С приветствие на министър-председателя Гълъб Донев започна академичната учебна година в УНСС

понеделник, 19 септември 2022 17:46

За първи път от две години насам Новата академична учебна година 2022/2023 в Университета за национално и световно стопанство беше открита присъствено и без ограничения от ректора проф. д-р Димитър Димитров и служебният министър-председател Гълъб Донев, бивш възпитаник на университета.

На церемонията, която се състоя в аула „Максима“, присъстваха и още двама министри  - министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министърът на електронното управление Георги Тодоров.

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров, служебният премиер Гълъб Донев и Ангел Стойков, председател на Студентския съвет на УНСС

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров приветства студентите като отбеляза, че е щастлив и горд, че най-старото и най-голямо висше бизнес училище в България и Югоизточна Европа с над 16 хиляди студенти отново посреща жадните за знание и наука млади хора. „Откриването на учебната година е най-хубавият ден! Празник, зареден с най-силната емоция - на новото начало! Не е случаен изразът „жажда за знание“. Настъпва период, в който вие не просто ще се обучавате, вие ще се учите на уроците на живота и как да бъдете успешни граждани на България“, акцентира проф. Димитров.

Пълното слово на ректора можете да видите тук

В словото си премиерът Гълъб Донев, който е възпитаник на УНСС, изтъкна: „Вашият университет стои много близо до моето сърце. Вече 103 години по-късно възрожденският дух на основателят и първи ректор Стефан Бобчев задължава наследниците в академични тоги. Повече от век тук се преподават задълбочени академични знания, но и се развиват умения за анализ и намиране на решение на съвременните и бъдещите проблеми в областта на икономиката, управлението и администрацията, правото и политиката. Доказателство за това е, че над 95% от студентите на УНСС се реализират успешно още първата година след дипломирането си“, каза Гълъб Донев. Министър-председателят пожела на студентите да бъдат истински лидери, които да спомогнат за разгръщане потенциала на хората в организацията, която управляват.

Пълното слово на служебния премиер можете да видите тук.

Г-н Донев получи от ректора на УНСС юбилейното издание „100 години Университет за национално и световно стопанство“, както и статуетка на проф. Стефан Бобчев - основател и първи ректор на УНСС.

От своя страна служебният премиер написа в Златната книга на УНСС: „Лидерството е отговорност към всички, сред които си пръв. Истински добрият лидер притежава сила, знания и умения да подобрява общуването вътре в организацията, така че да създава условия за разгръщане на скритите таланти на всеки“.

„Настоящата година ще бъде година на надеждата. През последните няколко години имахме възможността да се сблъскаме с изненадващи за всички нас условия, които ни донесоха много промени, накараха ни да отворим нова страница в развитието на висшето образование, а и в развитието на нас самите“, каза Ангел Стойков, председател на Студентския съвет на УНСС. Той пожела на всички ползотворна, здрава и успешна академична година.  „Вярвам, че тази ще бъде по-добра от предишната, но не и от следващата“, допълни той. 

Пълното слово на Ангел Стойков можете да прочетете тук.

За учебната 2022/2023 г. 90 работодатели са изразили готовност да наемат студенти в 13 професионални направления и да разкрият работни места за 730 студенти. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, който също удостои с внимание първия учебен ден на нашия университет. „Министерството на икономиката и индустрията е предоставило възможност на национално представителните работодателски организации да изпратят предложения за специалности за учебната 2022/2023 г., в които работодателите изпитват недостиг на квалифицирани кадри и същевременно проявяват интерес към това да инвестират необходимото време и средства за обучение чрез практика на своите кадри. Сред най-търсените специалности в професионално направление „Икономика“ са: Стопанско управление, Търговия, Логистика и Индустриален мениджмънт“, поздравява в обръщение министър Никола Стоянов. Той изтъква, че УНСС обучава кадрите за някои от най-добре платените специалности. Например, най-високата средна месечна заплата в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ стига до 4208 лв. В сектор „Финансови и застрахователни дейности“ средното възнаграждение на месец е 2 749 лв.

Доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите на УНСС, министърът на икономиката Никола Стоянов, министърът на електронното управление Георги Тодоров, заместник-ректорите проф. д-р Цветана Стоянова, доц. д-р Михаил Мусов, доц. д-р Росен Кирилов (от дясно на ляво)

„Без образование студентите не могат да намерят реализация в живота. УНСС обучава лидери и вашите студенти трябва да се възползват от уникалната база, от добрите преподаватели. И наред с удоволствията, младите не трябва да забравят, че са тук да получат знания, адекватно и съвременно образование“, сподели министърът на електронното управление Георги Тодоров специално за сайта на УНСС. „Уважаеми проф. д-р Димитров, уважаеми преподаватели, благодарение на Вашето призвание – да сочите пътя на младите хора, да ги напътствате и дарявате със знания, бъдещето на България е в сигурни ръце. Доказателство за това е поредната академична година, в която хиляди студенти ще прекрачат прага на неговите врати“, се казва още в поздравителния адрес на министър Георги Тодоров към УНСС.

