Дипломираха се абсолвентите от катедра „Икономика на търговията“

сряда, 19 октомври 2022 14:30

Зала „Тържествена“ събра абсолвенти, преподаватели и родители на тържествена церемония по връчването на дипломите на бакалаврите от специалност „Икономика на търговията" и магистрите от специалностите „Търговия“ и „Управление на търговски вериги“ – Випуск 2022 на катедра „Икономика на търговията“.

Официални гости на събитието бяха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, деканът на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на катедра „Икономика на търговията“ доц. д-р Силвия Терезова и заместник-председателят на Централния кооперативен съюз Ваня Боюклиева.

Доц. д-р Бисер Петков, преподавател в катедра „Икономика на търговията“ и директор на Научноизследователския център по търговия, доц. д-р Силвия Терезова, проф. д-р Димитър Димитров, Ваня Боюклиева (от ляво надясно)

Официално приветствие отправи ректорът проф. Димитър Димитров, той поздрави абсолвентите и отбеляза, че през тази година катедра „Икономика на търговията“ навършва 70 години от създаването си: „За тези години вашата катедра е дала път на много хора, които са част от интелектуалния елит и бизнеса на страната ни, допринесли съществено за развитието на българската икономика. Вие завършвате една хубава специалност, хората с най-голямо индивидуално богатство в момента в Европа са точно собственици на търговски вериги, така че сте на прав път“, каза проф. д-р Димитър Димитров и акцентира: „бизнесът непрекъснато има интерес към кадри, които ние обучаваме като университет. УНСС е марка, вие вече сте отбелязани със знака за качество, че сте завършили Университета за национално и световно стопанство. Няколко години подред работодателите и преподавателите във висшето образование награждават нашия университет като най-престижен сред всички останали висши училища. Имайте повече увереност в себе си, работейки в рамките на европейското икономическо и политическо пространство, това ви дава много възможности за развитие. Светлото бъдеще е пред вас. Желая ви здраве и успех!“

„Тази церемония е по-особена, защото тя се извършва в годината, в която катедра „Икономика на търговията“ и едноименната специалност празнуват 70-годишен юбилей. Уважаеми абсолвенти, вие сте продължители на едно 70-годишно дело и традиция. Това е една от най-старите катедри и специалности във Висшия икономически институт, понастоящем Университета за национално и световно стопанство, която е възпитала и дала началото на професионалния път на стотици ваши колеги, които намират успешна професионална реализация“, каза доц. д-р Бисер Петков и подчерта: „Благодаря на ръководството на Централния кооперативен съюз (ЦКС), че преди две години повярва на катедрата и повери обучението на един випуск от 15 магистри в специалност „Управление на търговски вериги“, част от тях вече се дипломираха и днес ще получат своите дипломи“.

„За мен е огромна чест да бъда част от този незабравим ден от вашия живот. Работихме в малко по-тежки обстоятелства, в условията на пандемия от COVID-19, но успяхме с подкрепата на ръководството, с вашата подкрепа, с подкрепата на всички колеги да завършим успешно вашето обучение. Честито дипломиране, никога не забравяйте, да учите, да изследвате, да се развивате и да предизвиквате себе си“, поздрави дипломантите доц. д-р Силвия Терезова и допълни: „животът носи предизвикателства, но носи и шансове, бъдете смели, за да се справите с предизвикателствата и да грабнете шансовете. Преследвайте мечтите си и не спирайте да мечтаете, прескачайте границите и вярвайте в себе си. Желая ви от все сърце успешна професионална и житейска реализация. Уповавайте се на знанията и уменията, които придобихте при обучението си в специалността и никога не забравяйте своята Алма матер и нашата катедра „Икономика на търговията“. На добър час!“

 „Искам да изразя огромна благодарност от името на ръководството на  Централния кооперативен съюз и нашия председател проф. Петър Стефанов, от името на моите колеги за това изключително ползотворно сътрудничество, което започнахме преди две години с УНСС, защото бизнесът не само проявява интерес, бизнесът и особено кооперативният бизнес изпитва изключителна нужда от кадри и то от кадри с усет и професионализъм, за да можем да се справим с всички предизвикателства, които ни затрупаха едно след друго“, изтъкна Ваня Боюклиева и заяви: „аз изключително много се радвам на този проект, защото ние повече от 15 години нямаме кооперативно образование в България на нито едно ниво и нямаме подготвените хора, които да дойдат не само със своите професионални умения в кооперативните организации, а да дойдат със своето сърце. Защото нищо не може да се случи в организации, които имат изключително сложна апостолска мисия даже на места, ако не се работи със сърце. Това е валидно за всички професии, във всички области, но в кооперациите е особена трудно. И ще завърша с една фраза „Невъзможното е само дума“ и аз мисля, че това се опитваме през цялото време да учим нашите млади колеги, няма начин нещата да не се случат, ако човек влага цялата си душа и енергия в тях. Пожелавам ви успех!“

Ректорът връчи дипломите на бакалаврите от специалност „Икономика на търговията".

Милена Павлова, отличник магистър от специалност „Управление на търговски вериги“, получи почетна грамота и дипломата си от Ваня Боюклиева.

Церемонията продължи с връчване на дипломите. 

Галерия снимки от Дипломираха се абсолвентите от катедра „Икономика на търговията“ ...