Дипломираха се абсолвенти от катедра „Интелектуална собственост и технологичен трансфер"

понеделник, 31 октомври 2022 11:47

На тържествена церемония в аула „Максима“ дипломите си получиха абсолвенти от катедра „Интелектуална собственост и технологичен трансфер".

„За нас е изключително удоволствие, че днес имаме възможност да отпразнуваме завършването на випуск 2022 г. на специалностите „Интелектуална собственост и бизнес“ и „Творчески индустрии и бизнес“. Випуск, който хвана цели три години Ковид и онлайн хибридно обучение. Въпреки перипетиите, вие успяхте да завършите този етап от живота си и съм щастлива, че сред вас виждам колеги, които избраха да продължат обучението си в магистърски програми“, каза в началото гл. ас. д-р Димитрина Папагалска, научен секретар на катедра „Интелектуална собственост и технологичен трансфер". Тя обяви, че официално, наред с раздаването на дипломите, се учредява и Алумни клуб на завършилите катедрата.

Проф. д-р Мария Маркова, ръководител на катедра „Интелектуална собственост и технологичен трансфер", поздрави абсолвентите от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров, като им пожела успешна реализация. „Катедра „Интелектуална собственост и технологичен трансфер" дава знания, както за теорията на интелектуалната собственост като правна и икономическа същност, като съществен бизнес ресурс за постигане и поддържане на конкурентоспособност, така и умението вие да осъществявате онези проучвания, които само вие, като икономисти, можете да правите, за да доказвате обоснованост на бизнес стратегията. Колеги от „Творчески индустрии и бизнес“, вие знаете всичко онова, което е необходимо, за да управлявате успешно бизнес, базиран на авторско правната система“, каза проф. Маркова. Тя допълни, че желае от сърце на дипломантите да бъдат успешни в личния и професионалния си живот.  

„Наложи ми се да говоря с дъщеря ми, която е на 16 години за това, което смята да учи. Ще ви кажа това, което казах и на нея – който и университет да завършите, в която и да е държава да завършите, дали „Харвард“ или „Иейл“, „Оксфорд“ или „Кеймбридж“, там не могат да ви научат за това, което ще бъде утре. Вашите успехи зависят от университета, но много повече зависят от вашата решителност“, сподели с абсолвентите доц. д-р Николай Крушков от катедра „Интелектуална собственост и технологичен трансфер“. Той връчи диплома и грамота на отличничката на випуска Елеонора Иванова, както и на нейни колеги.

„Пожелавам ви успех, бъдете смели“, каза на абсолвентите Мехти Меликов, директор на дирекция „Авторско право и сродни права“ в Министерство на културата.

Д-р Димитър Ганчев, директор на отдел „Творчески индустрии“ в Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) в Женева, също поздрави абсолвентите. „Честито! Днес наистина е голям ден за вас. Само не си мислете, че всичко знаете. Ролята на университета е да ви научи на някои неща, да ви даде инструментите, с които можете да работите. Оттук нататък сте вие – най-вече съмнявайте се във всичко, защото бъдещето е в тези, които търсят“, сподели той.

Адв. Васил Павлов, управляващ партньор във водещата в областта на авторското право адвокатска кантора „Павлов и Ко“, също отбеляза, че кариерата на дипломантите зависи от самите тях. „Казвам ви това от личен опит, макар това да звучи като клише. Моят адвокатски съвет към вас е: следвайте упорито целите си, независимо от трудностите“, категоричен беше той.

Дипломи на студентите връчи и д-р Юлияна Томова, директор на издателство „Български бестселър“, хоноруван преподавател към катедрата. „Благодаря ви, че проявихте креативност, талант и усърдие в работата ни заедно. Запазете ги завинаги. Бъдете уверени с себе си и ви желая успех“, каза тя.

Галерия снимки от Дипломираха се абсолвенти от катедра „Интелектуална собственост и технологичен т ...