Успешно завърши работата на студентите по практически казуси на Българската стартъп асоциация

петък, 01 юли 2022 13:14

На 30 юни 2022 г. студентите от специалности „Икономика на отбраната и сигурността“ и „Бизнес икономика”, 4 курс, представиха техните разработки по практически казуси, предоставен от Българската стартъп асоциация (Besco). Това е второто издание на студентската инициатива, която се провежда в изпълнение на споразумението за сътрудничество между асоциацията и нашия университет, подписано през м. декември 2020 г.

Модератор на срещата по представянето на резултатите беше гл. ас. д-р Моника Моралийска от катедра „МИО и бизнес“, която е координатор на споразумението с Българската стартъп асоциация, заедно с доц. Вяра Милушева.

Гл. ас. д-р Моника Моралийска

Приветствие от страна на УНСС направи проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество в УНСС, която изрази своето удовлетворение от  инициативата, която доказва стремежа на университета да работи по-тясно с бизнеса и да осигурява по-голяма практическа насоченост на обучението. Тя разказа за подписаното споразумение на УНСС с "ЕксЕл Ар", дъщерно дружество на "Инновейшън Кепитъл" АД (фонд мениджър за рисков капитал към Фонда на Фондовете), което предвижда финансирането на три иновативни идеи на студенти всяка година (с минимум по 25 000 евро на идея), както и за открития преди няколко месеца Startup hub в УНСС, който ще подпомага студентите в реализирането на техните проекти, и ги насърчи да бъдат предприемчиви в бъдещите си начинания.

Проф. Цветана Стоянова

От страна на Българската стартъп асоциация г-н Иван Василев, член на Управителния съвет на BESCO, сподели, че е изключително щастлив, че студентската инициатива се реализира за втора поредна година. Той изрази мнение, че разработките са на много високо равнище и подчерта значимостта на приноса на студентите, посредством техните проучвания, в подготовката на законодателни предложения, целящи развитието и подобрението на бизнес средата в България.

Иван Василев

В разработката на практически казуси участваха студентите от катедра „Национална и регионална сигурност“ Светла Александрова, Виктория Панева, Ивайло Русев и Леонардо Димитров, които работиха по тема: „Отбрана и иновации и връзката между военни и цивилни технологии“. В своето задълбочено изследване студентите изследваха проблематиката в областта на иновациите в сектора на отбраната и сигурността в България и дадоха своя отговор на редица въпроси като какви са проблемите в сектора за сигурност и отбрана, как си взаимодейства промишления комплекс и Министерството на отбраната, как се внедряват иновации в сектора, къде са проблемите при формиране на бюджета за отбрана, къде са проблемите пред чуждестранните инвестиции и др

Екипът от катедра „Регионална и национална сигурност“ отляво надясно: Виктория  Панева, Ивайло Русев, Леонардо Димитров и Светла Александрова (ръководител на екипа)

Екипът от катедра „Индустриален бизнес“ (Велислава Топузова, Мадлен Миткова, Васил Първанов и Стоян Допчев), които са и току-що успешно дипломирали се бакалаври на специалност „Бизнес икономика“, разгледа въпросите, свързани с взаимодействието на институциите в тристранния диалог в България като представиха задълбочено изследване на тема: „Подобряване на комуникацията между правителството, бизнеса и работниците в България“. Националния съвет за тристранно сътрудничество и възможностите за оптимизиране на неговата работа бяха във фокуса на проучването, в което бяха представени добри практики от други страни. Студентите бяха разширили проучването си и със сравнителен анализ на колективното договаряне и минималната работна заплата в световен мащаб. За тях работата им в инициативата е била много полезна и своеобразен практически завършък на образованието им в този етап от личностното им развитие.

Част от екипа от катедра „Индустриален бизнес“ отляво надясно: Велислава Топузова, Мадлен Миткова (ръководител на екипа) и доц. Вяра Милушева

Представянето на резултатите по казусите завърши с връчване на сертификати за отлично представяне на всички участници, а аналитичните проучвания ще бъдат интегрирани в предложенията на законодателна инициатива от Българската стартъп асоциация.



Галерия снимки от Успешно завърши работата на студентите по практически казуси на Българската стар ...