Наши преподаватели участваха в Девета международна конференция "Re-New EU - Recovery, Reopening and Revival"

понеделник, 07 ноември 2022 17:02

Ръководителят на катедра „Международни отношения“ доц. д-р Пламен Ралчев и ас. д-р Моника Панайотова взеха участие в Деветата международна конференция на катедра „Европеистика“ към Софийския университет на тема "Re-New EU - Recovery, Reopening and Revival".

Доц. д-р Пламен Ралчев насочи вниманието върху популизма, онтологичната сигурност и чувството за принадлежност по време на война и енергийна криза, участвайки в дискусия, посветена на европейската идентичност, образованието и културата.

Д-р Моника Панайотова участва в дискусия за политиките за разширяване и съседство на ЕС, където насочи вниманието върху новите предизвикателства, свързани от една страна с текущите преговори за присъединяване на Западните Балкани, а от друга - с изразеното желание за членство в ЕС на Украйна, Молдова и Грузия в резултат на руско-украинската война. Тя подчерта, че вратите на ЕС следва да останат отворени, а не само открехнати за страните от Западните Балкани и Източното партньорство, но без да се създават нереалистични очаквания за „ускорено присъединяване“ поради „форсмажорни“ ситуации.

На конференцията бе обсъдено как политиките на Европейския съюз могат да доведат до неговото обновяване. Тези политики до голяма степен са насочени към възстановяване на икономиката на Европейския съюз, повторно отваряне на вътрешните и външните граници на ЕС и съживяване на много важни стратегически проекти на Съюза.

Събитието бе финансирано от фондация „Ханс Зайдел“и Мартенс център и събра на едно място преподаватели от водещи български университети и международни лектори от Белгия, Италия, Румъния, Турция, Косово, Индия.

В конференцията взеха участие и представители на катедра „Международни икономически отношения и бизнес“ към УНСС.

Галерия снимки от Наши преподаватели участваха в Девета международна конференция "Re-New EU - Reco ...