Европейските институции гостуват на катедра „Международни отношения“

понеделник, 07 ноември 2022 16:43

Студентите от 4 курс на специалност „Европейска политика и икономика“ имаха възможността да се срещнат с г-жа Диана Димова, програмен мениджър „Образование“ към Европейската комисия, която е част от екипа на Делегацията на Европейския съюз в Таджикистан към дипломатическата служба на ЕС.

По покана на ас. д-р Моника Панайотова от катедра „Международни отношения“, във виртуална среща със студентите г-жа Димова разгледа инструментите на политиката за развитие на ЕС, част от външнополитическия инструментариум на Съюза. Тя представи конкретни образователни проекти за партньорство на ЕС в Централна Азия, предизвикателствата и перспективите пред настоящето и бъдещето на европейската политика за развитие.

Студентите се запознаха с Инструмента за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество „Глобална Европа“, който се стреми да направи финансирането на външната дейност на ЕС по-съгласувано, прозрачно и гъвкаво и да позволи на ЕС ефективно да отстоява и утвърждава своите ценности и интереси по света.

Ас. д-р Моника Панайотова и г-жа Димова представиха важността на 17-те Цели за устойчиво развитие (ЦУР) и Програмата 2030 на ООН, представляваща глобалната рамка за премахване на бедността по света до 2030 г.

Г-жа Димова сподели за своя професионален път и как той е свързан с образованието й като бивш възпитаник на катедра „Международни отношения“ към УНСС.

Тя разходи студентите виртуално из Таджикистан, показа дейността на Европейската дипломатическа служба в региона и отговори на техните любознателни въпроси.

В заключение, г-жа Димова отправи послание към младите хора да бъдат активни и да се възползват от палитрата от възможности, които им предоставя членството на България в ЕС, като им показа къде могат да проследяват за актуални стажантски позиции по линия на Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност на Съюза.

Галерия снимки от Европейските институции гостуват на катедра „Международни отношения“ ...