Дипломираха се абсолвентите от най-старата катедра в УНСС - „Счетоводство и анализ“

четвъртък, 03 ноември 2022 15:08

На тържествена церемония в аула „Максима“ бяха връчени дипломите на бакалаврите и магистрите от катедра „Счетоводство и анализ“ – Випуск 2022. Тържеството започна под звуците на националния, европейския и студентския химн.

Официални гости на събитието бяха зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС проф. д-р Цветана Стоянова, проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводния факултет, Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при УНСС, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Контролния съвет и зам.-ръководител на катедра Счетоводство и анализ", Бойко Костов, председател на Управителния съвет на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС), Силвия Пенева, управляващ съдружник на „Deloitte Bulgaria“, Марий Апостолов, управляващ съдружник на „Грант Торнтон“ и Надя Михова, началник дирекция „HR“ на „Ernst & Young Bulgaria“.

Проф. д-р Снежана Башева, проф. д-р Цветана Стоянова, проф. д-р Румен Брусарски, Ангел Стойков, проф. д-р Даниела Фесчиян, Бойко Костов, Силвия Пенева, Марий Апостолов, Нина Михова (от ляво надясно)

Ръководителят на катедра „Счетоводство и анализ“ проф. д-р Снежана Башева откри церемонията: „Всяка година при откриването на учебната година ние посрещаме първокурсниците с думите „Добре дошли в най-желаното и престижно висше училище - Университета за национално и световно стопанство. Днес се разделяме с вас, но няма да си кажем сбогом. За нас, преподавателите от катедра „Счетоводство и анализ“, днешната раздяла е само символична и тя няма да сложи край на прекрасните отношения, които се изградиха между нас през тези четири години“, обърна се към абсолвентите проф. Башева и подчерта: „от днес вие навлизате в един нов свят, светът на бизнеса, където действат други морални норми и ценности. Вие навлизате в свят, където моралната норма „прави добро“ се заменя с „не прави умишлено зло“, свят където излизат напред ценности като рационалност вместо емоционалност, тактичност вместо откровеност, умението да се възползваш от предимствата си пред другите. Свят, където победител вече не е по-големия, а по-бързия“.

„Вие бяхте един невероятен випуск, който трябваше да се справи с проблемите на COVID-19, нов начин на общуване и преподаване, ограничени социални контакти, несигурност в бъдещето, но успяхте и ето днес сте тук, за да получите дипломите си. На пръв поглед една хартия, но колко много означава тя – възможност за добра кариера, възможност спокойно да отглеждате децата си и да се грижите за семействата си, възможност да бъдете достойни граждани на България. Накрая искам отново да подчертая, че вие сте прекрасни млади хора, които сте бъдещето на България и ние вярваме във вас. Знаете скъпи бакалаври и магистри, че вратите на нашата Алма матер ще бъдат винаги отворени за вас. На добър път!“, пожела проф. Снежана Башева.

Официално приветствие към абсолвентите отправи проф. д-р Цветана Стоянова: „През последните две години поради обстоятелствата имахме онлайн връчване на дипломи, но удоволствието от тези щастливи лица и грейнали очи не може да се замени с нищо друго. Затова съм изключително щастлива, че аула „Максима“ отново е пълна и вие, уважаеми родители и гости, имате възможност да станете свидетели на връчването на дипломите на вашите деца и близки“, каза проф. Цветана Стоянова и акцентира: „завършващите специалностите в направление „Счетоводство“ винаги са били едни от най-силните ни студенти, винаги са успявали да се реализират успешно на много високи позиции. На Стената на славата пред аулата виждате имената на много възпитаници на катедра „Счетоводство и анализ“, няма да се учудя, ако съвсем скоро видя и част от вашите имена на тази стена. Желая на всички абсолвенти на добър път и  не забравяйте вашата Алма матер“.

„За мен е голяма чест и удоволствие да ви поздравя най-сърдечно от името на деканското ръководство на Финансово-счетоводния факултет. Да ви пожелая преди всичко здраве, лично щастие и успешна професионална реализация, в която не се съмнявам. Като декан на този факултет искрено се надявам, че сте доволни от избора, който направихте преди години. Стандартният въпрос в такива дни като вашия „А сега накъде?“, сигурен съм, че не стои за болшинството от вас, присъстващи в залата. Не забравяйте, че днес в този динамичен свят дипломите остаряват много бързо, трябва да се грижите за това“, поздрави дипломантите проф. д-р Румен Брусарски.

