Доц. д-р Блага Благоева представи книгата си „Ценности срещу интереси в политиката“

петък, 04 ноември 2022 10:05

Доц. д-р Блага Благоева, ръководител на катедра „Политология“ представи книгата си „Ценности срещу интереси в политиката“.

Официални гости на събитието бяха проф. д-р Матилда Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, Татяна Дончева, кметът на район „Овча купел“ Ангел Стефанов, състуденти, преподаватели, студенти.  

Доц. д-р Блага Благоева благодари на хората в залата за тяхното присъствие, което приема като знак на уважение към нея и като човек, и като преподавател с 30-годишен опит. „Вярвам и се надявам, че това уважение ще се предаде и върху текста, който създадох с любов и отговорност. Надявам се пътят на тази книга да бъде добронамерен, критичен и успешен.“ Тя обърна внимание, че цял живот се е интересувала от ценности и е събрала смелост да осмисли това, което е натрупала като знание и опит, да го погледне от своя гледна точка и да го опише в книга. „От друга страна работата ми в УНСС ме насочи към проблема за интересите. И подчерта, че изследването е само опит за теоретично осмисляне на темата.“   

Доц. Благоева изложи и обобщи изводите, до които е достигнал анализът в тази книга.

От името на ректора доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, поднесе поздрави и пожелания за нови дръзновения, нови изследвания и книги.

Модератор на събитието беше г-жа Наталия Георгиева, която е състудент и дългогодишен приятел на доц. Благоева. Тя сподели, че сферата, в която работи й дава възможност на практика да види какво означава да се прилагат политиките, особено в областта на образованието и прехода към пазара на труда, както и по какъв начин тези политики влияят върху благоденствието на различни общности. „Вълнувам се от въпроса „Как публичните политики се отразяват върху живота на местните общности и как мога да стават устойчиви?“ Когато прочетох книгата си зададох още един въпрос - дали понятията ценности / интереси трябва да бъдат със съюз „и“ или със съюз „или“, или така, както доц. Благоева е озаглавила книгата - ценности срещу интереси.“  

Рецензентът на книгата проф. д.пол.н. Георги Манолов от катедра „Политология“, президент на Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ), каза, че „монографията на доц. Благоева не само заинтригува, но и хвърля дръзко предизвикателство към всеки един читател. Сложната проблематика е разгледана изключително задълбочено и критично. Авторът прониква дълбоко в глъбините на разглежданото понятие.“ Той подчерта, че „до момента в специализираната литература, въпросът за ценности и интересите не е разглеждан на такова високо теоретично равнище, при това от различни ракурси - политически, икономически, културни и психологически. Става дума за глобален подход“. Проф. Манолов подробно обоснова високата оценка, която поставя на книгата. 

Висока оценка на монографията постави и проф. д-р  Георги Янков, директор на Центъра за политологични изследвания. „Монографията е написана с вкус към теоретичното мислене, тя е интердисциплинарно изследване на границата на философията, социологията и политологията. Макар монографията да носи заглавие ценности срещу интереси авторката пледира за баланс между тях, включително и за баланс между индивидуални и обществени ценности. Монографията е интересно, оригинално и системно изследване на научен проблем.“ 

В предговора доц. Блага Благоева уточнява, че „Ценностите и интересите са широко интерпретирани в литературата и са анализирани от различни науки – философия и антропология, социология и икономика, психология и културология, право и политология. В този смисъл да се пише за ценности и интереси е и лесно, и трудно. Ето защо, насочваме изследването към темата ценности и интереси в политиката, с важната уговорка, че разглеждаме проблема само на теоретично равнище и предимно в дискурса на политическата философия и политическата теория. В настоящата монография изхождаме от разбирането, че теоретичният анализ на базисни социални категории като „ценностите“ и „интересите“ императивно изисква той да започва с философската им интерпретация. По този начин най-пълно може да се проследи логиката при формиране и изява на съдържанието на всяка категория. Считаме за продуктивно движението на мисълта и анализа от философския проблем към социалното и политическо битие на конкретните категории. На тази логика е подчинен и целият текст на монографията.“

Първа глава е посветена на ценностите. Анализът се концентрира върху два проблемни кръга: ценностите като философски проблем и методологически проблеми на концепцията за ценностите в социалните науки. Обхванати са основните етапи в историческото развитие на аксиологията на равнището на нейната предистория, класическия и съвременен етап и др.

Втора глава разглежда проблема за интересите като социална категория. Направен е опит да се откроят спецификите на анализите на интереса в различни науки – икономика, философия, социология, психология, право. Специално внимание се отделя на взаимоотношението потребности – интереси и се разглеждат различни видове интереси по зададени критерии. На основата на тази най-обща рамка се подлагат на анализ политическите интереси. Условно са очертани няколко проблемни полета при анализ на политическите интереси: политика и интерес; власт и интереси; интереси и „Аз“-ът в политиката; интереси, политически процес и политическа система и др.

В трета глава се подлага на анализ съотношението ценности – интереси в политиката. Представят се двата основни подхода към политиката – на интересите и ценностния – и се прави обобщението, че те не трябва да се противопоставят, а да се използват като взаимно допълващи се. Разгледани са реализмът и идеализмът в политиката от гледна точка на отношението ценности-интереси и специално е отделено внимание на анализите на националния интерес. Теоретичният анализ на съотношението ценности-интереси е илюстриран с емпирична проверка на разбирането за съотношението ценности 18 – интереси в политиката въз основа на проведени интервюта с експерти в посочената сфера.

Изводите, които доц. Блага Благоева прави на базата на анализи в книгата „Ценности срещу интереси в политиката“ са обобщени в края на монографията.

„Ценностите и интересите са основа на (и част от) политическото. Традиционното им разглеждане постулира дизюнктивна връзка между тях. Анализът, който осъществихме показва, че ценностите и интересите в политиката трябва да се разглеждат въз основа на конюнкцията. В този смисъл заглавието на настоящата монография „Ценности срещу интереси в политиката“ не трябва да се възприема като тяхно противопоставяне, а по-скоро като възражение срещу традиционното им мислене в термините на конфронтация. В политиката е имало и ще има и ценности, и интереси. Въпросът е „Как да се установи баланс между тях?“. Философията на противопоставянето трябва да бъде сменена от философията на баланса. При това е необходим не само баланс между ценности и интереси, но и баланс между индивидуални и обществени ценности и интереси. А това трябва да бъде призванието на политиката в съвременния свят.“

Доц. Блага Благоева получи поздравления от много колеги и приятели за книгата и по случай наскоро отпразнувания юбилей.


ФОТОГАЛЕРИЯ


Галерия снимки от Доц. д-р Блага Благоева представи книгата си „Ценности срещу интереси в политика ...