Ан-Никол Войнска, студент по „Право“, представила УНСС на семинар в Залцбург: УНСС дава страхотни възможности за развитие на всеки амбициозен и млад студент

сряда, 20 юли 2022 14:44

Преди седмица от летен юридически лагер в Залцбург се завърна студентката от УНСС Ан-Никол Войнска. Тя учи право в Юридическия ни факултет вече трета година. Ан-Никол имаше шанса да участва в лятното училище в Залцбург от 4 до 16 юли 2022 г. с подкрепата на УНСС и Студентския съвет към него. Попитахме 21-годишната студентка как попадна в австрийския бароков град в подножието на Алпите и какво успя да научи по време на международния юридически форум там.

На какъв конкурс се явихте, за да отидете на летния курс?

Аз кандидатствах за тази програма. Имаше подбор и се отпускаше само една стипендия в размер на 600 евро – това всъщност е таксата за участие в самата програма. Тя се определя в зависимост от лекторите в университета. В случая заради участието адвокат д-р Христина Георгиева от България се полага една стипендия по неин избор. Тя проведе подбор. И студентът, на който се спря, беше освободен от такса. Ако има достатъчно силни кандидатури, по нейна инициатива тя може да осигури допълнителни спонсорства извън университета. Така тази година от България бяхме избрани осем човека. Но аз съм тази, която спечели единствената стипендия за участие в лятното училище.

УНСС и Студентският съвет към него също са ви помогнали финансово?

Да, така е. Изключително съм благодарна за съдействието на ректора на университета проф. Димитър Димитров, както и за подкрепата от Студентския съвет. Те покриха една голяма част от разходите, за да мога аз да отида там и да представя нашия университет на този международен форум.

От къде се информирахме за него?

Aдв. д-р Христина Георгиева придоби образователна и научна степен доктор по професионално направление Право, специалност Изобретателско, авторско и патентно право в ЮФ на УНСС. С нея не се познавахме преди подбора. Реално аз си подадох автобиографията и тя ми звънна и ми каза, че съм одобрена. Иначе информация за форума получих от социалните мрежи. Адвокат Георгиева публикува обявата си в LinkedIn и Фейсбук, както и в други сайтове.

Какво научихте по време на този международен форум в Залцбург, част от който се проведе в ректората на Юридическия факултет на университета там?

В продължение на две седмици се провеждаха лекции, които са с цел сравнителен анализ на правните системи на различни държави, които са над 30. През 2019 г. д-р Христина Георгиева получава покана да е български лектор. И по този начин България получава възможността да участва на този форум. Там имахме лекции по частно право, разглеждахме как различни казуси се разрешават в различни държави. И когато има проблеми, когато е засегната повече от една юрисдикция, как се подхожда, какви са методите. Направихме и много общ преглед на правните системи на тези над 30 държави.

Как ви се струва правната система у нас в сравнение с другите държави?

Ние сме част от континенталната правна система както повечето държави, които взеха участие на този форум. Мога да кажа, че системите ни са доста сходни. Ние произлизаме от едно и също семейство, с изключение на Англия и САЩ. И основата на принципите е римското право. Но все пак има специфики в различните правни отрасли.

Обикновено по време на такива семинари има по няколко вдъхновяващи преподаватели…

Да, разбира се. Имаше доста преподаватели, които говориха по различни теми. Мога да посоча две имена, които бяха по-известни. Единият беше лорд Томас, който е върховен съдия в Англия и Уелс. Като практик ни показа много аспекти на неговата работа. Там беше и проф. Паскал Пишона, който е президент на Европейския институт по право и успя да ни представи не само задълбочен анализ на римското частно право, но ни запозна и с правната система на Швейцария. Освен това се запознах с мои колеги от водещи световни университети по право – от Италия, Германия, Австрия. Настина успяхме да направим един културен обмен и да продължим дискусиите помежду си. Завързаха се едни международни приятелства, които биха ни помогнали в бъдеще, ако има професионална необходимост.

Успяхте ли да разгледате Залцбург?

Имахме един ден почивка от тези две седмици. Разгледахме града и мога да кажа, че Залцбург е много красив. Посетихме къщата и резиденцията на Моцарт. Самата програма беше така организирана, че не само да се обогатиш професионално, но и да усетиш цялата обстановка на австрийската система.

Вие сте участвали в промяната на Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация юрист, която не е била пипана от 1996 г. Как точно?

Не съм участвала директно. Представител съм на ЕЛСА – България - най-голямата асоциация за студенти в Европа. Те имат клон у нас и аз до май тази година бях директор на „Партньорства и връзки с обществеността“. Министерство на правосъдието отправи допитване за промяната на тази Наредба до различни неправителствени организации, включително и до ЕЛСА, както и до Висшите учебни заведения. И аз като неин представител, участвах в дискусиите по различните промени. В резултат на които се въведе задължителното изучаване на дисциплината „Защита на правата на човека“ за всички юридически факултети у нас.

Смятате ли, че в Юридическия факултет на УНСС имате възможности да се развивате професионално? Има ли преподаватели, които също като в Залцбург могат да ви вдъхновят?

УНСС дава страхотни възможности за развитие на всеки амбициозен и млад студент. Учебната програма предоставя много добра подготовка за бъдещото реализиране на младите хора. В сайта на университета се публикуват различни събития и се набират хора за участие в тях. Преподавателите също ни подкрепят, когато участваме в подобни формати. Тоест има доста извън университетски дейности, които УНСС подкрепя – например това лятно училище в Залцбург, в което участвах с подкрепата на ректора проф. Димитров и Студентския съвет, състезания на национално и международно ниво, например състезанието на името на Кристиян Таков. УНСС подкрепя развитието на студентите си, което е много важно за нас. Иначе – да, има преподаватели, които са в обществения живот на България и ни водят лекции. Например аз съм много поласкана от това, че ми преподава омбудсмана Диана Ковачева, която е много вдъхновяваща.

Галерия снимки от Ан-Никол Войнска, студент по „Право“, представила УНСС на семинар в Залцбург: УН ...