„Имам огромното удоволствие да ви приветствам както от свое име, така и от името на организацията, която представлявам - Студентски съвет при УНСС, по случай вашето завършване. Сигурен съм, че имате много поводи за гордост, за това, че завършвате една от най-добрите специалности в нашия университет, наука, която датира отпреди 7000 години. Вие сте търсени кадри и съм сигурен, че още с първата крачка извън университета ще се реализирате по най-добрия начин на пазара на труда“, каза Ангел Стойков.

„Скъпи дипломанти, прекрасни сте, красиви сте и сте умни. Искам да благодаря на вас и на вашите родители, които днес са най-развълнуваните в тази зала и за които са моите адмирации. Благодаря ви, че се доверихте на Университета за национално и световно стопанство, благодаря ви, че се доверихте на традициите и на опита на най-старата катедра в този университет - на 103-годишната „Счетоводство и анализ“. Катедрата, която създава лидери, лидери в образователното пространство на България, лидери в практиката, лидери в академизма и доказателство за това е Стената пред аулата“, каза проф. д-р Даниела Фесчиян и подчерта: „сигурна съм, че сред вас има бъдещи министри, бъдещи премиери, бъдещи изпълнителни директори, защото вие сте най-добрите, защото вие сте тук, почерпихте мъдростта, почерпихте опита и знанията и имате най-важното - фундамента, защото счетоводството не е занаят, а е наука. Искам да припомня думите на Леонардо да Винчи: „Влюбеният в практиката без теорията е като кормчия на кораб без рул и без компас и винаги ще се носи в открито море без цел и без посока“. Вие направихте точно обратното, вие заложихте на дълбокия, на фундаменталния академизъм, затова сте най-добрите и най-търсените, затова ще бъдете най-успешните. Бъдете наши посланици в бизнеса, бъдете наши посланици в академизма и винаги носете в сърцето си обичта към катедра „Счетоводство и анализ“ и към УНСС“, каза проф. Даниела Фесчиян.

„Днес е един вододел във вашия живот – преди дипломирането и след него. Както виждате на официалната маса сме се подредили първо представителите на академичната общеност, след това легитимната професионална организация и след това представителите на водещи одиторски и IT фирми. Днес вие казвате „Довиждане“ на Алма матер, а ние ви казваме „Добре дошли“, приветства абсолвентите Бойко Костов.

Силвия Пенева каза, че за нея е голяма чест да бъде на това събитие и е много развълнувана, защото това й напомня нейното дипломиране, което е преживяла преди близо 30 години, когато е завършила същата специалност в УНСС. „Вие вече сте дипломирани, оттук нататък ви се създават изключителни възможности за реализация и бих искала да ви кажа, че бизнеса очаква млади, успешни и талантливи хора като вас, с изключително добри познания в счетоводството и финансите, които да бъдат новото поколение на лидерите, които ние искаме да видим сред нас във фирмата, която аз представлявам. Много ще се радвам една част от вас, които искат да продължат при нас, нашите врати са отворени и съм сигурна, че ще имате успех, където и да решите да се реализирате“, посочи Силвия Пенева.

„Мили млади хора, искам да обърна внимание на това, че вие учихте в един от на-добрите университети, бяхте с едни от най-добрите преподаватели в България, но истината е, че вие всъщност научихте азбуката, т.е. оттук нататък не трябва да забравяте, че за да бъдете успешни, за да може да се реализирате в живота трябва да продължавате да учите, трябва да продължавате дръзновено да гледате напред, този процес да не спира никога“, напътства абсолвентите Марий Апостолов.

„Това е един голям празник, вие завършвате успешно един основен етап от вашето личностно и професионално развитие, но истината е, че ви предстои един дълъг път и учене през целия живот“, обърна се към младите хора Надя Михова и допълни: „желая ви да не спирате да се развивате, да развивате своите личностни качества, умения, знания и никога да не правите компромис с морала, етиката и професията и да изграждате една наистина стабилна ценностна система, защото в тази професия ценностната система, етиката и морала са в основата на успеха“.

Проф. д-р Цветана Стоянова връчи дипломата и грамота на отличничката бакалавър Сълза Арнаудова, специалност „Счетоводство“.

Пълни отличници при магистрите са Амелия Филипова, Сирма Манова, Венислава Боева, Камелия Евгениева и Карина Узунова.

Церемонията продължи с връчване на дипломите.

Галерия снимки от Дипломираха се абсолвентите от най-старата катедра в УНСС - „Счетоводство и анал ...