21-ва научна конференция „Членството на България в Европейския съюз: петнадесет години по-късно“

петък, 07 октомври 2022 18:38

Катедра „МИО и бизнес“ проведе традиционната за катедрата научна конференция „Членството на България в Европейския съюз: петнадесет години по-късно“. Двудневният форум беше посветен на 70-годишния юбилей на катедрата и се състоя под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, доц. д-р Васил Петков, ръководител на катедра „МИО и бизнес“ , доц. д-р Светла Бонева, гл. секретар по научноизследователските проекти на УНСС, проф. д.ик.н. Бистра Боева, дългогодишен преподавател в катедрата-юбиляр

Заместник-ректорът доц. д-р Михаил Мусов поздрави от името на ректора делегатите в конференцията като отбеляза: „Тази конференция се провежда вече 20 години и е оказала огромно въздействие върху развитието на обществото и икономиката ни не само с ценните доклади, които са публикувани през годините, но и с вдъхновението на студентите и изследователите да водят света към едно по-хуманно бъдеще. Това е огромно постижение, така че поздравления към всички вас“.

Проф. д.ик.н. Бистра Боева (на снимката горе) приветства участниците като подчерта важността на конференцията и насочи вниманието към някои актуални теми, подходящи за фокус на дискусии в следващите издания на форума. Тя изказа специална благодарност на доц. д-р Светла Бонева, гл. секретар по научноизследователските проекти на УНСС и преподавател в катедра „МИО и бизнес“, за огромния й принос към осъществяването и развитието на конференцията от самото начало и превръщането й от проект в традиционно за катедрата събитие чрез привличането на огромен брой чуждестранни участници.

Доц. д-р Светла Бонева (на снимката горе), приветства чуждестранните участници в конференцията и гостите от останалите висши училища и научни организации в България. Като инициатор на конференцията, тя определи настоящото издание и представените доклади като много ценни, предвид предизвикателствата пред ЕС и задълбочаващата се енергийна криза.

Тази година тематичните направления в най-разпознаваемото научно събитие на катедрата бяха: Европейският съюз – състояние и перспективи за развитие; Европейският съюз в световната икономика; международна конкурентоспособност на българската икономика; управление на европейски проекти; международен мениджмънт и маркетинг; международен бизнес; международни финанси; устойчиво развитие - европейски аспекти; иновации, предприемачество и дигитална трансформация; правни аспекти на Европейския съюз; туризъм – състояние и перспективи.

Модератори на отделните панелни сесии на форума бяха ръководителят на катедрата доц. д-р Васил Петков, доц. д-р Светла Бонева, доц. д-р Доброслав Моллов, гл. ас. д-р Моника Моралийска, гл. ас. д-р Маргарита Иванова, гл. ас. д-р Стела Живкова, гл. ас. д-р Васил Гечев.

В рамките на програмата доклади по време на форума представиха учени и изследователи от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Икономическия университет – Варна, Стопанска академия „Д. А. Ценов“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Нов български университет, Бургаския свободен университет, Института за икономически изследвания на БАН, Съюза на икономистите в България, университети от Гърция, Германия, Република Северна Македония, Сърбия, Словакия.

Докладите от конференцията на български език ще бъдат включени в сборник, който ще бъде предложен за индексиране от CEEOL, а докладите на английски език, ще бъдат включени в сборник, който ще бъде предложен за индексиране от Web of Science и Scopus.

Галерия снимки от 21-ва научна конференция „Членството на България в Европейския съюз: петнадесет  ...