Над 15 издателства ще участват в изложението „Университетска седмица на книгата“ от 7 до 11 ноември в УНСС

вторник, 01 ноември 2022 9:17

По повод 1 ноември, Денят на народните будители, в УНСС от 7 до 11 ноември ще се проведе Второто издание на „Университетска седмица на книгата“, всеки ден от 10.00 до 17.00 часа. Целта на книжното изложение е да запознае студентите с най-новите публикации в учебната литература, да представи научната продукция на университетските издателства, както и да популяризира четенето. В него ще участват над 15 издателства. То ще бъде открито от 10.30 часа на 7 ноември в Централното фоайе на УНСС .

Още първият ден ще бъде отбелязан с шест премиери. От 11.00 часа в Голяма конферентна зала историкът проф. Петър Стоянович, който беше министър на културата в правителството на Пламен Орешарски, ще представи книгата си „Фердинандеум“. Това е научно-исторически труд, описващ в подробности първите 25 години от управлението на Цар Фердинанд. Проф. Петър Стоянович го определя като „човек, който нито е ангел, нито е особено симпатичен като характер, но е човек, без когото България нямаше по никакъв начин да изглежда такава, каквато тя стана само за 25 години“. Книгата засяга сфери на държавното развитие като армията, офицерския корпус, строителството и архитектурата, комуникациите, железопътния и морския транспорт, културата, образованието, науката, обществения живот, благотворителността и други. „Фердинандеум“ всъщност е един голям разказ за модернизацията на България от 1887 година до 1912 година. Точно тогава България от състояние на османска азиатска провинция става европейска държава.

Също в деня на откриването на Седмицата на книгата катедра „Медии и обществени комуникации“ ще представи в Голяма конферентна зала в 13.00 часа четири книги. „Новите комуникационни професии. Пътеводител в създаването на дигитално съдържание“ е колективна монография на доц. д-р Стела Ангова, гл. ас. д-р Мария Николова, гл. ас. д-р Иван Вълчанов. В нея се разглеждат пресечните точки между професиите на журналиста, експерта по връзки с обществеността и експерта по реклама в дигиталната комуникационна среда.  

Другата книга е „Картографиране на дигиталното медийно съдържание. Практики за създаване на нов медиен наратив“ с автори доц. д-р Стела Ангова, доц. д-р Светла Цанкова, доц. д-р Мартин Осиковски, гл. ас. д-р Мария Николова, гл. ас. д-р Иван Вълчанов, д-р Мая Коларова, д-р Иван Русланов, д-р Георги Минев, Антония Димитрова. Колективната монография се фокусира върху идентифицирането и картографирането на новите медийни форми, чрез които дигиталният наратив поставя нов етап в журналистическите практики. Третата книга е „Публичният образ на Васил Левски. Медийни полемики и обществени дебати“ на проф. д.н. Ивайло Христов. В нея се разглежда посмъртното битие на Апостола и неговото вписване в националното съзнание. Четвъртата монография „Залезът на свободния политически печат в България“ на проф. д.н. Ивайло Христов е съсредоточена върху разгрома на опозиционния печат в България (1944-1947 г.) и неговите сетнешни рефлексии в развитието на българската журналистика.

От 14.00 часа в Голяма конферентна зала пак на 7 ноември разследващият журналист Ана Заркова ще представи последната си книга „Свободни в словото“. Върху повече от 460 страници са събрани историите на седем представители на разследващата журналистика от близкото минало до наши дни: покойният Георги Тамбуев, известен с разследванията си на тема корупция още преди 1989 г.; създателят на сайта „Биволъ“ - Асен Йорданов; на сайта „Фрог нюз“ - Огнян Стефанов; авторът на разследванията за Корпоративна търговска банка и „Осемте джуджета“ Николай Стайков; популярните телевизионни лица Миролюба Бенатова, Валя Ахчиева и Генка Шикерова. В книгата са представени най-известните им разследвания. Разказани са увлекателно и техните лични истории. Животът на всеки от журналистите е не по-малко интересен от трудните теми, с които се занимават и показва как са се формирали характерите им такива, каквито са, за да им позволят да се занимават с този труден занаят. Книгата изобилства с любопитни истории от света на журналистиката - както весели така и страховити. Всички герои имат нещо общо помежду си - желанието да открият истината и да я направят публично достояние.

По време на втория ден от „Университетска седмица на книгата“ на 8 ноември от 11.00 часа в Голяма конферентна зала ще има своята премиера и книгата „Лидер в презентациите“ на Християн Стоилков. От нея може да се научи как да се презентира и говори впечатляващо пред публика и във всяка една ситуация от живота, как да се планират презентациите и изявите, както и как да бъде структурирана презентацията така, че да задържа вниманието на всяка публика. „Лидер в презентациите“ насочва вниманието към това как успешно да се говори пред публика и дори какво да се правят ръцете по време на презентация.

В рамките на Седмицата на книгата в УНСС ще се състои представяне на книгата „Институтът на заклетите експерт-счетоводители в България и неговите председатели (1931-1948)“. Нейната премиера е на 9 ноември от 16.00 часа в Голяма конферентна зала. Тя ще бъде представена от нейните автори и от рецензентите й проф. д.н. Пенчо Пенчев и доц. д-р Антон Свраков. Книгата е част от издателската дейност на Института на дипломираните експерт-счетоводители. В нея са събрани и представени за първи път важни моменти от историята на Института на заклетите експерт-счетоводители в България. Откроена е ролята и научните приноси на проф. Димитър Добрев – втори, след проф. Стефан Бобчев, ректор на нашия университет.

Галерия снимки от Над 15 издателства ще участват в изложението „Университетска седмица на книгата“ ...