Договор за сътрудничество с DISCORDIA в помощ на студентите от специалност „Икономика на транспорта и енергетиката“

сряда, 12 октомври 2022 15:33

УНСС подписа меморандум за сътрудничество с една от най-големите български транспортни и логистични компании – DISCORDIA. Сътрудничеството ще подпомогне обучението на студентите в специалност „Икономика на транспорта и енергетиката“. Подписите си под стратегическия документ поставиха ректорът проф. д-р Димитър Димитров и г-н Христо Христов, президент и изпълнителен директор на компанията.

Ректорът благодари за готовността за сътрудничество и направи кратка историческа ретроспекция в развитието на УНСС. Обърна внимание на факта, че университетът е вече на 102 години, а днес „на фона на случващите се световни събития, отчитаме колко важно е да имаме сигурно транспортно управление и да развиваме области като информатиката, киберсигурността и други перспективни направления.“ Той даде пример със създадения, за да подпомага предприемачеството на студентите „Start up Hub“ и подчерта, че за университета сътрудничеството с DISCORDIA е много ценно. 

Ректорът посочи, че катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ е много активна в създаване на целенасочени магистърски програми, които обучават студентите съобразно специфичните нужди на отделни компании и даде пример с БДЖ и EVN. Проф. Димитров завърши с думите, че „може да се направи много, стига да има добро взаимодействие“. 

Г-н Христо Христов, президент и изпълнителен директор на DISCORDIA обърна внимание, че „БВП расте с по-големи темпове, когато населението е образовано и отглеждаме таланти. Нашата компания върви по този път. Започнали сме преди 30 години с четирима души, сега сме над 2000 души и отчитаме значително увеличаване на ефективността. Стремим се да реализираме съвместни инициативи, с което вдигаме атрактивността на цялата индустрия, за да може младите хора да имат големи възможности в транспортно-логистичната индустрия“. Той смята, че през последните години репутацията на тази индустрия е издигната, светът е разбрал, че не може без нея и че всички планове трябва да бъдат оразмерявани според нейните възможности.

„В Европа, в момента няма друга толкова добре развита индустрия включително и спрямо автомобилната промишленост. В същото време в България тя не се развива със същите темпове. Затова предприемачите, собствениците на такива компании трябва да инвестират и подкрепят университетите. Нужно е да „произвеждаме“ таланти и така ще увеличим конкурентоспособността си. Разчитаме на вас за добри кадри, а защо да не си поставим и по-високи цели.“ 

Меморандумът обхваща двустранно сътрудничество при подготовка на съвместни проекти и последващото им изпълнение, обмен на информация и публикации за дейности и за провеждани по-важни събития и съдействие за участие на представители на компанията в презентации пред студенти, в лекции, семинари, конференции, срещи или в други прояви, организирани от университета.

УНСС и DISCORDIA ще си сътрудничат чрез информиране на студентите за стажове и публични инициативи на компанията. Преподаватели и други представители на УНСС ще участват в срещи, лекции, експертизи, консултации и различни събития, организирани от компанията.

На събитието присъстваха и проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, проф. д-р Христина Николова, ръководител катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“, доц. д-р Борислав Арнаудов, научен секретар на същата катедра, както и представители на компанията.

Доц. Росен Кирилов, проф. Христина Николова, г-н Христо Христов,  професор Димитър Димитров, проф. Цветана Стоянова, представители на компанията и  доц. Борислав Арнаудов


DISCORDIA

DISCORDIA е българска транспортна и логистична компания с утвърдени лидерски позиции на европейския пазар. Компанията е с 30 годишна история, с офиси в България, Украйна и Румъния и оперира със 60 държави от цял свят. Основната дейност на компанията е международен транспорт чрез собствени превозни средства (автопаркът и наброява 1300 камиона вече) и посреднически услуги чрез автомобилна, морска, въздушна и железопътна спедиции. В момента в DISCORDIA работят над 2000 човека, но амбициите на компанията са до 2030г. те да достигнат 10 000. DISCORDIA не спира да инвестира в иновации и технологии, образовани и висококвалифицирани специалисти, да оптимизира процесите и подобрява ефективността си - стратегия, която и гарантира бързите темпове на растеж през последните години. Компанията е сред най-екологичните в индустрията, тъй като е въвела щадящ стил на управление на своите камиони.


Галерия снимки от Договор за сътрудничество с DISCORDIA в помощ на студентите от специалност „Икон ...