УНСС и НСА сключиха споразумение за откриване на нова съвместна магистърска програма „Спортен бизнес“

четвъртък, 21 юли 2022 9:25
                                                                                            

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и ректорът на Националната спортна академия (НСА) „Васил Левски” проф. д-р Николай Изов подписаха споразумение за откриване на нова съвместна магистърска програма по специалност „Спортен бизнес“.

Споразумението се сключва в рамките на проект BG05M2OP001-2.016-0004-СО1 „Икономическото образование в България 2030“, по който УНСС и НСА са партньори.

Проф. д-р Николай Изов и проф. д-р Димитър Димитров при подписването на споразумението (от ляво надясно)

Програмата стартира през новата учебна година 2022-2023 и ще се провежда в съответствие с изучаваните учебни дисциплини по график в двата университета. Координиращо висше училище по програмата е УНСС. Завършилите магистратурата ще получат съвместна диплома от УНСС и НСА.

„С подписването на това споразумение правим поредна стъпка в реализирането на заложените дейности по проект „Икономическото образование в България 2030“ и отговаряме на очакванията на бизнеса, като разкриваме съвременни, иновативни и търсени от работодателите специалности, които да изграждат подготвени и конкурентоспособни млади хора“, каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров.

Проф. д-р Николай Изов подчерта, че съвместната учебна програма по „Спортен бизнес“ има потенциал и ще бъде успешна, защото двата университета имат преподавателския капацитет и материалната база да я развиват.

На подписването присъства доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност на УНСС и координатор на проекта. Той коментира, че откриването на съвместната магистърска програма ще даде възможност за споделяне на ресурси и ще придаде добавена стойност не само за двата партньорски университета, но най-вече за студентите.

Магистратурата по специалност „Спортен бизнес“ обхваща дисциплини като основи, систематология и мениджмънт на спортния бизнес, фасилити мениджмънт и бизнес анализ в спорта, маркетинг и финансиране на спортния бизнес, управление на спортни събития, иновации и инвестиции в спорта, правни аспекти на спортния бизнес, управление на кризи и конфликти в спорта и др.

Проф. Николай Изов подари на проф. Димитър Димитров паметна книга „Българската спортна слава“

На събитието присъстваха също проф. д-р Иван Мазнев, зам.-ректор  и ръководител на проекта от страна на НСА, членове на ректорския съвет, проф. Бисер Цолов и Ваня Йорданова от експертния състав на Академията по проекта и Цветомира Пенкова, администратор на проекта в УНСС.


Проектът BG05M2OP001-2.016-0004-СО1 „Икономическото образование в България 2030“ е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014–2020 г.“, по процедура „Модернизация на висшите училища“.  Проектът е на стойност 5 млн. лв. УНСС следва да модифицира своето обучение, респективно учебните програми по Икономика и управление, по начин, който позволява те да бъдат сходни с програми в европейски университети и приложими в съвременните бизнес условия. Актуализирането и модернизацията ще бъдат направени в партньорство с други водещи на регионално равнище университети като Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, Бургаският свободен университет, Националната спортна академия и КРИБ. Чрез това коопериране ще бъдат създадени и приложени в практиката актуални учебни програми, основани на дигитализация. Ще заработят 9 дигитални класни стаи и 3 дигитални лаборатории, които са неотменно допълнение на съвременния учебен процес. Това ще даде възможност да се използва в максимална степен споделянето на ресурси, включително и на ноу-хау, между партньорските университети и/или между студентите и техните университетски преподаватели и ментори.

Проектът залага на включване на голяма част от преподавателите, участващи в неговата реализация, в програмите за повишаване на квалификацията и/или за краткосрочна специализация в чуждестранните партньори, като делът на младите учени трябва да е не по-малко от 15 на сто. Предвидено е да бъдат реализирани 15 съвместни програми с партниращи български висши училища, както и да се въведат 7 нови програми с дигитално образователно съдържание, включително за дистанционно обучение. Ще бъдат въведени 2 учебни програми за обучение на чужд език, съвместно с чуждестранни висши училища и научни организации.

Проектът ще осигури подкрепа на студенти за развитие на предприемачески умения и дигитална креативност. За проекта е предвидена 30-месечна реализация, като всичко горепосочено ще допринесе за повишаване на качеството на обучението по Икономика в УНСС и в България, както и за подобряване на качеството на научните изследвания в УНСС и в другите университети-партньори.


Галерия снимки от УНСС и НСА сключиха споразумение за откриване на нова съвместна магистърска прог ...