Доайенът на специалност „Икономика на отбраната и сигурността“ проф. д-р Тилчо Иванов на 80 години

събота, 01 октомври 2022 7:43

На 1 октомври 2022 г. своята 80-годишнина отбелязва проф. д-р Тилчо Иванов, дългогодишен преподавател в УНСС, един от създателите на катедра „Национална и регионална сигурност“ и неин ръководител до 2007 г. Уважаван учен у нас и в чужбина, той има изключителен принос за развитието на обучението и изследванията по икономика на отбраната и сигурността в нашия университет и за утвърждаването на катедрата като водещо научно звено в тази област.

Проф. д-р Тилчо Иванов по време на честването на 20 години от създаването на катедра „Национална и регионална сигурност“, УНСС, 18.11.2010 г.

Богатият си изследователски опит проф. д-р Тилчо Иванов предава на своите студенти и колеги през годините. Многобройни са неговите възпитаници, някои от тях заемали и заемащи ръководни позиции в сектора за сигурност на страната. Десетки са успешно защитилите докторанти под негово ръководство.

Проф. д-р Тилчо Иванов е автор на множество публикации в областта на икономиката и мениджмънта на сигурността и отбраната. Трудовете му „Икономика на отбраната“, „Мениджмънт на сигурността и отбраната“ и  „Икономически анализ в публичния сектор“, претърпели няколко издания, са основополагащи в подготовката на поколения студенти, завършили специалност Икономика на отбраната и сигурността в УНСС и полезно четиво за експертите, ангажирани с управлението на ресурсите в сигурността. Той е и сред авторите на най-новия учебник на катедра „Национална и регионална сигурност“ по корпоративна сигурност, публикуван през 2021 г.

Проф. д-р Тилчо Иванов с о.р. ген.-майор д-р Йоханес Гербер, един от създателите на немската микроикономика на въоръжените сили

Проф. д-р Тилчо Иванов е бил ръководител и участник в международни, национални и университетски проекти. В периода 2006-2009 г. е един от директорите на международен проект, в който катедра „Национална  и регионална сигурност“ на УНСС участва – SfP-982063 Мanagement of Security Related R&D in Support of Defence Industrial Transformation, финансиран от програмата на НАТО „Наука за мир и сигурност“.

През годините проф. д-р Тилчо Иванов е заемал различни позиции в рамките на УНСС и извън него. Бил е зам.-декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“, член на Академичния съвет на УНСС, член на Програмния съвет по НИД в УНСС, член на Научната комисия по икономически науки при ВАК, на Научната комисия по военни и военно-инженерни науки, съветник на министъра на отбраната и др. Участвал е в работата на различни експертни групи и обществени съвети. Канен е за гост-лектор във ВА „Г.С.Раковски“, Академията на МВР и други университети.

На церемонията по връчването на дипломите на Випуск 2022 тържествено беше отбелязана и 80-годишнината на проф. Тилчо Иванов.

„Няма сигурност без икономика. Идеята за голямата стратегия на едно общество винаги е във връзката между икономиката и сигурността. Ако вие неразумно използвате средствата, с които разполагате вие никога няма да бъдете сигурни. Нашето общество се нуждае от знания за икономическо управление - за разумно, рационално, ефективно управление на ресурсите. Няма и икономика без сигурност“, каза в словото си проф. Тилчо Иванов. Той пожела на младите си колеги да постигнат това, което очаква цялото общество от тях. „Не забравяйте принципите на демокрацията, на демократичното управление и либерализма, защото той позволява всеки един да изрази собствените си способности“. 

Да засвидетелстват признателността си освен колегите от катедрата бяха още Тодор Тагарев, министър на отбраната, доц. д-р Валентин Радев, министър на вътрешните работи 2017-2018 г., Велизар Шаламанов, министър на отбраната през 2014 г.,  проф. ген.-майор Калчо Таушанов, ректор на Академията на МВР от 1997 до 2004 г., Георги Ботев, дългогодишен декан на Противопожарния факултет на Академията на МВР,  Красимир Пингелов, изпълнителен. директор на „Електрон прогрес“ ЕАД и др.

Ректорът проф. Димитров и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“ връчи на проф. Тилчо Иванов медал с лика на първооснователя на университета проф. Стефан Бобчев, История на УНСС,  както и плакет от името на катедрата. Той изказва своята признателност за развитието на катедрата и му пожела здраве, лично щастие и успехи.


ГАЛЕРИЯ


Галерия снимки от Доайенът на специалност „Икономика на отбраната и сигурността“ проф. д-р Тилчо И ...