършили УНСС.

От името на магистрите поздрави отправи Весела Петрова като благодари на преподавателите за топлото отношение, че са ги научили да мислят и да вярват в себе си. „Днес се чувствам горда, безкомпромисна и уверена във всичко, което знам и мога. Благодарим ви, че бяхте част от нашето професионално и лично развитие.“ Тя завърши с думите на Платон, че „мъдрите говорят, защото имат какво да кажат, а глупавите, защото трябва да кажат нещо“ и пожела на дипломантите да бъдат мъдри и да участват активно в политическите процеси, защото България има нужда от квалифицирани експерти като тях.

Кубрат Пулев, отличник от випуска в ОКС „магистър“, също се обърна от трибуната: „Придобих много знания и умения, не само за политиката, но и за бизнеса, и за живота. Той благодари на преподавателите за техните знания и отношение. „УНСС винаги ще е в нашите сърца и души!“ Към 3-те добродетели на проф. Георги Янков той добави и любовта към България.

Трима от 5-те докторанти получиха дипломите си: Мария Димова, Милена Лавчиева и Ани Арутюнян. 

Шестима студенти от ОКС „магистър“ и един от ОКС „бакалавър“ са отличниците на випуска: Деница Шехова, Габриела Георгиева, Весела Петрова, Красимира Дечева, Кубрат Пулев, Антоний Кадиев и отличникът за степен бакалавър - Мирослав Върбанов.

Галерия снимки от Бакалаври, магистри и доктори от катедра „Политология“ получиха дипломите си ...