Шестият международен конгрес на RAMICS се проведе в УНСС

понеделник, 31 октомври 2022 15:46

В УНСС се проведе Шестият международен конгрес на RAMICS (Международна асоциация за изследване на допълнителните валутни системи) на тема „Допълващите валутни системи - мост в общностите“.

Събитието беше под патронажа на ректора УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Съорганизатори бяха Лабораторията за научно-приложни изследвания към Висшето училище по застраховане и финанси (VUZF Lab), Нов Български университет, съвместно с Института по икономика и политики, и Центъра за парични и икономически изследвания към УНСС.
Гл. ас. д-р Росица Тончева, председател на Организационния комитет на форума, член на управителния съвет на РАМИКС, член на Научно-консултативния съвет на ВУЗФ Лаб, и преподавател в катедра „Финанси” на УНСС поздрави участниците, представи гостите и предостави думата на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Проф. д-р Димитър Димитров, гл. ас. д-р Росица Тончева, доц. д-р Григорий Вазов, изпълнителен директор на VUZF Lab, Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (от дясно наляво)

Проф. Димитров приветства участниците с „Добре дошли в УНСС, най-големия бизнес университет в България!“ и отбеляза, че възпитаници на университета са сред елита на страната на високи позиции в държавната администрация и в бизнеса, сред които и шест министри от настоящото правителство. Ректорът подчерта важността на форума и акцентира, че има нужда от такава дискусия в контекста на дебатите за влизане на България в еврозоната. „Добре е, че УНСС участва в тези процеси, както прави VUZF Lab, впечатлен съм от тяхната дейност“, каза проф. д-р Димитър Димитров.

Джорджина Гомес, председател на Международната асоциация за изследване на допълнителните валутни системи също поздрави участниците, като подчерта, че това е много важно събитие за асоциацията и, че след две години онлайн сега се връщаме към пълноценна дейност. „Ние публикуваме международния журнал на системата от допълнителни валути, имаме база данни за цялата литература, която е на разположение. Искам да подканя всички, които не са членове, да се запишат в асоциацията, станете членове, всичко се прави доброволно, ние сме хора с много добра воля и енергия, но е необходимо всички да дават принос“, призова присъстващите Джорджина Гомес.

Силвия Георгиева благодари на организаторите за поканата НСОРБ да бъде част от конференцията, представи целите на сдружението и посочи: „Темата за допълнителните валутни системи е много интересна и за нас ще бъде полезно да научим повече за тези модели още повече, че в динамичната политическа обстановка на XXI век, месните и регионални власти, не само в България, а навсякъде в Европа и по света стават доста силна алтернатива на националните държави, тъй като кметовете са гъвкави, реагират бързо, много по-ефективно на проблемите, те са тези, които се грижат за ежедневния живот на гражданите и всяка нова инициатива или иновативен модел за подобряване работата на местните и регионални власти представлява интерес за нас“.

Доц. д-р Григорий Вазов изказа благодарност към ректора на УНСС за това, че без неговата помощ и съдействие тази конференция по-трудно би се осъществила и подчерта: „Благодаря и за оценката за VUZF Lab, но както се казва всяко нещо има някакви корени и тези корени са УНСС, т.е. всичко, което правя в момента в частния образователен бизнес, на практика е копие на това, което се прави в УНСС. Желая успех на форума. Темата е много интересна. Вие сте хората, които се занимават с паричната материя на бъдещето“.

Проф. д.ик.н. Николай Неновски приветства участниците и гостите на форума, благодари на организаторите и подчерта: „Темата на моя доклад е малко по-различна, тя е за паричната история на Балканите и нейната зависимост в дългосрочен план, но тя може да се свърже с това, което вие разглеждате като тема, тъй като знам, че вие работите с пари на микрообщности на по-малки платежни общности“.

Форумът продължи с пленарния доклад на проф. Неновски, който разгледа зависимите парични режими на Балканите и чрез обзора, който направи на историята на Балканите от Отоманската империя досега запозна участниците с периферните икономики и периферните режими.
В рамките на събитието за първи път в България се събират над 40 изследователи и практици от САЩ, Япония, Бразилия, Аржентина, Мексико, Швеция, Франция, Германия, Швейцария, Холандия, Англия, Испания, Италия, Полша, България и други страни в областта на допълващите валутни системи. В онлайн дискусиите се включиха  още над  30 водещи лектори и учени.

Основни лектори на конгреса бяха проф. д.ик.н. Николай Неновски – България, който изнесе доклад на тема „Interpreting Balkan monetary history“, Томас Греко – САЩ - "Private and Complementary Currency Systems: Purposes, Principles, Practices, and Performance", проф. Бруно Тере – Франция - "Proudhon’s Theory of Constituted Value and Philosophy of Money: from Labor Value to Worker Value and the Bank of the People", Сузана Белмонте – Испания - "Complementary Currencies and Other Alternative Monetary Proposals in the Post-growth Economy".

Вече 40 години международната научна общност, обединена около РАМИКС, изучава практически експерименти и генерира идеи за комплементарни и социални валути.

Специални акценти в програмата на форума бяха проблемите, идващи от COVID и едно комплексно явление, което организаторите са нарекли “Economological U-Turn“. Основният въпрос, който разгледа конгреса беше „Как паричните иновации и допълващите валути могат да бъдат полезни в изграждането на мост между и вътре в общностите?“


ФОТОГАЛЕРИЯ


Галерия снимки от Шестият международен конгрес на RAMICS се проведе в УНСС ...