Отпуснаха парите за увеличаване на докторантските стипендии

сряда, 03 август 2022 13:20

Държавните висши училища и научните организации ще получат 5,2 млн. лв., за да увеличат докторантските стипендии от 750 на 1000 лв. Това реши на последното си заседание на 1 август редовното правителство.

Повече пари ще вземат 3259 докторанти в редовна форма на обучение в държавни университети и над 223 докторанти в редовна форма на обучение в научни организации.

Средствата за увеличение бяха поискани от Национално представителство на студентските съвети (НПСС) в Република България към народните представители и повишението беше заложено при актуализацията на бюджета.

Увеличението е свързано с по-високите разходи за издръжка на живот и влиза в сила от 1 юли 2022 г. През последните над 10 години докторантските стипендии бяха 500 лв., последните две вдигания на стипендията беше след искане на НПСС.

Със същото постановление на правителството се дават и 1,8 млн. лв. за увеличение на отпусканите от държавата средства за наеми и хранене в 34 студентски общежития и 20 стола, управлявани от „Студентски столове и общежития“ ЕАД. В резултат на това през следващата академична година наемите в тези общежития ще запазят сегашните си нива, а отстъпката в студентските столове на дружеството ще се повиши.

Галерия снимки от Отпуснаха парите за увеличаване на докторантските стипендии  ...