УНСС посреща новите студенти с подобрения в учебно-материалната база

вторник, 05 юли 2022 15:22

В очакване на новата академична година УНСС реновира и модернизира учебно-материалната си база. Началото на ремонтите започна в средата на 2020 г. по програма утвърдена от ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров.

Основен приоритет на програмата е подобряване на условията за повишаване на качеството на обучението и привеждане на учебните зали в съответствие с очакванията на студентите.

С изключение на най-новия корпус „К“, който беше въведен в експлоатация през 2021г. материалната база в другите корпуси на УНСС не беше ремонтирана от много години.

До момента са реновирани 107 учебни зали и 26 от кабинетите на преподавателите и служителите, в които освен освежаването на стени и тавани са сменени осветителните тела с енергоспестяващи, монтирани са и съвременни спирателни кранове на радиаторите на парното с термостатични вентили със smart управление.

                   Учебна зала № 5003 в учебен корпус „А“       

Кабинет № 2045 учебен корпус „З“

В рамките на проект „Икономическо образование в България 2030“ по процедура „Модернизация на висшите училища“ на ЕС с европейско финансиране са изградени и от новата учебна година ще заработят шест дигитални класни стаи и две дигитални лаборатории.

Ремонтите се извършват със собствени сили от бригада на УНСС под ръководството на Николай Танчев и служителите Владимир Александров и Тихомир Стефанов.

Бригадата на УНСС – Владимир Александров, Тихомир Стефанов и Николай Танчев (от ляво надясно)

Монтираните спирателни кранове на радиаторите с термостатични вентили със smart управление са общо 340, като учебните зали на четвъртия етаж в корпус „И“ са включени в централизирана система, чрез която отоплението на залите се управлява дистанционно.

Пултът за управление на системата за дистанционно регулиране на консумираната топлоенергия на 4-ти етаж в учебен корпус „И“

Подмяната на над 85% от осветителните тела с енергоспестяващи доведе до икономии на електроенергия на месечна база с 38%.

За повишаване на качеството на хигиенат в 6 санитарно-хигиенни помещения на мивките са монтирани безконтактни батерии за вода, а във всички помещения са разположени безконтактни дозатори за сапун.

Едно от санитарно-хигиенните помещения с автоматични дозатори за сапун и безконтактни батерии за вода

Направени са и редица подобрения за осигуряване на достъпна среда за студентите в неравностойно положение и със специални потребности - достъпност до университетското пространство чрез подстъпи, рампи и асансьори, удобни аули със специални места за студентите с увреждания, места с улеснен достъп до информационната система на университета, специализирано читателско място в библиотеката за хора с нарушено зрение. Осигурен е безпрепятствен достъп на учащи се с увреждания до ректорското крило на университета. В Тестовите центрове на университета са обособени специални места за хора със специфични потребности, предвидени са и места за паркиране на централния паркинг на университета и паркинга на корпус „Г“.

За улеснение на достъпа, на вътрешните стъпала на централния вход на УНСС - учебен корпус „Б“ и на външните стъпала на входа на учебен корпус „И“, са монтирани специални платформи.

В сградите на университета, за учащи се с нарушени зрителни способности, са монтирани върху информационните табели и тактилни такива на „Брайлова азбука“, на всички стаи и учебни зали, както и в асансьорите.

Ремонтите по заложената от ректорското ръководство програма продължават с ускорени темпове. Целта е до края на 2023 г. със собствени сили да бъде реновирана цялата учебно-материална база.

Галерия снимки от УНСС посреща новите студенти с подобрения в учебно-материалната база  ...