Семинар на тема „Сигурност, безопасност, уязвимост“ на СИФАМ се проведе в университета

понеделник, 11 юли 2022 17:17

УНСС беше домакин на част от активностите, включени в летния семинар „Сигурност, безопасност, уязвимост“, организиран от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ) и неговите университети-партньори, сред които е и нашият университет.

Специален гост на научния форум беше вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. Сред официалните гости бяха още посланиците на Белгия – Н. Пр. Фредерик Морис, на Франция - Н. Пр. Флоранс Робин, Н. Пр. Закия Ел Мидауи, посланик на Мароко и председател на групата на посланиците франкофони и депутатът от БСП Крум Зарков, член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците в авторитетния франкофонски форум. Той отбеляза, че темата на летния семинар „Сигурност, безопасност, уязвимост“ има съществен отзвук през последните години и още повече през последните месеци. „Към геополитическите рискове се наслагват климатичните и здравословни предизвикателства, съчетани с необходимостта от повишаване на цифровизацията и същевременно повишаване на изискванията към киберсигурността. Разширяването на общността поражда полярни настроения, а военните рискове поставят под въпрос сигурността на доставките. Глобалните компании вече не знаят как да се справят с местните проблеми“, отбеляза ректорът. Той добави, че УНСС, като най-големият и авторитетен бизнес университет, не само в България, но и в Югоизточна Европа, е естествена среда за провеждане на дискусия по тези важни за Европа теми.  

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова сподели своето задоволство от това, че е част от летния семинар на СИФАМ.

„Европейският съюз, сигурност на границите, обща отбрана и разширяване“ –това е темата, която сте избрали тази година за откриването на летния семинар на СИФАМ. През последните десетилетия говорим често за Европа в контекста на кризи – икономически, миграционни, дългови, здравни, напоследък за съжаление и геополитически. Кризите актуализират още повече основния въпрос – какво е днес ЕС, докъде стига и как пази себе си и своите граждани. Ключовата политика на европейските граждани безспорно днес е сигурността“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Посланикът на Франция в България Флоранс Робин отбеляза, че миграционната криза и терористични атаки, които засегнаха някои държави на Европейския съюз, подчертават необходимостта от укрепване на външните граници на Съюза. „По тези въпроси се ангажира френското председателство на ЕС. Работихме за укрепване на Шенгенското пространство и по-специално действахме за реформата на Шенгенския граничен кодекс“, категорична беше г-жа Робин. Тя допълни, че по време на френското председателство има голям напредък. „Но има още много неща да се извършат по пакта за миграцията и предоставяне на убежище“, каза дипломатът.

„Войната в Украйна до голяма степен обуславя темата, предложена за нашата кръгла маса. Смятам, че тази война е от събитията със същия мащаб или сходно въздействие като падането на Берлинската стена или атентатите от 11 септември. Тя оказва съществено влияние върху процесите, които бяха вход, както на ниво НАТО, така и на ниво Европейски съюз“, изтъкна посланикът на Белгия Фредерик Морис. Той допълни, че от европейска гледна точка ние не сме постигнали голям напредък в областта на европейската отбрана и твърде дълго сме пренебрегвали този аспект на нашия суверенитет.

По време на събитието бяха разгледани геополитическите, климатичните и здравните рискове, както и нарастващата цифровизация в Европа.

Доц. д-р Ваня Иванова от катедра „Икономикс“ на УНСС изнесе презентация на тема „Екологичен преход на икономиката – предизвикателство,  възможност или криза“

На научния форум от страна на УНСС присъстваха проф. д-р Мирослава Раковска, зам.- ректор по учебната дейност,  проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Драгомир Стефанов, главен секретар по социално-битовите въпроси на учащите и чуждестранни студенти, доц. д-р Янко Христозов, главен секретар по международно сътрудничество (на снимката долу).

На летния семинар от нашия университет бяха още доц. д-р Елена Симеонова, зам.- декан по учебната работа на факултет „Международна икономика и политика“, доц. д-р Светла Бонева от катедра „МИО и бизнес“ към факултет „Международна икономика и политика“, доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител на катедра „Международни отношения“, доц. д-р Мария Бакалова, декан на факултет „Международна икономика и политика“, проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова от катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ към факултет „Международна икономика и политика“ и Гергана Кирилова, директор „Кабинет на ректора" (от ляво надясно на снимката долу).

Присъстваха още и преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски", Техническия университет – София, НБУ, френските университети „Париж-1 Пантеон-Сорбона”, „Париж-2 Пантеон-Асас”, представители на Института за икономически изследвания на БАН и други.

Галерия снимки от Семинар на тема „Сигурност, безопасност, уязвимост“ на СИФАМ се проведе в универ ...