Университетът ще си сътрудничи с Фонд мениджърът на финансови инструменти в България

петък, 22 юли 2022 17:35

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и Мартин Гиков, главен изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Фонд мениджър на финансови инструменти в България (ФМФИБ) подписаха меморандум за сътрудничество.

Камен Славов, член на Съвета на директорите на ФМФИБ, Мартин Гиков и проф. д-р Димитър Димитров при подписването на меморандума (от ляво надясно)

Проф. д-р Димитър Димитров подчерта, че УНСС и Фондът имат много допирни точки и потенциал за сътрудничество в сферата на иновациите, интелектуалната собственост, трансфера на технологии и развитие на предприемачеството и допълни: „с цел да развием предприемаческите и иновационните умения на нашите студенти и да ги подпомогнем да стартират бизнес, в УНСС открихме университетски Startup Hub. В него младите хора ще могат да се информират за възможностите за финансиране на стартъпи, да се обучат как да изготвят бизнес планове и как да представят идеите си пред инвеститори, ще получават правна и юридическа информация. Убеден съм, че партньорството ни с ФМФИБ е прекрасна възможност и ще допринесе за развитието на университетския Startup Hub и реализирането на креативни бизнес идеи на наши студенти“, каза проф. Димитров.

„Ние всекидневно забелязваме, че самият бизнес, нашите фондове и компаниите, които са ни крайни получатели търсят хора, които са с някакъв вид изградено предприемаческо мислене, което е целта на такъв тип инициативи“, коментира Мартин Гиков и отбеляза: „независимо дали ще започнат стартъп или ще работят в по-голяма компания, точно този дух на предприемачество и иновации е необходим, да се чувстват като собственици на процесите, в които реално участват, това е нещо, което е по-търсено дори от много други активи на компаниите, затова откриването на университетски Startup Hub е прекрасна идея. Оценката за университетите все повече ще минава през това, което се учи и каква е директната връзка с бизнеса. Ние сме интегрирана част от екосистемата и можем да ви съдействаме за развитие на бизнес инкобатора“, каза Мартин Гиков.

Меморандумът обхваща двустранно сътрудничество при подготовка на съвместни проекти и последващото им изпълнение, обмена на информация и публикации за дейности и за провеждани по-важни събития от страна на ФМФИБ и УНСС и съдействие за участие на представители на компанията в презентации пред студенти, в лекции, семинари, конференции, срещи или в други прояви, организирани от университета.

В документа е записано още, че УНСС и ФМФИБ ще си сътрудничат чрез информиране на студентите от университета за провеждани стажове и публични инициативи на Фонда.

ФМФИБ ще съдейства за участие на преподаватели и други представители на УНСС в срещи, лекции, експертизи, консултации, статистически и други проучвания и събития, организирани от Фонда.

Предвижда се възможност за провеждане на обучения в Института за следдипломна квалификация при УНСС за специалисти и служители от ФМФИБ.

Стимулиране на предприемачеството в сферата на иновациите, интелектуалната собственост, трансфера на технологии и социалната сфера също са част от споразумението.

На подписването присъстваха и проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС, Камен Славов, член на Съвета на директорите на ФМФИБ и д-р инж. Дочка Василева – Кръстева, и.д. директор на управление „Проектна информация и финансиране“ във Фонда (от дясно наляво)

 Координатор по меморандума от страна на УНСС е доц. д-р Димитър Благоев, декан на Бизнес факултета, а от страна на ФМФИБ е д-р инж. Дочка Василева – Кръстева.


За „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД (ФМФИБ)

„Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД (ФМФИБ) е търговско дружество с едноличен собственик на капитала Република България, представляван от министъра на иновациите и растежа.

Той е създаден с разпореждане на Министерски съвет от 22 юли 2015 г. с цел управление на средствата, предвидени за финансови инструменти по оперативните и други програми, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ).

Дейността на ФМФИБ е регулирана от националното законодателство и правото на Европейския съюз (ЕС). Основните актове включват Регламент 1303/2013, Регламент 480/2014, Закон за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове, Закон за обществените поръчки и др. ФМФИБ работи с мандат от съответните европейски програми, възложен чрез споразумения.

Към момента ФМФИБ има подписани споразумения за управление на финансови инструменти с Управляващите органи на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., ОП „Околна среда“ 2014-2020 г., ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и Програма за развитие на селските райони с общ размер на ресурса около 1,2 млрд. лв.

Предвижда се ФМФИБ да мобилизира допълнителен ресурс от частни и публични инвеститори, така че общият размер на средствата, които ще бъдат инвестирани в българската икономика, да достигне 2,7 млрд. лв.

ФМФИБ изпълнява функциите на Фонд на фондовете (ФнФ) – разпределя целево публични средства от европейски програми и национално съфинансиране чрез специализирани схеми за финансиране (финансови инструменти).


Галерия снимки от Университетът ще си сътрудничи с Фонд мениджърът на финансови инструменти в Бълг ...