УНСС и Стопанска академия „Димитър А. Ценов” с 12 съвместни учебни програми

петък, 22 юли 2022 17:45

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов проф. д-р Марияна Божинова подписаха споразумения за съвместно обучение на студенти по разработени 12 съвместни учебни програми.

Споразуменията се сключват в рамките на проект BG05M2OP001-2.016-0004-СО1 „Икономическото образование в България 2030“, по който УНСС и Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов са партньори.

УНСС е координиращо висше училище на новооткритата съвместна бакалавърска специалност Бизнес икономика с преподаване на английски език“ и на 5 съвместни магистърски програми по специалности Управление на продажбите в търговията", Стандартизация и финансово-счетоводен анализ в публичния сектор", Стратегически маркетинг", Бизнес иновации и мениджмънт /на анлийски език/“ и Екологично предприемачество".

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов е координиращо висше училище на откритите съвместни бакалавърски специалности по Индустриален бизнес и предприемачество", Икономика на туризма",  Аграрна икономика" и на 3 магистърски програми по специалности Бизнес анализ на данни със специализиран софтуер", Интелигентни информационни системи" и Бизнес иновации и мениджмънт“ с преподаване на български език.

Програмите предстои да стартират прием на студенти през новата 2022-2023 учебна година, а обучението ще се провежда на територията на координиращото съответната програма висше училище. Студентите завършили новоткритите бакалавърски и магистърски специалности ще получат съвместна диплома от УНСС и  СА „Димитър А. Ценов” – Свищов.

Проф. д-р Марияна Божинова и проф. д-р Димитър Димитров (от ляво надясно)

„Подписването на тези споразумения е исторически момент и за двата университета, защото издига икономическото образование на много високо ниво на модернизация“, изтъкна проф. д-р Димитър Димитров и отбеляза „разработването и въвеждането на 12 съвместни учебни програми изискваше участието на много преподаватели, експерти и служители и много работа от двата партньорски екипа по проекта, но усилията си заслужаваха. Благодарение на това коопериране студентите ще се обучават по актуални учебни програми, основани на дигитализация. В рамките на проекта в УНСС са изградени и от новата учебна година ще заработят шест дигитални класни стаи и две дигитални лаборатории. Това ще даде възможност да се използва в максимална степен споделянето на ресурси, включително и на ноу-хау, между партньорските университети и/или между студентите и техните университетски преподаватели и ментори“.

Проф. д-р Марияна Божинова подчерта, че партньорството с УНСС по проекта дава възможност за споделяне на опит и ресурси и допълни: „правим големи крачки напред към модернизация и дигитализация, не само на учебния процес, но и на преподаването“.

На събитието присъстваха доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност на УНСС и координатор по проекта и Цветомира Пенкова, администратор на проекта в УНСС.

Доц. д-р Росен Кирилов, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Марияна Божинова и Цветомира Пенкова

Проектът BG05M2OP001-2.016-0004-СО1 „Икономическото образование в България 2030“ е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014–2020 г.“, по процедура „Модернизация на висшите училища“.  Проектът е на стойност 5 млн. лв. УНСС следва да модифицира своето обучение, респективно учебните програми по Икономика и управление, по начин, който позволява те да бъдат сходни с програми в европейски университети и приложими в съвременните бизнес условия. Актуализирането и модернизацията ще бъдат направени в партньорство с други водещи на регионално равнище университети като Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, Бургаският свободен университет, Националната спортна академия и КРИБ. Чрез това коопериране ще бъдат създадени и приложени в практиката актуални учебни програми, основани на дигитализация. Ще заработят 9 дигитални класни стаи и 3 дигитални лаборатории, които са неотменно допълнение на съвременния учебен процес. Това ще даде възможност да се използва в максимална степен споделянето на ресурси, включително и на ноу-хау, между партньорските университети и/или между студентите и техните университетски преподаватели и ментори.

Проектът залага на включване на голяма част от преподавателите, участващи в неговата реализация, в програмите за повишаване на квалификацията и/или за краткосрочна специализация в чуждестранните партньори, като делът на младите учени трябва да е не по-малко от 15 на сто. Предвидено е да бъдат реализирани 15 съвместни програми с партниращи български висши училища, както и да се въведат 7 нови програми с дигитално образователно съдържание, включително за дистанционно обучение. Ще бъдат въведени 2 учебни програми за обучение на чужд език, съвместно с чуждестранни висши училища и научни организации.

Проектът ще осигури подкрепа на студенти за развитие на предприемачески умения и дигитална креативност. За проекта е предвидена 30-месечна реализация, като всичко горепосочено ще допринесе за повишаване на качеството на обучението по Икономика в УНСС и в България, както и за подобряване на качеството на научните изследвания в УНСС и в другите университети-партньори.


 

Галерия снимки от УНСС и Стопанска академия „Димитър А. Ценов” с 12 съвместни учебни програми ...