Дипломираха се абсолвентите от катедра „Национална и регионална сигурност”

петък, 30 септември 2022 19:38

На тържествена церемония в аула „Максима“ бяха връчени дипломите на бакалаврите, завършили специалност „Икономика на отбраната и сигурността" и на магистрите, завършили специалностите „Икономика на отбраната и сигурността“ и „Икономика на отбраната и сигурността“ със специализация „Корпоративна сигурност“, „Управление на киберсигурността“, и „Икономика на вътрешния ред“ – Випуск 2022. 

Церемонията беше посветена и на 80-годишния юбилей на  доайена на катедрата проф. Тилчо Иванов.

Тържеството започна под звуците на националния, европейския и студентския химн.

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров, проф. Тилчо Иванов и доц. д-р Нончо Димитров, научен секретар на катедра Национална и регионална сигурност"

Церемонията откри ректорът проф. д-р Димитър Димитров, който е и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност". Той приветства абсолвентите и подчерта: „Днес е много празнично, има особен заряд този ден, защото е едно от първите събирания, които правим след Ковид кризата. Връчването на дипломите е празник и днес тази церемония ще бъде разделена на две. Искаме да отбележим приноса на един човек, наш колега, наш учител, преподавател, съветник в живота, приятел, който има принос за развитието на всички вас, които днес завършвате тази специалност „Икономика на отбраната и сигурността“ към катедра „Национална и регионална сигурност” и съответните магистърски програми. Утре, на 1 октомври, проф. Тилчо Иванов навършва 80 години. Искрено се радваме, че той е тук сред нас и можем да изкажем уважението и почитта си към него“.

Проф. Тилчо Иванов се обърна към присъстващите в препълнената аула „Максима“ с думите: „Скъпи родители, искам да ви поздравя, че вашите деца са направили голяма стъпка в своя избор. Вашите усилия са наградени с техните знания, с техния ентусиазъм, с тяхната готовност да се посветят в една от най-сложните области в живота – икономиката на сигурността. Поздравявам и студентите, че в тази сложна среда успяха да завършат обучението си и се надявам да се реализират в тази област. На това общество не виждам какво друго му трябва освен сигурност и то комплексна сигурност. Колкото по-сложен става животът, толкова предизвикателствата на сигурността ще стават по-сложни. Ще са ви необходими много повече находчивост и енергия, за да можете да осигурите сигурно бъдеще на обществото. Предизвикателствата са  това, което ще ви дава сили да осмислите живота си и да бъдете полезни във всеки момент“.

Пред студентите говори и научният секретар на катедра „Национална и регионална сигурност“ доц. д-р Нончо Димитров, зам.-декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“. Той сподели, че е бил структурирал речта си да говори за минало, настояще и бъдеще, но си дал сметка колко неподходящо е да се говори за минало в присъствието на проф. Иванов, до който цялата катедра се допитва дори по въпросите на киберсигуронстта. Като атестат за настоящето той определи препълнената зала на срещата с първокурсниците: „При нас платеното обучение е почти толкова, колкото е държавната поръчка. Какъв по-голям атестат от това, че имаме и ректор от катедрата, защото не по-малко предизвикателство е да задържиш едно високо ниво и да го надградиш“, каза той и давайки пример за бъдещето се обърна към завършващите: „Скъпи абсолвенти, вие сте нашето бъдеще! Вие сте хората, които ще отидете в бизнеса и политика със знанията, научени тук. Вие сте нашата ходеща реклама. Аплодисменти за вас!“

Приветствие от името на Студентския съвет изказа и неговият председател Ангел Стойков. Впечатлен от трепета, с който проф. Иванов говори за студентите, той се обърна към тях с думите: „Уважаеми колеги, лесното приключи! Оттук нататък вие ще имате възможността да се развивате и доказвате в попрището, което сте избрали. Не забравяйте за добрите години, които сте имали в университета. Не забравяйте за вашите невероятни преподаватели. Не си позволявайте нито за един момент, срещайки ги на улицата, да не ги поздравите. Със сигурност те са ви дали нужните знания, опит и мотивация, за да пристъпите извън тази аула и да поемете уверени по пътя си. Катедрата, от която излизате е една от най-добрите в университета и вие ще можете да го докажете на позициите, които ще заемете, както и това, че УНСС е малкият „Харвард“ на Балканите - най-добрият университет“.  

Да поздравят проф. Тилчо Иванов и випускниците на катедрата бяха дошли министри и ректори. Сред гостите бяха Красимир Пингелов, изпълнителен. директор на „Електрон прогрес“ ЕАД, , проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, помощник-ректор на УНСС, проф. Георги Ботев, дългогодишен декан на Противопожарния факултет на Академията на МВР, ген.-майор Калчо Таушанов, ректор на Академията на МВР от 1997 до 2004 г., Тодор Тагарев, министър на отбраната, доц. д-р Валентин Радев, министър на вътрешните работи 2017-2018 г., Велизар Шаламанов, министър на отбраната, д-р Елена Банкова от Министерски съвет и др.

На церемонията присъстваха и преподаватели, и администрацията на катедра „Национална и регионална сигурност“ - доц. д-р Цветан Цветков, един от първите назначени преподаватели в катедрата, доц. д-р Константин Пудин, доц. д-р Георги Пенчев, д-р Теодора Гечкова, първата жена-преподавател, назначена в катедра „Национална и регионална сигурност“, д-р Екатерина Богомилова, г-жа Антоанета Андонова, 30 години административен секретар на катедрата,  Катрин Вангелова, настоящ административен секретар и др.

Ректорът връчи дипломите на абсолвентите, сред които имаше и трима пълни отличници – Джулия Славчева и Стефан Стефанов, магистри специалност Икономика на вътрешния ред” и Христина Лесова, магистър специалност „Управление на киберсигурността“.

Общо 18 са отличниците на Випуск 2022 от катедра „Национална и регионална сигурност”. Церемонията продължи с връчване на дипломите.

Галерия снимки от Дипломираха се абсолвентите от катедра „Национална и регионална сигурност” ...