Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков откри кръгла маса „Доброволните формирования – важна и ценна част в борбата с бедствията и пожарите“

петък, 01 юли 2022 13:41

УНСС беше домакин на кръгла маса на тема „Доброволните формирования – важна и ценна част в борбата с бедствията и пожарите“, организирана от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН)-МВР.

Специален гост на събитието беше министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и министър Бойко Рашков

Сред официалните гости бяха и главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН-МВР, Благой Станчев, парламентарен секретар на Национално сдружение на общините в Република България, старши комисар Красимир Шотаров, директор на дирекция "Оперативни дейности" към ГДПБЗН, д-р София Стоименова, главен секретар на „Български червен кръст“.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров поздрави участниците в събитието с „Добре дошли в УНСС!“ и отбеляза, че УНСС през годините има много добро партньорство с Министерството на вътрешните работи и с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, което носи добавена стойност на обучението по икономика на отбраната и сигурността, което университета предлага. Много сме щастливи, че имаме възможността да бъдем домакини на такова събитие и да спомогнем за моделирането и да улесним дискусията за защитата на населението при бедствия и пожари и организиране на доброволните формирования, област, която става все по-важна на фона на климатичните промени и предизвикателствата пред които е изправен света“.

Министър Бойко Рашков благодари на проф. Димитров за съдействието и отбеляза, че не се чувства точно като гост, защото е преподавател в УНСС. Той приветства организаторите и участниците във форума и подчерта: „Борбата с природните бедствия и техните последици става все по-голяма част от нашето ежедневие. Повишаването на сигурността на обществото е приоритет и важна част от общата политика за сигурност. За всяка съвременна държава защитата на населението при пожари и природни бедствия, както и опазването на имуществото, културните и материалните ценности е важна и отговорна задача. В днешните условия единствено чрез обединяване на усилията и възможностите на държавата и гражданското общество може да се постигне по-успешен резултат в тази битка. Цялото общество се нуждае от устойчива система за осигуряване на по-добра защита. В тази система освен органите за пожарна безопасност и защита на населението все по-важна и активна роля имат и гражданите чрез участие в доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствията, пожарите и извънредните ситуации и отстраняване на последствията им. Още през 2012 г. е стартиран процеса по създаване и развитие на доброволните формирования, като част от единната спасителна система на страната и се радвам, че днес той продължава да тече с пълна сила. С приетата нова стратегия през 2021 г. ще надградим постигнатото до момента и ще работим за формирането на ресурс от обучени, екипирани и с възможност за самостоятелни действия доброволни формирования за осигуряване защитата на населението в партньорство с органите на местната власт, бизнеса, училища и неправителствени организации“, каза министър Рашков.

Благой Станчев поздрави присъстващите от името на инж. Даниел Панов, председател на Националното сдружение на общините в Република България: „Приветствам организаторите и домакините на настоящия форум за това, че са подбрали тази тема и я поставят в центъра на общественото внимание, защото тя е и важна и значима за способността на нашето общество да реагира при бедствия. Доброволните формирования са елемент, но изключително важен елемент от националните политики по защита при извънредни ситуации“, каза Благой Станчев и допълни „доброволните формирования са общински структури, общините са основният двигател и инициатор, но в никакъв случай не искам да подценявам основната и значима роля за подкрепа на този процес от страна на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, както по отношение на нормативното уреждане на работата на доброволните формирования, така и в практиката“.

Главен комисар Николай Николов представи „Стратегията  за развитие на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Република България за периода 2021-2030 г.“. Той направи анализ на ситуацията за дейността на доброволните формирования до момента, очерта визията за тяхното развитие и стратегическите цели заложени в документа. Комисар Николов обърна внимание, че „доброволните формирования са допълнителен и ценен ресурс на всяка община, за подкрепа и самостоятелно действие, при възникване на пожари, бедствия и извънредни ситуации. Усилията само на една институция не са в състояние да развият доброволното движение в максимална степен. Като работим заедно за подкрепа, насърчаване, поддържане и укрепване на доброволчеството, ще бъдем по-ефективни, по-способни да посрещнем предизвикателствата, пред които сме изправени и по-адаптивни към променящата се среда“, каза комисар Николов и акцентира „оценявайки ролята и мястото на доброволните формирования и повишавайки престижа на доброволческата дейност, ще успеем да достигнем до по-голяма част от населението, ще повишим заинтересоваността на обществото към тази дейност и ще я превърнем в традиция“.

„Приветствам актуализираната Стратегия и плановете в бъдеще да се обръща все по-голямо внимание на доброволното участие на гражданското общество,  за мобилизиране на онези, които желаят да помагат, защото всички виждаме, че живеем в един променен свят с все по-чести бедствия, климатични промени и най-различни други изненадващи събития, каза д-р София Стоименова и заяви „като организация, която от години работи с доброволци и има доброволни формирования, които са обучени и са на лице, ние със своя опит желаем да бъдем партньори и ще помагаме за изграждането на доброволни формирования. Бих искала да подчертая, че с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ имаме много добро сътрудничество през годините, направили сме много обучения за взаимодействието на различните екипи в спасителната система и това трябва да продължи“.

„Ще продължим през следващия 10-годишен период да работим изключително усърдно за да достигнем до такъв момент в който доброволците да бъдат изключително уважавана общност в България, да им се отдава заслуженото уважение като хора, които отделят част от своето свободно време, за да помагат на обществото и да са модел за подрастващите, които да тръгнат по техните стъпки. Днес на кръглата маса присъстват и доброволци ученици от 10 клас от град Белово, които са пример в това отношение“, каза старши комисар Красимир Шотаров, директор на дирекция "Оперативни дейности" към ГДПБЗН.

В кръглата маса с доклад на тема „Предизвикателства и перспективи на Национална асоциация на доброволците в Република България“ се включи д-р Ясен Цветков, председател на асоциацията. Георги Влайков, ръководител на доброволно формирование „Аварийно спасяване Пловдив“, представи дейността на организацията.

Във форума участваха представители на областните администрации на Смолян, Пловдив, Благоевград, доброволно формирование „Аварийно спасяване Пловдив“, Национална асоциация на доброволците в Република България, доброволци от 10 клас от град Белово, служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

С доброволците ученици от 10 клас от град Белово

Галерия снимки от Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков откри кръгла маса „Доброволните фор ...