Президентът Георги Първанов изнесе публична лекция и постави началото на цикъла „Срещи с историята“

четвъртък, 03 ноември 2022 18:53

Президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) изнесе публична  лекция в УНСС. Така беше поставено началото на цикъла „Срещи с историята“ - новата инициатива на катедра „Политическа икономия“ на УНСС.

Целта на поредицата е студентите от специалност „Политическа икономия“ и всички заинтересовани да се срещнат с водещи личности от най-новата история на България. Форматът дава възможност за запознаване с идеите, приносите и оценките на политици и изявени специалисти в различни области на обществения живот.

Георги Първанов с проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност
Георги Първанов и доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност при откриването на лекцията

„Организирахме тези лекции, защото в нашата катедрата смятаме, че един от проблемите на обществото ни е късата историческа памет. Поради тази причина искаме да срещнем студенти и колегия с хора, които могат да споделят опит. Тази лекция ще бъде записана и ще се създаде архив, за да може тази историческа памет, която според мен е доста къса, да се запази. В книгата на президента Първанов прочетох, че имаме много тежък дефицит на идеи в обществото. И много тежка нищета на политическия и икономически дебат. Затова се надявам тази лекция да инжектира идеи, смислен и разумен дебат“, каза проф. д.н. Пенчо Пенчев, ръководител катедра „Политическа икономия".

Президентът Първанов благодари на нашия университет за поканата да бъде гост-лектор. „Бил съм много пъти в УНСС по различни поводи. И с дълбока почит искам да отбележа паметта на бившия ректор със звание Почетен ректор проф. д-р Борислав Борисов. Той формално ми беше съветник, но и добър приятел, и съмишленик. С него сме родили и реализирали много идеи. Беше време, в което идеите в политически план получаваха зелена улица и се реализираха“, отбеляза президентът Първанов. Той изрази становището си, че в основата на всяко държавно развитие е връзката между университетите, бизнеса и държавата.

„Като историк аз съм се докоснал до историята. И даже бих казал, че съм дал много повече на науката, отколкото на политиката. Много важно е този, който се занимава с политика, да знае някои неща от историята. Тези дни настина много колеги, журналисти и приятели ме питат за различни неща в търсене на аналогии за онова, което се е случило, когато бях два мандата президент. Един от първите им въпроси е за това как се прави коалиция, какъв е механизмът да се постигне коалиционно взаимодействие?“, сподели още Георги Първанов. И допълни, че в момента коалиционната култура е близко до морското равнище и е почти нула. 

Цялата лекция можете да гледате тук.

На публичната лекция на президента присъстваха проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, председателят на Съвета на настоятелите доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на Националния браншов синдикат Висше образование и наука” (НБС ВОН-КНСБ), преподаватели и студенти.

Преди публичната лекция президентът Георги Първанов имаше среща с част от ректорското ръководство, на която бяха обсъдени теми от дневния ред на висшето образование

Президентът Първанов, проф. Цветана Стоянова и доц. д-р Марко Димитров
Доц. Росен Кирилов и проф. Пенчо Пенчев (от дясно наляво)

Галерия снимки от Президентът Георги Първанов изнесе публична лекция и постави началото на цикъла  ...