На тържественото връчване на дипломите на абсолвентите на катедра „Икономикс“ почетоха паметта на проф. д.ик.н. Камен Миркович

четвъртък, 27 октомври 2022 16:42

Симпозиум в памет на проф. д.ик.н. Камен Миркович, откриване на барелеф и дигитална учебна зала на негово име бяха събитията, проведени в рамките на тържественото връчване на дипломите на абсолвентите от катедра „Икономикс“ в аула „Максима“. Проф. Миркович е ректор на УНСС в периода 1993–2003 г. и дългогодишен ръководител на катедра „Икономикс“.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, ръководителят на катедра „Икономикс“ доц. д-р Ивайло Беев, Тодор Гунчев, председател на Студентския съвет през ректорския мандат на проф. Камен Миркович

„Днес ще почетем паметта на доайена на катедра „Икономикс“ и ректор на нашия университет проф. д.ик.н. Камен Миркович, за да отдадем заслуженото на онези от нас, които ще оставят живота си тук в помощ на всички вас. Благодаря Ви, че приехте поканата да участвате в събитието“, обърна се към абсолвентите и гостите ръководителят на катедра „Икономикс“ доц. д-р Ивайло Беев и предостави думата на ректора проф. д-р Димитър Димитров да открие събитието.

„Благодаря на катедра „Икономикс“ за тази инициатива, традицията трябва да се уважава, паметта трябва да се пази, защото няма развитие напред без да знаем откъде сме тръгнали. Проф. Камен Миркович заслужава това внимание. Аз имам лични спомени от него през моето пребиваване в Университета за национално и световно стопанство, всъщност аз бях назначен като асистент с неговия подпис, когато той беше ректор на УНСС. Той управлява университета в едни много трудни години, аз като ректор мога ди си представя какво е било от 1993 до 2003, когато инфлацията беше 10% и след това стана 1000% през 1996-1997 г., когато заплатите се изплащаха през пет дни, когато имаше студентски стачки и в това време да управляваш университета и да осигуряваш учебен процес е било много тежко“, каза проф. Димитров и подчерта, че университетът продължава да се развива успешно благодарение именно на такива хора като проф. Миркович, който освен администратор е бил и голям учен и ще остане завинаги част от „Живата памет“ на УНСС.

Присъстващите в залата имаха възможност да се докоснат до личността на проф. Миркович чрез излъчено видео, заснето за рубриката „Жива памет“ на УНСС.

Доц. д-р Ивайло Беев запозна абсолвентите и гостите с биографията и делото на проф. д.ик.н. Камен Миркович и изтъкна, че той е наследник на велик род, тъй като дядо му е сред първите действителни членове на Българското книжовно дружество, което впоследствие прераства в Българска академия на науките.

Председателят на Студентския съвет по времето, когато проф. Миркович е бил начело на УНСС Тодор Гунчев сподели: „За мен лично спомените с проф. Миркович са свързани с 1996 г., когато се появих в УНСС в най-турболентните времена, реално на прехода в българската академична общност. Две неща мога да споделя за него. Едното е през 1996 година, когато благодарение предимно на неговите действия, успя да се избегне сливането на УНСС, който днес нямаше да съществува, а щеше да е част от друг университет. Второто беше през зимата на 1996-1997 г., когато имахме различни студентски стачки, движения, блокади, барикади. Човекът, който намери баланса в рамките на академичния съвет, в рамките на ректорското ръководство беше проф. Миркович, защото при всичката ни в някои случаи дори младежка агресия да се променят нещата, имаше един омиротворяващ глас, един балансьор, който беше застанал между ректорското ръководство, всички преподаватели и студентите, които като всички млади хора искат всичко да се промени, но ако може сега и веднага“.

В рамките на честването беше открит барелеф на проф. Миркович и дигитална учебна зала 2013 на негово име.

При откриването на барелефа на проф. Миркович доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и доц. д-р Ивайло Беев (от ляво надясно)

Участниците в събитието имаха възможност да разгледат дигиталната учебна зала на името на проф. Миркович, в която студентите могат да бъдат обучавани за първи път чрез 360-градусова 3D цветна холограма. Интересното при нея е, че тя може да се гледа от всеки ъгъл.

Събитието продължи с връчване на дипломите на абсолвентите от Випуск 2022 на катедра „Икономикс“.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров поздрави абсолвентите и подчерта: „Скоро имах среща с декан на Бизнес факултета на един американски университет, който по време на срещата отбеляза, че видни представители на големи компании са възпитаници на техния факултет. Нашият университет има славна биография, освен, че е на 102 години, наши възпитаници са 10 министър-председатели и стотици министри. Изпълнителният директор на Международния валутен фонд доц. Кристалина Георгиева е завършила тази специалност и е била колега в тази катедра, а има и много други хора, които са завършили УНСС и са на високи позиции и в държавната администрация, и в бизнеса. Убеден съм, че и вие ще бъдете горди от това, което  сте завършили и от това , което ви очаква по-нататък“.

Доц. д-р Ивайло Беев обяви учредяването на Алумни клуб на катедра „Икономикс“ и покани на президиума директорът на Университетския център „Алумни УНСС“ доц. д-р Радко Радев, който поздрави абсолвентите и ги призова да се присъединят към Алумни клуба.

Доц. д-р Радко Радев

Ректорът връчи почетни грамоти и дипломите на пълните отличници на випуска Изабела Георгиева при магистрите и Добромира Велева при бакалаврите. Дипломантите получиха и материална награда – научна литература, осигурена от офиса на програма Еразъм в УНСС. Първенците на випуска благодариха на  преподавателите, родителите и колегите си за подкрепата и приятелството.

Изабела Георгиева получава дипломата си
Ректорът връчва дипломата на Добромира Велева

Доц. д-р Ивайло Беев връчи от името на катедрата почетни грамоти на Алла Георгиева и Живка Будинова от дирекция „Учебна дейност“ с признание и благодарност за работата им в помощ на студентите.

Ас. д-р Антоан Шотаров също поздрави абсолвентите и сподели за инициативата на УНСС, която дава възможност на креативни студенти, които искат да създадат свой бизнес, имат иновативни идеи и искат да ги реализират, да кандидатстват през месец ноември за финансиране на тяхна стартъп идея чрез партньорството на университета с фонда за рисков капитал Иновейшън Кепитъл.

Събитието продължи с връчване на дипломите.

 

Галерия снимки от На тържественото връчване на дипломите на абсолвентите на катедра „Икономикс“ по ...