Излъчиха отбора победител в състезанието за средношколци в рамките на Европейския университет ENGAGE.EU

вторник, 25 октомври 2022 20:29

Отбор на име „Ино Старч“ в състав – Беатрис Гулуганова, София Стойкова и Лиляна Танева стана победител на проведения в УНСС финал на състезанието за средношколци в рамките на Европейския университет ENGAGE.EU.

Трите момичета спечелиха надпреварата в съревнование с още десет отбора с проект озаглавен „Аqua Utility“.

Темите на проектите бяха в рамките на иновациите и иновативното предприемачество, обвързани с една от целите за устойчиво развитие на ООН, а именно цел 12 – „Отговорно производство и потребление“.

Началото бе дадено на 4 октомври в Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ). В надпреварата се включиха ученици от 11 и 12 клас на гимназията, разделени на отбори. Състезанието имаше за цел да разгърне креативността, предприемаческите и иновативните умения на средношколците.

При откриването на събитието: доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, ректорът проф. д-р Димитър Димитров и проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на университета

Модераторът на събитието доц. д-р Костадин Коларов, директор на Института по предприемачество на УНСС и член на журито, поздрави участниците в събитието и предостави думата за приветствие на проф. д-р Димитър Димитров.

„Състезанието е една много важна инициатива, която се провежда в рамките на алианса „Европейски университет ENGAGE.EU“, от който УНСС е част заедно с още осем водещи бизнес университета от цяла Европа. УНСС е партньор с University of Mannheim (Манхайм, Германия), LUISS University (Рим, Италия), NHH Norwegian School of Economics (Берген, Норвегия), Tilburg University (Тилбург, Нидерландия), Université Toulouse 1 Capitole (Тулуза, Франция), WU Vieann University of Economics and Business (Виена, Австрия), Universitat Ramon Llull (Барселона, Испания) и Hanken School of Economics (Хелзинки, Финландия)“, каза ректорът и подчерта: „в рамките на консорциума нашият университет като най-големия бизнес университет в България с около 16-17 хил. студенти в момента и заедно с другите университети в алианса формират над 100 хил. студенти, които са специализирани в бизнес, икономика, администрация и управление. Това е един голям потенциал. Приветствам идеята на екипа, който работи по този проект, да има такова международно състезание за средношколци с подкрепата на нашите партньори, които ще оценяват вашите предложения. Промените се случват буквално всеки ден и ние трябва да бъдем достатъчно гъвкави да се адаптираме към новите условия. Затова е много важна ролята на предприемачите, а нашият университет е един от малкото, които имат катедра, специалност и Институт по предприемачество. Насърчаваме тази дейност като създадохме Стартъп хъб в УНСС за подпомагане реализирането на иновативни идеи на нашите студенти и към него има голям интерес. Желая ви успех, бъдете здрави и предприемчиви!“, пожела на учениците проф. Димитър Димитров.

„Помня много неща от своето битие като ученик в Търговската гимназия в Бургас и всички свои участия в извънкласни дейности, каквато на практика е днешната. Именно тези дейности и участието в тях по един съвсем неусетен начин ще ви формират като професионалисти и като личности, от които нашето общество и нашата икономика имат нужда. Поздравления за вас, за смелостта да участвате в днешното мероприятие и благодарности към директора на Националната търговско-банкова гимназия г-жа Емилия Иванова, и към всички учители, които се включиха в подготовката Ви за днешното състезание“, каза зам.-ректорът по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д-р Михаил Мусов.

„Не се съмнявам, че голяма част от вас ще продължат образованието си в нашия университет и в продължение на казаното от господин ректора, през април месец открихме Стартъп хъб, който подпомага идеи на студентите. Вашите предприемачески идеи могат да бъдат доразвити от нашите ментори, които са изявени специалисти, представители на цялата стартъп екосистема и те могат да ви помогнат да намерите инвеститори за вашите идеи“, каза проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС и акцентира: „желая ви успех, най-добрите да победят, а всички останали да подобрят идеите си и догодина отново да се видим с вас като студенти, които развиват проектите си благодарение на стартъп менторската ни програма“.

Доц. д-р Деница Горчилова, научен секретар на катедра „Публична администрация“ и гл. ас. д-р Кристиян Желев, преподавател в катедра „МИО и бизнес“, запознаха участниците с регламента на състезанието. Ректорът даде начало на надпреварата.