Ректорите на висшите учебни заведения от университетската мрежа ENGAGE.EU отправиха видео поздравление по случай откриването на новата академична година. „Приемете топъл поздрав от алианса от европейски университети ENGAGE.EU“, каза проф. Томас Пул, ректор на University of Mannheim - координиращ университет за ENGAGE.EU. Той посочи, че една от целите и задачите на алианса е справянето с предизвикателствата, пред които се изправя нашето съвременното общество, като климатичните промени, дигитализацията, миграцията.

Всички видео поздравления можете да видите тук.

Проф. Томас Пул, ректор на University of Mannheim - координиращ университет за ENGAGE.EU

По време на церемонията за старта на академичната учебна година ректорът награди с грамоти студенти от университета, които заеха призови места в Националната студентска олимпиада по математика, на която УНСС беше домакин тази година. Проф. Димитров отбеляза, че ръководителят на отбора на УНСС доц. д-р Мая Микренска, която е председател на Организационния комитет и член на Националната комисия на олимпиадата, както и ръководителят на отбора гл. ас. д-р Вилислав Бучакчиев, са се справили отлично с организацията на събитието. „Искам да ви благодаря за вашата съпричастност към домакинството на олимпиадата. Поздравявам всички с началото но новата академична учебна година, като им желая здраве и дръзновение за много добри дела“, каза доц. Микренска. Награждаването можете да видите на снимките долу.

Галерия

Да поздравят първокурсниците в аула „Максима“ бяха още представители на Академичния съвет, заместник-ректорите доц.  д-р Михаил Мусов, проф. д-р Цветана Стоянова, доц. д-р Росен Кирилов, помощник-ректорът проф. д. ик. н. Кирил Стойчев, проф. д-р Лалко Дулевски, председател на Общото събрание на УНСС, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Контролния съвет на УНСС, декани, ръководители на катедри, главни секретари, преподаватели, служители, председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев, доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите на УНСС, ректори на висши училища, топ експертът по киберсигурност Явор Колев, партньори от работодателски организации и други.

Тържеството уважиха и Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко и Н. Пр. г-жа Лина Омар, посланик на Република Ирак в България.

По случай откриването на новата академична учебна година УНСС получи поздравителни адреси от името на министъра на електронното управление Георги Тодоров; от ректора на Софийския университет проф. д.ф.н. Анастас Герджиков; от ректора на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ проф. д-р Ивайло Копрев; от началника на Военна академия „ Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев; от ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. д-р инж. Пламен Моллов; от ректора на Аграрния университет в Пловдив проф. д-р Христина Янчева; от президента на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов; от ректора на Медицинския университет в Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева; от ректора на Бургаския свободен университет проф. д-р Милен Балтов; от ректора на Варненския свободен университет проф. д-р Петър Христов; от ректора на Икономическия университет във Варна проф. д-р Евгени Станимиров; от ректора на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Добромир Димитров; от директора на НФСГ г-жа мая Гешева; от председателя на Съвета на настоятелите на УНСС доц. д-р инж. Лиляна Вълчева; от главния изпълнителен директор на УниКредит Булбанк г-жа Цветанка Минчева, от управитела на Геотехмин ООД проф. д.т.н. инж. Цоло Вутов и др.

Проф. Димитров, премиерът Гълъб Донев и официалните гости поднесоха цветя пред паметника на основателя и първи ректор на УНСС проф. Стефан Бобчев.

Студенти, преподаватели и гости поднесоха венци пред паметника на основателя и първи ректор на УНСС проф. Стефан Бобчев. Сред тях бяха зам.-ректорите: доц. д-р Росен Кирилов, проф. д-р Цветана Стоянова, доц. д-р Михаил Мусов, председателят на Общото събрание проф. д-р Лалко Дулевски, председателят на Контролния съвет проф. д-р Даниела Фесчиян, председателят на ВОН-КНСБ доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, Мартин Петков, член на Съвета на настоятелите на УНСС, посланици и други

ГАЛЕРИЯ


Галерия снимки от С приветствие на министър-председателя Гълъб Донев започна академичната учебна г ...