Събитието продължи с представяне на разработките на учениците.

Петчленно жури в състав: доц. д-р Костадин Коларов, Даниел Костов, екологичен предприемач, създател на „Екологика България“ ЕООД и екологична образователна програма „Going Green”, Недялка Диева, преподавател в НТБГ, Мария Гончева началник-отдел „Младежки дейности" в Столична община и Ивана Радонова от дирекция „Висше образование“ в МОН оцени проектите и излъчи отбора победител.

„За нас това е поредно предизвикателство, което ние посрещнахме с чест, вие си спомняте, че преди двадесетина дни, когато беше първото ни събиране за откриване на състезанието, аз казах, че нашата задача е трудна, защото ние ще защитим на международно ниво честта на УНСС, а днес ние защитаваме нашата чест и смятам, че във ваше лице ние успяхме да я защитим. Благодаря ви скъпи, ученици!“, каза по време на церемонията по награждаването директорът на Националната търговско-банкова гимназия Емилия Иванова и допълни: „областта в която вие сега в момента се състезавате е много широка, това е областта на вашите мечти. Аз се гордея с това, че направихме кастинг в рамките на три дни на 10 отбора, на 40 ученици и те за 20 дни успяха да направят това, което направиха. Наистина се гордея с вас, не можете да си представите колко много се гордея. На добър час, деца! Благодаря, УНСС, за пореден път“!

Модераторът на мероприятието доц. д-р Костадин Коларов даде думата на проф. Даниела Фесчиян за приветствие и връчване на грамотите на менторите от името на ректора на УНСС. Доц. Коларов подчерта, че проф. Фесчиян е подкрепила екипа на проекта при осъществяване на контакт с номинираното училище.

Проф. д-р Даниела Фесчиян благодари за честта да връчи грамотите на менторите на отборите и подчерта значимостта на тяхната работа при мотивирането и подготовката на децата. Тя припомни високите резултати на състезаващите се отбори не само на днешния форум, а и на всички национални състезания на Асоциацията на икономическите училища в България. Проф. Фесчиян изрази своята благодарност към ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, зам.-ректора доц. д-р Михаил Мусов, целия екип на проекта от УНСС и към г-жа Емилия Иванова, директор на НТБГ за отличната организация и успешното провеждане на състезанието.

Проф. д-р Даниела Фесчиян връчва на менторите на учениците грамотите за принос при организирането на международното ученическо състезание.

Доц. д-р Михаил Мусов връчи сертификати на члуновете на журито на състезанието, както и за отличната организация на събитието на доц. д-р Деница Горчилова и гл. ас. д-р Кристиян Желев.

„Това е напълно заслужена подкрепа за УНСС, не само за това събитие, за всичко което правите и като бивш учител аз не мога да не изразя емоцията си, защото това, което виждам днес е уникално, не само като идеи, страхотни идеи имахте, много ми харесаха, най-вече тези, които са с практическа приложимост. Вие сте щастливци, че учите в такава среда, чувайки аплодисментите с които посрещате учителите си, аз честно ви казвам, дами и господа, завиждам ви, че имате такава атмосфера в която да работите. Пожелавам ви успех!“, каза при получаване на сертификата Ивана Радонова.

Ивана Радонова

„Искам да ви поздравя и да кажа на младите хора, че беше истинско удоволствие, адмирации за тях и техните преподаватели и за университета. Имаше много интересни идеи, които могат да подпомогнат политиките за развитие на нашия град“, отбеляза Мария Гончева.

Мария Гончева Даниел Костов
Недялка Диева Доц. д-р Костадин Коларов
Гл. ас. д-р Кристиян Желев и доц. д-р Деница Горчилова

Всички средношколци получиха сертификати за участие в състезанието.

Ректорът награди учениците от отбора победител и им подари сребърна юбилейна монета със златно покритие „100 години УНСС“.

Проф. д-р Димитър Димитров награди със сребърна юбилейна монета със златно покритие „100 години УНСС“ проф. д-р Даниела Фесчиян и Емилия Иванова за принос при реализирането на идеята за състезанието.


ФОТОГАЛЕРИЯ


Галерия снимки от Излъчиха отбора победител в състезанието за средношколци в рамките на Европейски ...